Bodrum Gündem

2011 YILININ CHP si…

Veysel Yapıcı yazdı…

2011 YILININ CHP si…
14.02.2011
0
A+
A-

Seçimlere doğru giderken bölge milletvekili adaylarının çoğunun söylemlerinde nasıl bir CHP istedikleriyle ilgili çok fazla bir şey duymuyoruz.






 

Yıllardır aynı söylemlerle, hala farklı bir şeyler yapabileceğini anlatan siyasilerin de bu algıdan kurtulamadıklarını görüyorum. Yalnız ′ ölüler ve aptallar fikirlerini değiştirmezler′ diyen düşünürün aksine bizimkiler ısrarla bu yoldan devam etmektedirler.

 

Bir muhalefet partisi olan CHP′de ne yapısal, ne de ideolojik olarak çok şeyin değişmeyeceği artık görülmeye başlandı. CHP bir biat partisi değildir. Çok hizipli, tartışmalı, gergin ve çekişmeli demokratik bir ortamın olması doğaldır. Her partiliden aynı tip düşünce beklenmemelidir. Ne yazık ki CHP cesaretini yitirmiş, gerçekleri isimleriyle çağırmaktan çekinen bir parti konumuna doğru itilmektedir. İktidar baskısına göre çizilen bir politika izler görüntüsü vermektedir. Bu anlayışıyla halkın tün kesimini kucaklamaktan çok uzaktır.

cheap Colchicine
 

CHP hiçbir zaman devletin değil halkın partisi olduğunu unutmamalıdır. İnançlar üzerindeki baskıyı değiştirmekle uğraşmalıdır. Aleviliğin İran′daki Şii′ler gibi dini bir eksene oturtulmasına karşı mücadele etmelidir. Devletin egemen inanç sistemi tarafından yüzyıllardır ötekileştirilen etnik kökenli inançlarla ilgili hiçbir tutarlı söylem ortaya konmamaktadır. Ülkemizde yasal yollardan bu sorun çözülecekse, günümüz koşullarında CHP′den başka bir siyasi parti bunu üstlenemez. Demokrasi ve özgürlükler için mücadele etme iddiasındaki bir partinin kitlelere öncülük yerine kuyrukçuluk siyaseti kabul edilemez.

 

CHP kendini sosyal demokrat bir parti olarak konumlandırmak istiyorsa bilim merkezli, laik algılı, inançları dışlamayan bir siyaset oluşturmaya özen göstermelidir. Dinin çağdışı yaşam dayatmaları karşısında çağdaş yorumlarla insanların algısını dönüştürmeyi denemelidir. Bilimde ve dinde reform anlayışından kaçmamalıdır. Ortaçağda,  Avrupa′da gerçekleştirilen dinde reformlar henüz bizde gerçekleşmemiştir. Bu ülkenin devleti kendine bir din ve mezhep seçmiştir. Tüm halkın vergilerinden oluşturulan bütçeden hiçbir farklı mezhep yararlanamaz.

Depression
 

Diyanetin bütçesi eğitimin bütçesini aşar,  15 bakanlığın bütçeleri ile  yarışır.  Devlet ve iktidar bu gerçeğe dokunamaz. CHP dininin bir afyona dönüştürüldüğü ve halka verildiği bu süreçle mücadele etmek zorundadır. Sorunları görmezden gelip milliyetçilik batağında kalarak, önermelerin altını doldurmadan yüzeysel söylemlerle çözümü mümkün değildir.

 

Ancak CHP′nin yeni yönetimi çok karmaşık bir yönetimdir. Bir önceki Parti Meclisi uzaklaşmış gibi görünse de onların ilkeleri kısmen yönetimdedir. Ayrıca o anlayışı tamamen yok etmek için de mücadele etmek gerekmez. Görüşleri statüko gibi gözükse de,  Kemalist özlü bir anlayıştır. CHP′yi daha sola taşımak için Kemalist devrimlerden ödün vermeden,merkez partisi olmak yerine sosyal demokrat bir parti olmak için gereken yapılmalı, ona göre davranılmalıdır. Hem TUSİAD, hem sendikalar memnun edilerek sosyal demokrat olunmaz.
valacyclovir online
 

80 öncesi CHP′ye benzemek yerine 2011 yılında olduğumuz unutulmamalıdır.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.