Bodrum Gündem

BOSİAD BODRUM ÇALIŞTAYI ÖNERİLERİ…

Çalıştayda hazırladığı raporu sunan BOSİAD, Bodrum için çok önemli çözümlemeler yaptığı gözlendi. 2002 yılında kurulan Bodrum Sanayici ve İşadamları Derneği (BOSİAD), kurulduğu günden bu yana,

BOSİAD BODRUM ÇALIŞTAYI ÖNERİLERİ…
29.12.2010
0
A+
A-

BOSİAD buy Propranolol


BODRUM ÇALIŞTAYI ÖNERİLERİ


 


 


Generic Paxil Çalıştayda hazırladığı raporu sunan BOSİAD, Bodrum için çok önemli çözümlemeler yaptığı gözlendi. 2002 yılında kurulan Bodrum Sanayici ve İşadamları Derneği (BOSİAD), kurulduğu günden bu yana, yapmış olduğu etkinliklerle Yarımada’nın ticari, sosyo-ekonomik ve sosyo-kültürel gelişimine önemli katkılar sağladığı belirtildi.


 


Üniversite-Bodrum işbirliği eğer sağlıklı sürdürülebilirse Bodrum turizmine, ekonomisine ve entelektüel duruşuna ciddi katkılar sağlayacağı vurgulanarak, en önemli hususun, Bodrum’un dokusunu korumak ve taşıma kapasitesinin sınırlarını aşmamak olmamasına dikkat çekildi. BOSİAD raporunda öne çıkan öneriler şu şekilde sıralandı;


 


STRATEJİK PLAN: Bodrum yarımadasının yönetsel ve yapısal açıdan yeniden yapılandırılmaya ihtiyacı vardır. Büyükşehire benzer “Turizm Anakenti” tek merkezden imar yönetimi ve belediye sayısının azaltılması gibi talep ve görüşlerin incelenmesi, hepsinden önemlisi, Bodrum Yarımadası’nın acil ihtiyacı olan Stratejik Plan çalışmalarının üniversitemizle birlikte daha sağlıklı yapılabileceği kanaatindeyiz. Çünkü inanıyoruz ki, stratejik plan olmadan, ne yapılacak olan yatırımların, ne de 1/25.000 lik planların bir anlamı vardır. Hatta Bodrum’a uygun düşecek fakülte veya bölümler için öngörülen, ihtiyaç duyulan araziler ve nerede konuşlanacağı hususları stratejik planda yer almalı ona göre de 1/25.000 lik planlarda tadilata gidilmelidir. Kısaca yarımadanın anayasasının “stratejik plan” olması gerektiği unutulmamalıdır.


 


ENDEMİK BİTKİLER: Alternatif turizme de katkı sağlayacağını düşündüğümüz Endemik Bitkiler Araştırma, Geliştirme ve Koruma Enstitüsünün Bodrumun doğal dokusuyla ve turizmin ekonomik beklentileriyle örtüşeceği kanaatindeyiz.


 


SU ÜRÜNLERİ: Özellikle süngercilik başta olmak üzere deniz ürünleriyle ilgili ileride referans olabilecek uluslar arası standartlara uygun bir bölümün ve araştırma merkezinin Bodrum’a kazandırılmasında akademik öncülüğünüze ihtiyaç vardır. Bunu da Bodrum’dan esirgemeyeceğinize inanıyoruz. Bu projenin bilimsel ve teknik altyapı açısından özel sektöre de ivme kazandıracağı düşünülürse ehemmiyeti daha çok anlaşılacaktır.


 


ULUSLAR ARASI ÖĞRENCİLER: Bodrumun uluslar arası marka değeri dikkate alınarak, burada açılacak olan bölümlerin fiziki koşullar ve kadro olarak uluslararası öğrenci taleplerine cevap verecek nitelikte olması kaçınılmaz olacaktır. Burada hedef öğrenci kitlesi öncelikle yurt dışındaki Türk ailelerinin çocukları, Türkî Cumhuriyetler ve anlaşmalı tüm ülkeler dikkate alındığında önümüzdeki bilimsel ve bir o kadar turizm potansiyelini tahmin edebilirsiniz. Yapılanma ve kuruluş öngörüleri bu potansiyel dikkate alınarak yapılmalıdır.


 


SÜREKLİ EĞİTİM MERKEZİ: Bodrum Çarşı İçinde Bedesten’deki eski fakülte yeri üniversitenin sürekli eğitim merkezi haline getirilmesi için projeler üretilmesini talep ediyoruz. Dolayısıyla bu proje Bodrum turizminin başlangıç noktası, ticaretin ilk hayat bulduğu yer olarak çarşı merkezinin canlı kalmasına da katkı sağlamış olur. Üstelik 7’den 77’ye yaşam boyu eğitim, Sektörel eğitim ve kurslar için bu merkez oldukça elverişlidir.


SU SPORLARI EĞİTMENLİĞİ: Beden Eğitimi ve Spor Bölümüne ilave olarak Bodrum’un dokusuna uygun düşecek, gençlerin istihdamına ve turizm kalitesine katkı sağlayacak SU SPORLARI bölümüyle ilgili çalışmalar başlatılmalıdır. Turizm sektöründeki bu ihtiyaç yurt dışından gelen (çoğu kayıt dışı çalıştırılan) eğitmenler tarafından karşılanmaktadır.


 


YAT TASARIMI, YAT TEKNOLOJİSİ VE YAT İMALATÇILIĞI: Bodrumda zaten alt yapısı hazır olan yatçılık sektörüne yeni bir soluk getireceğini düşündüğümüz Yat Tasarımı, Yat Teknolojisi ve Yat İmalatçılığı gibi bölümlerin Bodrum’un dokusu ve sektörden ekonomik beklentileri itibari ile en hızlı uyum sağlayacak bölümler olacağını düşünmekteyiz. Yatçılık konusunda markalaşmış ve guletleriyle dünya çapında ün kazanmış BODRUM bu bölümler için biçilmiş kaftandır.


 


SUALTI ARKEOLOJİSİ: Arkeoloji ve restorasyon bölümlerine ilaveten Su Altı Arkeoloji bölümü Bodrum için, hem kültür ve tarih turizmi, hem de uygulama alanının genişliği açısından çok ideal bir bölüm olacaktır.


 


TURİZMDE REHBERLİK: Bodrum’da kurulmasını önerdiğimiz Rehberlik bölümü içinde; arkeoloji, gezi, av, deniz, doğa, sualtı rehberliği gibi dersler veya bölümler de olmalıdır. Böylece Rehberlik mesleğine değişik bir yaklaşım getirilerek kendi alanlarında uzmanlaşmış kaliteli ve aranan ve istihdama daha hızlı katılan iyi bir işe sahip gençler yetiştirilebilir.


 


KÜLTÜRLER ARASI DİYALOĞA KATKI PROJESİ: Eğitimci Sayın Hamdi Topçuoğlu başkanlığındaki BOSİAD Çalışma Gurubu tarafından geliştirilen bir projedir. Turizm Bakanlığı tarafından beğenilmiş ve ilgi uyandırmıştır.  Bu projemiz kısaca Avrupa’da yaşayan Türklerin çocukları başta olmak üzere tüm ülkelerden Türk kültürüne ilgi duyan tüm çocukların tatil tadında Bodrum’a gelmelerini sağlayarak kültürümüzü tanınmaları için bir program dâhilinde hem tatil hem de eğitim yapmalarıdır.  Bu projede Üniversitemizle işbirliği içinde çalışarak daha verimli ve bilimsel olarak geliştirmeyi ve uygulamayı arzu etmekteyiz. Bu konuda birlikte çalışma grubu oluşturulabileceğimiz kanısındayız.


 


GEKA ve AB PROJELERİ ile FONLAR: 2009 Temmuz ayında çıkarılan yasa ile eklenen yeni ajanslardan biri olan ve Bölgenin çeşitli yollarla gelişmesini amaç edinmiş Güney Ege Kalkınma Ajansı Denizli Aydın ve Muğla illerine hizmet vermektedir. BOSİAD Bodrum’dan bu ajansa tek üye dernektir. GEKA bu yıl 16 milyon TL’lik hibe ve destek verecektir. AB projeleri ile ilgili değişik konularda çağrılar yayınlamaktadır. Ayrıca birçok ülke yine değişik adlar altında kullanılabilecek fonlar vermektedir. Ancak Bodrum bu fon ve hibelerden gerektiği gibi yararlanamamaktadır. Bu desteklerden yararlanmak için BOSİAD olarak bizler proje hazırlama ve üretme aşamalarında Üniversite-Bodrum işbirliğine acil ihtiyaç olduğu bilincindeyiz. Üretilecek ve uygulanacak her projede üniversitenin yanında olduğumuzu bildirmek isteriz.

buy Mesalamine online

 


TURİZM BELGESİ: Bu öneriye bir örnekle açıklık getirmek istiyoruz. Yasalara göre karayollarında araç kullanabilmek için sürücünün bir sürücü belgesi olması gerekir. Trafik suçu işlediğinde hem ceza kesilir, hem de puanı düşürülür. Suçlarının sıklığına ve puan durumuna göre kredisi biten sürücünün ehliyetine el konulur, suça göre ya tamamen iptal edilir ya da sürücü psikolojik tedavi ve eğitime alınır, cezası dolunca ehliyeti iade edilir.


 


BOSİAD Çalışma Grubu, tüm bu önerilerin hayata geçirilmesi ve Bodrum’a katkı sağlamasının ön şartının, Üniversite işbirliği ile yapılacak tüm çalışmaların başarıya ulaşması için, yerel yöneticilerin ve diğer resmi kurumların, hatta ilgili bakanlıkların Muğla Üniversitesini yalnız bırakmaması başarının ön koşul olarak baştan kabul edilmesinin gereğini vurguladılar.


 


 


 


 


 


 


 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.