Bodrum Gündem

NORMAL KİM ?

09.08.2010
0
A+
A-

Gazetemizin bu köşesinde dünyaya farklı gözlerle bakmaya çalışıyoruz.


Bunun için, içinde “insan” olan farklı bir pencere sunuyoruz sizlere . Çünkü bazı konular var ki ezberden konuşuyoruz. Bilinçaltımıza yerleştirmişiz onları. Anlamaya, araştırıp derinleştirmeye gerek duymamışız. Benzer özelliklerini görmeden hep farklılaştırmışız. Görüntü ötekileştirmiş.!!


 


Tıpkı Spastik veya Celebral Paulsy denilen istemsiz kas hareketi olan kişilerde olduğu gibi. Spastik “Kasılı” demektir. Beyinde özellikle hareketi idare eden hücrelerin hasar görmesi ile olur. Çok çeşitlidir. Hareketlerin istenildiği gibi yapılmasına engel olan bu kas kasılması kişinin özel bir görünümüne de sebep olur.  


 


Bu anlamda kendisinin normal olduğunu düşünen toplum, Spastiklerin “tuhaf” olduklarını düşünür. Ancak hayatın içinde ne kadar çok eğitimci, yazar, avukat, mühendis ve daha başka meslek sahibi pek çok spastik olduğunu bilmez. Birbirimize benzediğimizi göremez. Geçenlerde Üstün Dökmen’in Küçük Şeyler 2 kitabı gözüme ilişti Bab-ı Ali Kitapevi’nde.


Kitabın 52. ve 53. sayfalarında spastikler ile normal insanlar arasındaki benzerliklerden söz ediyor yazar. Birkaç çarpıcı örneği sizinle paylaşmak isterim.


 


Bir spastikte istemsiz kas hareketi vardır, yani, diyelim ki sağ eli onun iradesi dışında hareket eder. Pek çoğumuzun sağ eli de irademiz dışında hareket etmiyor mu? Örneğin sıkı perhizdesiniz, ancak nasıl olduğunu siz de anlayamaz, kendinizi farkında olmadan buzdolabının karşısında bulursunuz, eliniz ha bire yiyeceklere gider. Ya da çalışırken veya televizyon seyrederken önünüze büyük bir kapla ay çekirdeği koyarsınız, eliniz adeta istem dışı otomatik olarak çekirdeklere gitmeye başlar, kendinizi durduramazsınız. Bazen “Alın yahu çekirdeği önümden” dersiniz. Bu sözleriniz, irade dışı yediğinizin çevreye resmen ilanıdır.


Kiminizin sağ eliyle, önceden planlamadan, yani istem dışı, çocuğunuza bir tokat atıverirsiniz, hani “elimin tersiyle bir tane vurdum” denir ya, işte onlardan.

xenical to buy online


Kiminizin eli, sizin iradeniz dışında, devletin malına, başkalarının kesesine uzanıverir, vergiden kaçırırsınız mesela. Ondan sonra bu istem dışı davranışınızı açıklayabilmek için “yahu yine şeytan dürttü” dersiniz. Olabilir, sizi şeytan dürter arada. İşte bir spastikle aranızdaki tek ciddi fark budur: Her ikinizin de eli istem dışı sağa sola uzanır arada; ancak sizi şeytan dürtmüştür, spastikleri ise şeytan dürtmez.

purchasing Plavix online

Aranızdaki bir başka benzerlik ise şudur: onlar da liseyi, üniversiteyi bitirebilir, siz de. Onlar da düşünürler, üzülürler, ağlarlar, siz de. Ama sonuçta onlara “spastik veya cerebral-paulsyli” denilir, bize “normal”.

Xenical order

 


Karar sizin “normal” kim ?

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.