Bodrum Gündem

Mali Kural Nedir?

Yorum/Haber: Celal Gürsoy…

Mali Kural Nedir?
25.08.2010
0
A+
A-

MALİ KURAL NEDİR prices of Combivent

Asacol without prescription

– Hükümetlerin orta vadede mali disiplinle ilgili olarak alacağı kararlarda hangi sınırlar içinde davranabileceğini belirleyen düzenlemeye mali kural deniliyor.


– Mali disiplin, borç stokunu belli düzeylerde tutmayı ya da belli düzeylere çekmeyi amaçladığı için bazı ülkeler borç stoku üzerine mali kural koymayı seçiyor.


– Ama tek başına borç stoku üzerine kural koymak çoğu kez yeterli olmuyor. Borcun artmasına ya da azalmasına neden olan gelir, gider veya bütçe açığı gibi akım değişkenlere de kural konuluyor.


– Uzmanlar borç stoku ile faiz dışı harcamaların milli gelire oranının ikişer yıllık dönemler için sınırlanmasının Türkiye için uygun bir model olabileceğini düşünüyor.


– Sistem İsviçre, İngiltere, İsrail, ABD, Brezilya, Şili, Yeni Zelanda gibi ülkelerde ve ayrıca AB ülkelerinde de uygulanıyor. Çok yıllı harcama limiti, bütçe açığı ve borç tavanları gibi mali kurallar ön plana çıkıyor.  Topamax online

– İngiltere′de uzun yıllardır uygulanan sistemde iki önemli kural var: Kamunun bir ekonomik devre boyunca sadece yatırım harcamaları için borçlanabilmesi ve kamu net borç stokunun sabit tutulmasını (ya da yüzde 40′ın altına düşürülmesini) içeriyor.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.