Bodrum Gündem

ŞEF YÖNETİR..

21.07.2011
0
A+
A-

Geçen hafta Bodrum Turgut Reis marinada Klasik Müzik günleri vardı.



Bütün konserleri izleme fırsatı buldum. Bu sıcak yaz günlerinde ruhlarımızı serinleten müzikli geceler beni yeniden yönetimin önemini düşünmeye sevk etti.


Çalışanların daima şirket kurallarına uyması, sisteme dahil olmasını arzu eder, dostlarımıza , ailemize , danışmanlarımıza çalışanlarımızın uyum içinde çalışamadıklarından şikayet ederiz.


Konseri izlerken bir anda uyumlu çalışanlar ve performansın yönetimi konusunda notlar almaya başladım.


Orkestra üyeleri sahneye çıktıklarında ellerinde çalmakla yükümlü oldukları entrümanlarını taşıyorlardı. Ama sahnede yani işletmenin kendisinde sahneye konulacak eser için gerekli olan nota sehpaları, nota defterleri, oturacakları sandalyeler ve müziğin sesini duyabileceğimiz tüm teknik detay ve ses sistemi hazırdı.


Orkestra üyeleri önlerindeki sehpalarda kendi entrümanları için yazılmış notalara basarken başkasını enstrümanına neler oluyor, nasıl çalıyor diye izlemezler, merak etmezler çünkü eserin tümünü okumuş ve çalışmışlardır. Xenical pills


Onlar sadece kendi enstrümanlarını çalarlar. Bütünü tamamlayan bir parça olduklarını bilirler.  Tek başlarına eserin tümüne hakim olamayacaklarını bilirler . order Viagra


Başlangıçta sahneye çıktıklarında her biri bir uslup içinde akorlarını kontrol ederler bu esnada her kafadan bir ses çıkıyormuş gibi olur.


O sırada Şef sahnede bile değildir.


Şef sahneye geldiğinde her şey yerli yerine oturmuştur. Şef sadece hisseder ve yönetir. Uyum sonsuz teslimiyet çok çalışmak ve bilginin karışımdır.


Sonucun ne olacağı ise tamamen o geceki salondaki dinleyiciye bağlıdır, asla yanınızdaki kemancıya değil.


Bu nedenle ;


Çalışanlarınızın başarılarını takip etmek ve geliştirmek için yaptığınız performans değerlendirme sistemini uygularken, genellikle şirket içinde sorunlarla ve dirençlerle karşılaşırsınız. Yaşanan sorunlar dört sebepten kaynaklanır;


Değerlendirme sistemine karşı gösterilen olumsuz tepkilerden,


Değerlendirmelerde yapılan hatalar ve kişisel görüş farklılıklarından


Sistemin baştan yanlış düzenlenmiş olmasından


Bir sistemin olmayışından


Yöneticiler, performans değerlendirmesini insan kaynaklarının bir işi olduğunu düşünür. Çok fazla önemsemezler veya iş yoğunlukları nedeniyle vakit ayıramazlar.


Çalışanlar ise değerlendirme sonuçlarının kullanılmadığını, kendilerine yansımadığını düşünerek sistemi benimsemezler. Memnuniyetsiz çalışanlar ancak memnuniyetsiz müşteriler yaratır.


Her iki durumda da işletmenize uygun, yetkinliklere dayalı bir performans ve başarı sistemi kurmazsanız;


Hızla çoğalan rakiplerinizle rekabet etme gücünüz azalır,


İşletme hedeflerine ulaşma şansınız zorlaşır,


Verimliliği ve karı arttırmak, maliyetleri düşürmek hayal olur,


İşletmenizdeki mevcut bilgi kapasitesini ve ulaşabileceğiniz kapasiteyi bilemezsiniz


Hangi çalışanınızın gerçekten işletmeye katma değer yarattığın bilemezsiniz,


Eğitip işi öğrettiğiniz çalışanlarınızın rakiplere transferlerini engelleyemezsiniz


Daha önce de performans değerlendirme konulu eğitimler almış olabilirsiniz, belki bir danışmanla çalıştınız ve sistemi ona tasarlattınız, insan kaynaklarından sorumlu çalışanınızı zaten bu konuda elinde çok doküman var diye de işe almış olabilirsiniz. Ancak hala performans sisteminizde sorun varsa, çalışanlarınız durumdan mutsuz, siz ölçüm sonuçlarından emin değilseniz, belki de sistemi gözden geçirmenizin zamanı gelmiştir. Bunlar sadece size özel değil, pek çok işletmede de aynı sorun yaşanıyor. buy Propranolol online


Bu çalışmalarda yaşanan temel sorun:


Teorik bilgilerin (her ne kadar uygulamalı olduğu iddia edilse de) sahada uygulanmasının zor olması, performans değerlendirme konusunda ehil, yetişmiş uzman sayısının ülkemizde az olması, performansın temeli olan yetkinlik konusunda hatalı veya eksik belirlemeler yapılması veya başka bir kurumun kıyafetini (sistemini kopyalamaya çalışmak) giymeye çalışınca, işletmenize ya dar gelmesi veya bol olmasıdır.


Hiç merak edipte internette aradınız mı sizin kullandığınız performans değerlendirme formlarının aynısı kaç yerde kullanılıyor? Bazı kurum veya kişiler ellerindeki tek tip soru anketinden oluşan formlara işletme logosunu ekleyerek 360 derece yetkinliklere dayalı performans değerlendirme sistemi kurduğunu düşünüyor. Bazı kurumlar da satın aldıkları insan kaynakları yazılımında yer alan başlıklara göre sistemi kurmaya çalışıyorlar.


Performans değerlendirme ve başarı sistemleri, her kuruma özel hazırlanması gereken bir sistemlerdir. Yani yazılması gereken yeni bir bestedir. Size özel, sizin iç dinamiklerinize ve ihtiyaçlarınıza uygun yetkinlik tanımları hazırlanmadan, soru setleri sizin ihtiyaçlarınıza özel olmadan, sistem doğru bir şekilde çalışamaz, ihtiyaçlarınıza da cevap veremez. Bu durumda performans değerlendirmenin amacı olan gelişim ve motivasyondan da yoksun kalırsınız. Seçtiğiniz bir eğitimde kimseye, sağdan soldan bulunan, kopyalanan formlara ihtiyacınız kalmadan, gerçekten işleyen, sonuçlarından hem yönetimin hem de çalışanların yani her iki tarafın da mutlu olduğu ve başarıya odaklandığı bir sistemi nasıl kuracağınızı öğrenmelisiniz. Uzun süredir konuşulsa da, uygulama konusunda ülkemiz için yeni olan bu konuda (şayet eğitimde öğrendiklerimizi uygularsanız) kısa sürede uzman olacaksınız. Üstelik yetkinlik tanımlamayı öğrendiğinizde tüm insan kaynakları sisteminizi de gözden geçirebilir veya yeniden kurgulayabilirsiniz (mülakat, işe alım, ücretlendirme vs). Muhasebe için hesap planı nasıl en temel iş adımı ise, İnsan kaynakları içinde bu sistem aynı önemdedir.


Her çalışanın işte ne kadar başarılı veya başarısız olduğunu bilmeye hakkı vardır.


Zayıf yönlerinizi bilirseniz hangi alanlarda eğitime ve gelişime  ihtiyacınız olduğunu daha kolay görebilirsiniz.

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.