Bodrum Gündem

Amatörlük: Yalan bir Kavram

Uluslar arası karşılaşmalarda ilk üçe girerek bayrağı göndere çektiren bir sporcuya veya takıma devletin maddi ödül vermesi bir zamanlar tartışılırdı.

Amatörlük: Yalan bir Kavram
28.09.2010
0
A+
A-

Eski Doğu Bloku ülkelerinin sporcularına tanıdıkları maddi olanaklar bir çok olimpiyatta münakaşa konusu olmuştu. Sonra amatörlük birden bire öldü. Amerika’da NBA liginde milyonlar kazanan basketçiler olimpiyat takımına girdiler. Atletizm liginde konulan milyon dolarlık ödülleri kazanan şov için koşan, yüksek atlayan sporcular olimpiyatlarda ülkelerini temsil etmeye başladılar. Daha da ileri giderek bu atletlerden bazıları sporla hiç ilgisi olmayan Arap ülkelerinin verdiği paralarla pasaport değiştirip o ülke adına bayrak taşıyarak olimpiyatlara katılmaya başladılar. Pierre de Coubertin’in kemikleri sızlıyordur her halde. Baron, ilk Olimpiyat fikrini ortaya attığındaki tek şartı bildiğiniz gibi sporcuların para için değil, amatörce yarışması olmuştu.


 


Ülkemizde bu iş her konuda olduğu gibi abartıldı. Halter, atletizm, voleybol, judo v.s. gibi branşlarda dünya şampiyonasında altın, gümüş, bronz alan birçok sporcumuza devletin yasayla söz verdiği ödüller verilirken dünya ikincisi olan basketbolcularımıza 28 milyon liralık astronomik bir ödül verildi. Bu ödül hiçbir kurala ve bütçeye bağlı olmadan tamamen vatandaşın ödediği vergilerden ve sadece popüler olma hevesiyle keyfi olarak ortaya çıkartıldı. Sporla ilgili herkesi irkilten başka bir konu da bu paranın dağıtım hakkının şahsen Basketbol Federasyonu Başkanına verilmesi oldu. Federasyon Başkanının görev tanımında hiç olmayan bir yükümlülüktü bu ve doğal olarak bir çok kesimden tepki aldı.


 


Basketbolcularımızın kazandığı büyük başarı da böylece gölgelendi. Belki de hak ettikleri ama veriliş şekli bakımından yanlış olan bir para yüzünden onlar da sıkıntı duydular. Son maçlarda takım kaptanı Hidayet’in maç sonrası röportajlarda televizyon kameralarına “maddi ve manevi desteğinizi bekliyoruz” cümlesini arka arkaya kullanması eski bir sporcu olarak beni çok rahatsız etti. Bu Hidayet geçen sene bir Türk basketbolcusunun aldığı rekor transfer ücretiyle milyonlarca dolara NBA’de takım değiştirmemiş miydi. Parayı belki arkadaşları için istedi ama her seferinde televizyon kamerasına anlamlı anlamlı bakarak “maddi destek” istemesi bence ay yıldızlı formayı ucuzlattı. Gençlere kötü örnek olması bir kenara, bu güne kadar dünya şampiyonu olmuş sporcularımıza da haksızlık yapılmasına neden oldu.


Cytotec cheap

  order clonidine

Ödülün bu derece ölçüsüz olması beni değişik bir düşünce içine itti. Galiba devlet büyüklerimiz bu derece büyük bir başarıyı beklemiyorlardı onun için bu kadar “çok fazla” sevindiler ve tam da referandumdan bir gün önce “yüksek bir ödül vererek iyi bir reklam yaparız” diye düşündüler. Eğer böyleyse daha da büyük ayıp olmuş…

Combivent online
 

Yazarın tüm Sektörel Yorum ve Makalelerine www.celalgursoy.wordpress.com blogundan erişebilirsiniz.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.