Bodrum Gündem

Bodrum MANDALİNAsına Sahip Çıkıyor

Bodrum Turunçgil Üreticisi Birliği Bodrum Mandalinasına yatırım yapmaya devam ediyor. Bodrum Gazozu ile başlayan üretim artık sadece gazozla sınırlı kalmayıp marmelat, reçel ve lokum olarak sofralarımızda yer alıyor.

Bodrum MANDALİNAsına Sahip Çıkıyor
26.08.2011
0
A+
A-


 

 

 

Bodrum MANDALİNA’sına Sahip Çıkıyor



 

Bodrum Turunçgil Üreticisi Birliği Bodrum Mandalinası′na yatırım yapmaya devam ediyor.  Bodrum Gazozu ile başlayan üretim artık sadece gazozla sınırlı kalmayıp marmelat, reçel ve lokum olarak sofralarımızda yer alıyor.

 

Combivent without prescription Çiçek Bozoğlu/ Bodrum Gündem 
Hepimiz tatile gittiğimizde o yöreye ait özel materyaller alarak evimize döneriz. Bu ya hediyelik bir eşya olur, ya da oranın dokusuna özel yiyecek, içecek olur. Turizmin kontrol altına almadığı dönemlerde “Bodrum Mandalinası” hüküm sürüyordu bu topraklarda.  Ondan kazanılanla evlerinin, ocaklarının geçimini sağlarmış Bodrumlu. Ta ki daha zahmetsiz para kazanma kapısı olan yeni yetme “Turizm” gelip tahtını sallamadan önce mis kokulu “Bodrum Mandalinasının”.  Fakat Bodrum insanı vefalı davranmış mandalinasına. Şimdilerde 50′li, 60′lı yıllarda ekmek paralarını kazandıkları mandalinayı, mandalina bahçelerini yaşatma savaşı vermeye başladılar.  Bununla ilgili 2006 yılında Bodrum Turunçgil Üreticisi Birliği kurarak ilk sağlam adımlarını da atmaktan geri kalmamışlar.
Bu birliğin başkan vekili İsmail Akpınar′la Neyzen Tevfik Caddesi üzerindeki mandalina tanıtım büfesinde sohbet ettik. 
BG: Mandalinanın geçmişten günümüze kadar Bodrum′daki sosyal ve ekonomik yapısını kısaca anlatır mısınız?
İsmail Akpınar:
Bodrum′a mandalina 1950 yılında geldi.  1950 yılından 80 yılına kadar Bodrum ekonomisine bir iz bıraktı. Bizler 50-60 doğumlu olanlar Bodrum mandalinası sayesinde okuduk,  evlendik, evlerimiz yapıldı.  30 yıl Bodrum′a bir damga vurdu.  50 ile 60 arası bahçelerin kurumu bitti, ama 80 yılından sonra turizm hızlı bir şekilde gelişti ve burada en büyük yarayı da mandalina bahçeleri aldı.  Mandalina bahçeleri yapılaşmaya yenik düştü. Turizmin rantının çok geniş olması mandalina tarımını geride bıraktı ve bundan en büyük zararı şu anda anlıyoruz ki mandalina bahçeleri ve turizmin göreceğine inandığımız için biz 2006 yılında Bodrum ilçesi Turunçgil Üretici Birliğini kurduk.  Birliğimizin başkanı Mahmut Kocadon′dur.  En büyük destekçilerimiz zaten Kocadon′lar var,  belediye başkanımız,  Meclis üyelerimiz. Biz de onlarla beraber  bir şeyler yapmak için uğraşıyoruz.  Tek amacımız mandalinaya vefa borcumuzu ödemektir.  Geçmişte 30 yıla damgasını vuran mandalina bu çabamızla sanıyorum kurtulacaktır.
BG: Burada bulunan büfemizde mandalinadan üretilen pek çok ürünümüz var. Gazozumuz var,  marmelatı var, lokumu var. Bunların üretimine ne zaman başladınız?
İsmail Akpınar:
Bodrum Belediye başkanımıza ve meclis üyelerine teşekkür ediyorum. Sağolsunlar böyle bir  standı tanıtım  ve satış için bize verdiler.  Biz 2007 yılında mandalinanın meyvelisini ve sadesini çıkardık. 2009 yılında da marmelatını ve reçelini çıkardık, bu sene de aynı zamanda Bodrum lokumunu çıkardık.  Önümüzdeki yıl hedefimiz mandalin kolonyası, mandalin sabunu, nektar ve saf meyve suyu çıkartmak. purchase Sildenafil
BG: Bu ürünler sadece Bodrum için de mi pazarlanıyor, yoksa Türkiye genelinde de satışı yapılıyor mu?
İsmail Akpınar:
Brand Viagra online Bu ürünler  bütün büyük zincir mağazalarında bulunuyor. Türkiye genelinde talep eden mağazalarda bulunuyor.  Öncelikli hedefimiz bulunduğumuz yerde güçlü olmak olduğuna göre önce Bodrum.
BG: Buradaki tanıtım büfesinden bir tane mi var Bodrum′da?
İsmail Akpınar:
Buradaki büfede hem satış, hem de tanıtım yapıyoruz.  Şu an bir adet büfemiz var, ama seneye 2-3 tane olmasını bekliyoruz.  Hem dışarıdan gelen misafirlerimiz, hem de Bodrum′lu hemşehrilerimizin götürebilecekleri ürünler işte bizim standımızda. Ben Bodrum′a gelen misafirlerimizin standımıza uğrayıp hem bize destek olmalarını, hem de ürünlerimizi satın almalarını istiyorum.
BG: Bodrum′a gelip sıradan hediyelik ürünleri almasınlar, buranın kendi ürünü, imalatı olan mandalina ürünlerinden alsınlar, değil mi?
İsmail Akpınar:
Bodrum mandalinasının kendine özgü bir aroması var, başka yerdekine benzemez. Onun için bundan yapılan ürünlerimiz müstesna ürünlerdir, ama reçeli, ama marmelatı gibi bu ürünlerden faydalanmalarını istiyoruz.

 

Ne kadar da haklı İsmail Akpınar.
İlla Bodrum′dan hediye alıp gidecekse insanlar, hakikaten Bodrum′lu olan bu ürünlerin gitmesi gerekmez mi? Uzak Doğudan  getirilmiş olan hangi ürün tutabilir ki Bodrum Mandalinasının yerini.  Bizler de bireysel de olsa gelen misafirlerimize sunmak için evimizden  Bodrum Lokumunu eksik etmeyelim.  Şeker Bayramımızda Bodrum Lokumu şereflendirsin bu defa evlerimizi,  hepinize afiyet olsun…

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.