Bodrum Gündem

8 MART DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜ…

Ülkemizde ve Dünyada her 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü olarak kutlanıyor.
Kadın mücadelesinde 8 Marta geliş sürecini tarihsel olarak değerlendirirsek; Mücadele geçmişi 150 yıl geriye gidiyor.

8 MART DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜ…
04.03.2011
0
A+
A-

 

 

8 MART DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜ…


     Ülkemizde ve Dünyada her 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü olarak kutlanıyor.
     Kadın mücadelesinde 8 Marta geliş sürecini tarihsel olarak değerlendirirsek; Mücadele geçmişi 150 yıl geriye gidiyor. 8 Mart 1857 yılında ABD de New-York′lu kadınların daha iyi çalışma koşullarının mücadelesi için ilk adımı attıklarını görüyoruz. O yıllarda kadınlar 15-16 saat çalıştırılmaktaydı. Kadınların talepleri ise 10 saatlik iş günü, daha iyi iş koşulları ve daha iyi ücretti. Kadınların bu haklı talepleri on binlerce kadının sokaklara çıkıp yürüyüşe geçmesi ve işlerini bırakarak grev yapmaları sonucunu doğurmuş.
     Bu hareket zor kullanılarak bastırılmış ve birçok kadın hayatını kaybetmiş, yüzlercesi de tutuklanmıştır. Proscar without prescription buy Retin-A online
     Aradan 50 yıl geçtikten sonra yine 8 Mart 1908 de bu kez  Chicago′da kadınlar haklı talepleri için sokağa inmişler bu sefer 8 saatlik iş günü , oy hakkı ve çocuk emeği ile ilgili yasal taleplerin karşılanmasını istediklerinde bu direniş te 140 kadının ölümü ile bastırılmış ve yüzlerce kadın yine tutuklanmıştır.
     2 yıl sonra 1910 da Avrupa da Kopenhang′da Clara Zetkin adlı sosyalist kadın; kadın haklarıyla ilgili bir konferansta 8 Mart′ın “ Dünya Emekçi Kadınlar Günü” olmasını Sosyalist Enternasyonal′e önerdi. Clara Zetkin′in bu önerisi kabul edildi. Bugünden sonra her 8 Mart Dünyanın birçok ülkesinde “Emekçi Kadınlar Günü“ olarak kutlanmaya başlandı.
     1977 yılında ise Birleşmiş Milletlerde 8 Martın “ Dünya Kadınlar Günü “ olarak kabul edilmesi önerildi ve kabul edildi.1857-1977 yüzyılı geçen bu süreç;  Dünya Kadınlarının uzun süreli mücadelesini ve sonunda zafer kazanmalarını bize gösteriyor.
     Ülkemizde ise; ilk kez 1921 yılında 8 Mart Kadınlar Günü dar çerçevede kutlanmaya başlandı. 1975 yılından sonra tüm ülkede daha yaygın bir şekilde kutlanmaya başlandı ve sokağa taşındı. 1980 12 Eylül Faşist Darbesinden sonra; 4 yıl diğer tüm demokratik haklarla birlikte 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü de kutlanamadı. 1984 yılından sonra ülkemizde her yıl çeşitli kadın örgütleri tarafından  “ Dünya Kadınlar Günü “ aktif ve yaygın olarak kutlanmaya başlandı. 90 ′ lı yıllardan sonra da; kadın kuruluşlarının sayı ve çeşitliliğinin artması ile 8 Mart daha geniş bir katılımla kutlanıyor.
     8 Mart kutlamalarının sloganı genelde Ekmek ve Gül dür. Ekmek yaşama güvencesini, karın tokluğunu, gül ise; daha kaliteli bir yaşamı simgeliyor.
     Kadının hak ettiği yerde olduğu, eşit olduğu ve bilinç düzeyi yükselmiş bir toplumda; çocuklarımızı kadınlarımızla beraber yetiştirmek dileği ile…
     “Bizleri doğuran ve yaşamımızın doğumdan ölüme her anında varlıklarıyla onurlandığımız, ihtiyacımız olduğunda desteklerini esirgemeyen, eğiten, yetiştiren, bizi biz yapma yolunda yüreklerindeki sevgi ve şefkati karşılıksız veren fedakar kadınlarımızın “Dünya Emekçi Kadınlar Gününü” kutluyorum.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.