Bodrum Gündem

TEK ÇÖZÜM BODRUM BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE MODELİ..

Gümüşlük eski Belediye Başkanı Mehmet Ülküm belediyelerin birleşmesi ile ilgili olarak görüşlerini ve çözüm önerilerini anlattı.

TEK ÇÖZÜM BODRUM BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE MODELİ..
21.03.2011
0
A+
A-
TEK ÇÖZÜM

“BODRUM BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE” MODELİ…

Gümüşlük eski Belediye Başkanı Mehmet Ülküm belediyelerin birleşmesi ile ilgili olarak görüşlerini ve çözüm önerilerini anlattı. Genel Seçimler yaklaşması ile milletvekili adaylarının ziyaretleri sırasında Bodrum için çok önemli bir konu olan Belediyelerin Birleşmesi” gündeme geliyor ve adaylara bu konuda ne yapacakları konusunda sorular soruluyor.

Fatih Bozoğlu/Bodrum Gündem

Yarımada’da Belediyelerin Birleşmesi ile ilgili olarak belirsizlik sürüyor. 12 Haziran Genel Seçimlerini ardından Bodrum için çok önemli olan bu kararın sonuca bağlanacağı ve bu konuda uygulanacak yöntemin ne olacağı konusunda da farklı fikirler ve görüşler sunuluyor. Bodrum kamuoyunun en çok üzerinde durduğu uygulama yöntemi ise “Bodrum Büyükşehir Belediye” yöntemi olarak görüş birliği var. Siyasal Parti Başkanlarının da farklı görüşleri olsa da altyapı ve imar konularında “Büyükşehir Modeli” nin uygulamaya konulmasının yararlı olacağı görüşünde birleşiyorlar. Öte yandan hükümetin nasıl bir uygulama yapacağı muhalefet partiler tarafından temkinli olarak beklenmekte.

 

Belediyelerin birleşmesi konusunda değerlendirme yapan Gümüşlük eski Belediye Başkanı Mehmet Ülküm Mevzuatın müsait olmadığını, yerel yönetimlerde özerkli şartlar hesaplaşmasının var olduğunu kaydediyor. Başkan Ülküm “Türkiye Cumhuriyeti 1985 yılında buna imza koydu.1992 yılında da bazı çekincelerle parlamento gelişti. Anayasanın 90.maddesi ve son fıkrası gerçi temel hak ve özgürlüklerle ilgili, ama bunu bir temek hak olarak da kullanabiliriz. Orda diyor ki, bu özerkli şartnamesinde; bir yerel yönetim hangi usullerle tüzel kişilik kazandıysa aynı usullerle iptal edilir. Şimdi bunu kanun çıkarmakla olmaz. O zaman ne yapmak lazım? O zaman falan birini filan yere bağlamak, filan belediyeyi filan yere bağlamaktan öteye bunların Bodrum yarımadasının temel sorunlarını çözebilecek bir üst belediyeye ihtiyaç var. Büyükşehir modeli gibi.” dedi.

11 belediye, 11 ayrı imar planı anlayışı olmaz…

Bu konuda çalışmalar yaptığını ifade eden Mehmet Ülküm “11 belediye, 11 ayrı imar planı anlayışı olmaz,11 belediyede 11 ayrı farklı arıtma tesisi olmaz. Bu israftır. Yani bu kaynak israfıdır. Kamu kaynaklarının israf edilmesi anlayışı taşır. O nedenle bu belediyenin bu yarımadanın temel sorunlarının çözümü konusunda bazı yetkilerine el atılması gerekir. Bunu bir merkezden yönetmek gerekir” dedi.

Belediyelerin fazla olması konusunda, dönüşü olmayan bir noktada olunduğunu kaydeden Ülküm, Bütükşehir Modelinin uygulamaya geçirilmesi ile olacağının altını çizdi.

Mevcut Yasa Bodrum’un Sorununu Çözmez… 

Denizli’de bir kanun çıkarıldığını ama yanlış çıkarıldığını ve iki ay sonra yeniden bir kanun hazırlamak zorunda kaldıklarını söyledi. Bu AKP hükümetinin, kendi yandaş belediyelerine bakış açısının da bir örneği olduğunu da kaydeden Mehmet Ülküm;“Buna benzer bir düzenleme yapılabilir. Şimdi bu bir kanun konusudur. Bir de mevcut kanuna göre yapılabilecekler vardır. Mevcut 5393 sayılı belediye kanununun 11.maddesine bağlı bulunduğu il, ilçe ve nüfusu 50.000 in üzerinde olan yerlere, 5 km ve daha yakında olan belediyeler eğer imar ve alt yapı hizmetleri gerekli görüyorsa doğrudan oraya bağlanabileceğine dair hüküm var. Bu Bodrum yarımadasının sorununu çözmez. Üç tane belediyeyi oraya bağladınız, Bodrum belediyesine bu olmaz ve doğru da değil. Bodrum yarımadasında yeni bir yapılanmaya gitmek gerekir. 11 belediyenin iptali anlamında değil, düzenlemek anlamında. Buna bir açıklık getirilmesi lazım” dedi.

Bakanlar kurulunun imzasıyla olabilecek bir şey mi bu?

Mevcut kanundaki 11.maddeye göre olanlar ama 5000 metre mesafede olan belediyelerin birleşmesinin mümkün olması. İmar ve altyapı durumunun yeterli olmasının halinde ile, ilçeye ve nüfusun 50.000 in üzerindeki belediyelere 5.000 metre olması gerekiyor. Mehmet Ülküm bu kanunla Bodrum yarımadasının sorununu o çözülemeyeceği görüşünde. Mehmet Ülküm; “Ama ben biliyorum. İçişler bakanlığı mali idareler genel müdürlüğünde böyle bir çalışma var. Bir taslak var. Ama seçimlerden sonra gündeme getirebilirler” tespitini yapıyor.

Son aşamaya gelmiş bir çalışmanın varlığı herkes tarafından biliniyor ve seçim sonrasında AKP’nin iktidara tekrar gelirlerse uygulanacak mı? Sorumuza Mehmet Ülküm net bir yanıt veriyor. “Uygulayacaklar”

Mehmet Ülküm değerlendirmelerine şu şekilde devam etti. “Şöyle bir şey var: başbakan Türkiye’de belli sayıda büyükşehir belediyesine ihtiyaç var diyor. O kanun içerisinde bu da geçirilir diye düşünüyorum. Hatta bir oldu bittiye bile getirebilirler. Onun için Bodrum yarımadasında bu işe kafa yormuş insanlar, bu işi almış insanlar bodrum yarımadası açısından bilimsel anlamda bu işi yapanlar, çalışma yapanlar bir oldu bittiyle karşı karşıya gelmemek için bu konuda her türlü hazırlığını yapıp, ellerinde hazır olması lazım. Yoksa merkezden yaparlar. Sonra Bodrum yarımadası işin içinden çıkılmaz, sıkıntıyla karşı karşıya bir duruma gelebilir. Onun için Bodrum yarımadasında sivil toplum örgütleri, diğer siyasi partiler veya Bodrum’un ellerinde hazır bir sistem olması lazım”

Bodrum yarımadasındaki belediyelerin iptalinin, bu konuyu çözmeyeceğini ve bir kargaşaya, bir kaosa neden olacağını iddia eden Mehmet Ülküm, Türkiye Cumhuriyeti Mahkemelerinden bir sonuç alınmasa bile, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinden geriye döneceğini sözlerine ekledi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.