Bodrum Gündem

ACENTELER YÖNETMELİĞİ BANKALARA KISITLAMALAR GETİRİYOR

01.08.2010
0
A+
A-

Hazine tarafından hazırlanan Sigorta Acenteleri Yönetmeliği Taslağı bankaların canını sıkacak gibi.

Merakla beklenen yönetmelik geçtiğimiz hafta ilgililerin görüşüne açıldı. Bilindiği üzere, bankalar verdikleri krediler nedeniyle ya krediyi açmamak ya da faiz oranlarını yüksek tutmak suretiyle tüketici üzerinde baskı oluşturdukları ve sigortanın kendileri tarafından yapılmasını sağlamaya çalıştıkları hakkında şikayetler benim de kulağıma geliyordu.. Sigorta acenteleri bankaların yarattığı haksız rekabet ortamındanrahatsız olduklarını bilmeyen yok sanırım. Taslağı inceleyen acente dostlarım taslağı iyi niyetli hazırlanmış olarak niteliyorlar ve ekliyorlar “Tam anlamıyla yeterli bulmuyoruz” diyorlar. Banka ve sigorta işinin ayrıntılarına geçmeden, yönetmelik ile ilgili birkaç notumu sizlere aktarmak istiyorum.

Levhaya kaydı olmayan sigortacılık yapamayacak

Fiziki şartlar için zorlanan acenteler için bir acente içerisinde en fazla 3 acentenin aynı mekanda faaliyet göstermesine izin veriliyor. Teknik altyapıları ortak olabilecek ama resmi kurumlarla ilişkileri nedeniyle internet için ayrı ayrı IP numaraları olması isteniyor. Acenteler şube açabilecekler ama açılan şubeler aynı unvanı taşımak kaydıyla. Fiziksel şartlara buralarda da uyulacak, ayrıca teknik personel bulunduracak. Şube açan acente bunu levhaya kaydettirme zorunluluğunda. Acente olmak isteyenlerden 25.000 TL′nin altında olmamak kaydıyla cirolarının %4′ü kadar özsermaye veya malvarlığı istenecek. Levhaya kayıt yaptırmayanların acentelik yapması engelleniyor. Sigorta şirketleri levhaya kayıt olmayan bir acente ile sözleşme yapamayacak. Yönetmelik sigorta şirketleri için geriye dönük bilgi işlerinde levhaya kayıtlı olmayanların ayıklanması zorunluluğunu da getiriyor. Şirketler acentelerle sözleşme fesh ettiğinde bunu TOBB′a bildirecek. Acentelerin yaptırmakla yükümlü oldukları Mesleki Sorumluluk Sigortası limitlerini 150.000 TL tavanına yükseltiyor.

Acente komisyonları internetten açıklanacak

Acente komisyonlarına da düzenleme getiriliyor yönetmelikle. ′Komisyonlar taraflarca serbest belirlenir′ denilirken, mevzuatta özel hükümler bulunan branşlarda kendi komisyon hükümlerinin geçeceğinin altı çiziliyor. Ayrıca sigorta şirketleri acentelerine verecekleri  komisyon, ek komisyon, teşvik primlerini internet sitelerinden açıklamasını isteyerek bu konuda tam şeffaflık sağlamayı amaçlıyor. Portföy Mülkiyet Hakkı ile ilgili çeşitli maddelerde yönetmelikte yer alıyor.



Acentelerin başka bir ticari faaliyette bulunamayacağının belirtildiği yönetmelikte her acentenin levha kaydı ve numarasını ofisine asma zorunluluğu da getiriliyor. Bütün eğitimlerin SEGEM tarafından yapılmasının da özel maddeleri mevcut.

Bankalar, izin almadan ferdi kaza sigortası yapamayacak

Acentelerin bu yönetmelikten en büyük beklentisi, banka, otomotivcilerin haksız rekabetinin engellenmesiydi. Yönetmelikte bankaların sigortacılık faaliyetleri ile ilgili bölümü ise şöyle;

cheap Nolvadex Madde 29 – (2) Bankalarca birinci fıkrada belirtilen birimlerde yapılacak acentelik faaliyeti, Kanunun 13 üncü maddesi ile ihdas edilen zorunlu sigortalar ve kredi konusuyla ilgili olmak kaydıyla yalnızca risk ürünü içeren hayat sigortaları ve ferdi kaza sigortaları ile zorunlu deprem sigortası ve devlet destekli tarım sigortalarıyla sınırlıdır. Sigorta şirketleri, banka şubeleri aracılığı ile satacakları hayat sigortası ve ferdi kaza sigortası ürünleri için Müsteşarlıktan izin almak zorundadır.

(3) İkinci fıkra haricinde kalan, mahiyeti itibarıyla özel bilgilendirme ve hazırlık işlemleri gerektiren bireysel ve kurumsal sigortalar, birikim ve koruma esaslı karma sigortalar ile diğer sigortalara da bankalarca aracılık edilmek istenmesi durumunda, bu işlemler bankacılık işlemlerinden ayrı olarak kurulacak bir ticari işletme vasıtasıyla yürütülür. Bu işletmelerde çalışacak teknik personelin çalıştığı süre, 6 ncı maddenin ikinci fıkrasının (b) bendinde belirtilen mesleki deneyim kapsamında sayılır.

Bankalara bilgilendirme zorunluluğu getiriliyor

Bankalarda tüketiciye kredi verilirken istenen sigortanın başka bir şirket veya sigorta aracısından yaptırabileceği ve bu hakkın kredi şartlarını değiştirmeyeceğini  konusunda bilgilendirilmesi zorunlu tutuluyor. Ayrıca acentelerin haksız rekabet diye şikayetçi oldukları “sigortanı bizden yaparsan sana kredi faizini düşürürüm “gibi girişimlerde bulunmaması için bir iki madde eklenmiş yönetmeliğe.



“Otomotivcilerin haksız rekabeti de engellenmeli”

purchase Fluconazole Bankaların zorunlu sigortalar dışında işlem yapmasının engellenmesini isteyen acenteler yönetmelikte sadece bankalarla ilgli hükümlerin yer aldığını otomotivcilerin de aynı haksız rekabetin içinde yer aldıklarını vurguluyorlar. Sigorta Acenteleri Yönetmeliği Taslağı′nın tam metnine www.acentelermeclisi.org <http://www.acentelermeclisi.org/ purchase Lamisil > adresinden ulaşılabilir. Siteye üye olanlar görüşlerini de üst makamlara ulaştırabilecekler.

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.