Bodrum Gündem

İhracatı Desteklemek İçin Bir Öneri…

14.10.2010
0
A+
A-

İthalatın giderek arttığı ve ihracatın kat kat üstüne çıkması şu günlerde ekonomiyi kötü yönde etkileyen bir faktör ama devletin ihracatçılara verebileceği büyük bir destek var. Bu çözüm, olayların arasında gizli duruyor.

cheap Ketorolac

Probleme çözüm getirebilmek için önce teşhisi doğru yapmak gerekir. Bu durumda olay meydandadır. Küresel kriz dolayısıyla daralmış olan pazarlar, Çin ve Hindistan’ın hızlı büyümesi, kur dengesizlikleri ön planda görebildiklerimiz. Tek çözüm ne yapıp edip maliyetleri aşağıya çekip uluslar arası rekabetçi sert pazarda kendisine yer bulabilmek. buy Proscar


 


İhracatçı devletten destek bekliyor ama bu nasıl olabilir?


 


Türkiye ekonomisinde dengeleri bozan asıl başka bir faktör var. O da devletin her yıl milyarlarca dolar ödeyerek dışarıdan satın aldığı enerji.


 


Where to buy Strattera Şimdi dikkat, bu enerjinin doğal gaz ithalatı kısmında “al ya da öde” anlaşması nedeniyle eğer 7 ayda 3 milyar m3 doğal gaz tüketilmezse (ki bu miktar kesinlikle tüketilemeyecek) dışarıya 2 milyar dolar ödenecek. Doğal gazı bu büyüklükte depolamak da mümkün değil. Yani yok yere kullanmadığımız bir enerji birimi için havadan para ödeyeceğiz. Böyle bir anlaşmayı kim imzalamış, anlamak mümkün değil ama gene de bu kötü ve ümitsiz görüntüyü radikal bir kararla avantaja çevirebiliriz.


 


Mantık silsilesi insanı şu neticeye itiyor. Devlet bu tüketilemeyecek olan enerji fazlasını ihracatçıya çok ucuz fiyatla satsa ne olur? Değil ucuza satmak (ihracat kaydı şartıyla) bedava kullandırsa bile düşen enerji maliyeti sebebiyle derhal uluslar arası pazarda büyük bir ihracat patlaması yaşarız. Gerçekleşen ihracattan alacağı vergi ile de devlet gene kazançlı çıkacaktır. Kullanamadığı bir enerji için 2 milyar doları ödemek yerine gazı ihracatçıya kullandırıp, üretimi patlatıp katma değer yaratmak daha akıllıca olmaz mı?


 


Ortaya çıkacak ilave işgücünü, harekete geçen yan sektörleri, firmalarımızın dünya piyasalarında markalaşma fırsatını, yurda girecek muazzam döviz miktarını düşünerek devletin bu hareketi yapmasının çok mantıklı olacağını düşünüyorum.   

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.