Bodrum Gündem

Poloveç Dansları

20.07.2011
0
A+
A-

Bir Konserin Çağrıştırdıkları

 Moskovadan gelen  Tchaikovsky Senfoni   Orkestrası’nı 9 Temmuz gecesi,   7.Uluslararası Klasik Müzik Festivali açılışında Turgutreis Marinasında   dinledik. 


Misafirlerimiz çok güzel ve ilginç bir program oluşturmuşlardı.  Çaldıkları ilk eser Cemal Reşit Rey’in bestesi “ Türkiyem” son eser ise   “Poloveç Danslar’oldu.


Konserlerine bir Türk Bestecinin eseri ile başladılar ve “ Türklerin Dansları”  diye yorumlayabileceğimiz   son derece heyecan verici ve sürükleyici bir eser ile bitirdiler.  


“Poloveç Dansı = Türklerin Dansı”,  Gürcü asıllı  Rus besteci Alexander Borodin’in bestelediği,    Prens İgor  operasındaki muhteşem bir müzik ve dans gösterisidir. 


“Poloveç”  Rusların  Türklere verdiği  bir isimdir. Kimi “Soluk Benizli” diye,  kimi de  “Ova  İnsanı” diye yorumlar.,


Kuzey Türkleri sarışın,   Brand Viagra 100MG bazen da kızıl saçlı idiler. Kafkas Türklerinde de bu izlenir. Anadolu’nun çeşitli yörelerinde  yerleşmiş Yörüklerde de çok “Soluk Benizli” vardır.  


Bugün Rusya diye adlandırdığımız Kuzey steplerine, ırmak boylarına, dağlara 15.asra kadar    Kuzey Türkleri hakim olmuştu. Buy cheap Lasix


Onlara genelde  “Kıpçak”,   bölgeye de  “Deşt’i Kıpçak”    denilirdi.


Türkler  zaman süreci içinde  Atlantik kıyılarına kadar ulaşmışlar, yerleştikleri bölgelere bağlı olarak birçok değişik isim de almışlar.


Altaylardan doğan, Türkler denilen ulu nehrin Hazar Denizinin kuzeyinden Batıya akan kolu idi Kıpçaklar.  Hazar’ın güneyinden  batıya akan kola  Oğuzlar  idi. 


Heredot Kuzey Türklerinden İskitler diye bahseder, Balkanlara uzananlara Pelasg,  Truvayı kurup Anadolu’ya İnenlere  Frig,   İtalya’ya  gidenlere Etrüsk  denilirdi..


erectile dysfunction Üçüncü asırda adları Hun oldu. Ardından, yer yer,  Avar  oldu,  Hazar oldu, Bulgar , Kuman oldu, Peçenek,  Kıpçak oldu, ( Altın)Ordu,  Tatar oldu. 


Sekizinci asırlarda  Kiev  civarında yaşayan  kuzey Slavlar zamanla   İskandinavya’dan gelen Ruslar  (kürekçiler) ile karışarak ilk yerleşim merkezlerini  Kievde  kurdular.


Daha sonra Türkler adına vergi toplayan Rusların yerleşim yeri Moskova kuruldu. Moskova  Beyliği  zamanla zenginleşti , büyüdü, güçlendi. Türklerden Devlet yönetimini öğrendiler.


Arada bir isyan etmelerine rağmen 15’inci asra kadar  Türklere bağlı kaldılar. 15 Asırda bağımsızlıklarına kavuştular ve takip eden yüzyıllarda Türkler onlara bağlı oldu.


Bir kısmı Ortodoks Hıristiyan dinini kabul etti, Slavlara karıştılar. Rus asilzadelerinin  çoğu Hıristiyan olup Rus Çar’ının hizmetine giren Türk Beyleridir.


Müslüman olan bir kısmı da bağımsızlıklarını kaybedene kadar bir süre daha Kırım Hanlığı, Kazan Hanlığı, Türkmenistan, Kafkasyalılar, Azeriler olarak varlıklarını sürdürdüler. 


İşte  Prens İgor operası da  12. Asırda , Rus beyi  Igor’un  ve oğlu Viladimir’in  Kıpçaklara başkaldırışını ve  ve Kıpçak Hanı Konçak tarafından  esir alınışını anlatır.


Kıpçak Hanı onlara iyi davranışlarda bulunur, misafir olarak ağırlar ve şenliklerde yapılan  dans gösterilerine davet eder. Borodin  “Poloveç  Dansları”  ile  bu efsaneyi  ölümsüzleştirmiştir.


Bu müziği dinlemenizi, mümkünse  videosunu bulup  da bu  inanılmaz güzellikteki  “Poloveç Dansları = Türk Danslarını” izlemenizi öneririm.    


Yazdıklarım  bazılarınız için şaşırtıcı olabilir.  Çünkü bize okutulan tarih kitaplarında Kuzey Türklerinden pek bahsedilmez.   1931 – 1941 yılları arasında liselerde  okutulan Tarih kitaplarında bu bilgiler vardı .  Ancak Türk  Tarih  Görüşünü  yansıtan  bu kitaplar Atatürk’ün vefatından sonra  eğitimden kaldırıldı. Yerine Batı’nın kültür emperyalizmini yansıtan, batıdan aktarılan bilgilerle yazılmış tarih kitapları konuldu.  Eğer Türk Tarihini  1941 yılına kadar Liselerimizde okutulan ‘ Kemalist Eğitimin Tarih Dersleri’ kitaplarından okumak istiyorsanız; Kaynak Yayınları tarafında tıpkı basım olarak çıkartıldı. Bu basımevinden isteyebilirsiniz.


 


 

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.