Bodrum Gündem

Usta Şair İlhan Berk Anılıyor..

3 yıl önce yitirdiğimiz usta Şair ve Ressam İlhan Berkin resim, şiir, kitap ve özel eşyalarından oluşan sergi açıldı. Ustanın oğlu Ahmet Berkin yazılı olarak yaptığı açıklamada, usta şairin bazıları tarafından ticari olarak kulanıldığını söyledi.

Usta Şair İlhan Berk Anılıyor..
28.08.2011
0
A+
A-


 

 

Usta Şair İlhan Berk Anılıyor… buy Nolvadex online

3 yıl önce 90 yaşındayken yitirdiğimiz usta Şair ve Ressam İlhan Berk’in resim, şiir, kitap ve özel eşyalarından oluşan sergi açıldı. Usta Şairin oğlu Ahmet Berk’in yazılı olarak yaptığı açıklamada ise usta şairin bazıları tarafından ticari olarak kullanıldığını söyledi.








Bodrum Gündem Haber

Hayatını son dönemlerinde Bodrum’da yaşayan ve 2008 yılında yitirdiğimiz ve ölümünün 3.yılında usta şair ve ressam İlhan Berk’i anmak amacıyla oğlu Mimar Ahmet Berk’in destekleriyle Nurol Sanat Galerisi’nde “İlhan Berk’i Anma Sergisi” açıldı. Sergide resimlerinin ve şiirlerinin yanında salonda Berk’in kişisel eşyaları da yer aldı. Usta Bodrum’da üç gün boyunca düzenlenecek çeşitli sanat etkinlikleri ile anılacak.

purchase Prozac

İlhan Berk’in evladı Ahmet Berk, yazar Latife Tekin ile Bodrum’da yaşayan şairlerin birlikte açılışını yaptığı sergide, Berk’in yaptığı resimler, el yazısı şiirler, çalışma odasında ki eşyalar,  sanatçının farklı dönemlerde yaptığı 31 eser, çalışma masası, daktilosu, koltuğu, kahve köşesi, kitapları ve kitaplığı da sergi salonuna getirilerek, sanatçının kullanım şekli ile dekore edildi.


Serginin açık kalacağı süre içinde salonda İlhan Berk’in kendi sesinden şiirlerini de dinletisi yapılıyor.





GÜMÜŞLÜK AKADEMİSİ İLHAN BERK’İ  GENÇ SANATÇILARLA ANACAK…

Usta Şair İlhan Berk’in ölüm yıldönümü nedeniyle bu yıl  3.Buluşmayı gerçekleştirecek olan Gümüşlük Akademisi Vakfı’nda Gençlik Sanat Buluşması gerçekleştirilecek. İki gün sürecek olan sanat etkinlikleri için sanatçı gençlere şiirini, müzik aletini, kameranı, filmini, sergilemek istediğin herhangi bir yaratıcı çalışmanı ve uyku tulumunu kap gel çağrısı yapıldığını belirten vakıf başkanı Yazar Latife Tekin “Usta edebiyatçımızın anısını yaşatmak için Gümüşlük Akademisi amfi tiyatrosunu açık bir sahneye dönüştürdük. Akademi mekanları genç sanatçıların çalışmalarını sergileyeceği  bir sanat agorası haline  gelecek. Etkinlikte Gümüşlük Akademisi’nin bu yılki teması olan “Korku” bağlamında “Gençlik fobia” başlıklı bir de forum yapılacak. Ayrıca Bodrum’da gerçekleşecek sokak etkinliğinde  şairin şiirleri seslendirilecek ve halka dağıtılacak. Usta Şair’in şiirini, yaşam felsefesini insan tutkusunu gelecek nesillere aktarmak için her yıl artan etkinliklerle anma törenlerini düzenleyeceğiz. Önümüzdeki yıl ise İlhan Berk’ i anma haftasına uluslar arası edebiyat alanından da çeşitli yazarlar ve şairler katılacak” dedi.


      AHMET BERK’ten BASIN AÇIKLAMASI…            

Usta Şair İlhan Berk 3.Anma etkinlikleri için bir basın açıklaması yapan, İlhan Berk’in evladı Ahmet Berk Zerrin Ulumsan’ın İlhan Berk’in sağlığında birkaç sergisini düzenlemiş, şairin ölümünden itibaren (2008) kendisini İlhan Berk’in sanat danışmanı ve küratörü olarak tanıtıp babasının ismini bir takım ticari faaliyetlerinde kullanmakta olduğunu söyledi. Konu ile ilgili olarak usta şair İlhan Berk’in evladı Ahmet Berk şu açıklamayı yaptı;


  “Nasıl ki İlhan Berk resim yapmanın kendisini mutlu ettiğini söylüyordu ise ben de bir sanat yapıtının, bir sanat etkinliğinin ona ithaf edilmesinden büyük mutluluk duyarım. Değil mi ki sanatçılara bir yapıt, bir etkinlik ithaf etmek için kimsenin iznini almak gerekmediği de açıktır. İncelik adına böylesi bilgiler paylaşılabilir o kadar.    


Böyle düşünen biri olarak NU JAZZ VE HER ŞEY adlı etkinlik çerçevesinde; Engin Turgut’un kitap imza ve tanıtımı, Fatih Küçük, Cihan Tandırcı, Feyzettin Koçak performansı ile Cenk Sökmen ve Filiz Varavir performansları yine Engin Turgut resim sergisi için karşı tavır almış, bu etkinliklerin gerçekleşmesini engellemiş gibi gösterilmem gerçeği çarptırmaktır.  Şair-ressam Engin Turgut’u ve etkinlik kapsamındaki diğer sanatçıları tanımam, dolayısıyla kendileri ile kişisel hiçbir problemim yoktur. Söz konusu serginin gerçekleşeceği tarihten birkaç ay kadar önce Engin Turgut beni arayıp resimlerini babama ithaf etmek istediğini söylemiş, ben de kendisine teşekkür etmiş idim.    


Ancak etkinlik içindeki serginin küratörlüğünü yapanın Zerrin Ulusman olduğunu çok sonra öğrendim. Söz konusu kişi babamın sağlığında birkaç sergisini düzenlemesine rağmen babamın ölümünden itibaren (2008) kendisini İlhan Berk’in sanat danışmanı ve küratörü olarak tanıtıp babamın ismini bir takım ticari faaliyetlerinde kullanmaktadır. Oysa ki; Zerrin Ulusman, İlhan Berk’in sanat danışmanlığını yapmamıştır. İlhan Berk’in buna ihtiyacı da yoktur. Zerrin Ulusman, sadece kendi faaliyetleri sırasında İlhan Berk’e ait resimlerin satışlarından (babamdan kalan belgeler arasında Zerrin Ulusman ile karşılıklı imzalanmış bir “SANAT DANIŞMANLIĞI ve KÜRATÖRLÜK SÖZLEŞMESİ” görmediğimden) bilmediğim bir miktar pay alarak resim satış simsarlığı yapmıştır. Babamın bir takım magazinel haberlere ve hoş olmayan polemiklere konu olmasına yol açmıştır. Tüm bunlar da Zerrin Ulusman adlı kişinin İlhan Berk’in sanatı için değil, onun adını kullanarak sadece kişisel çıkarları için davrandığı gerçeğini ortaya çıkarmıştır.  


Kamuoyunun şunu bilmesini isterim ki İlhan Berk’in kişiliğine ve sanatına saygıyı, değer bilirliği esas alan her türlü girişime açığım. Bu tür girişimleri engellemek bir yana desteklerim ve nitekim epey yıldan beri Bodrum da; Gümüşlük Akademisi ve daha sonra Oasis Nurol Sanat Galerisi’nde İlhan Berk Anmalarına katkı veriyor ve bundan onur duyuyorum.”


 

 

İLHAN BERK KİMDİR.

Balıkesir Necatibey Öğretmen Okulu′ndan mezun oldu. Espiye′de iki yıl ilkokul öğretmenliğinden sonra Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü′ne girdi. Enstitünün Fransızca bölümünden mezun (1944) olan Berk, 1945-1955 yılları arasında Zonguldak, Samsun ve Kırşehir′de ortaokul ve liselerde Fransızca öğretmenliği yaptı. 1956 yılından itibaren on üç yıl boyunca Ankara′da T.C. Ziraat Bankası′nın Yayın Bürosu′nda çevirmenlik yaptı.


Bu süre içinde modern dünya şiirinin iki büyük şairi sayılan Arthur Rimbaud ve  valacyclovir online Ezra Pound′un şiirlerini çevirerek kitaplaştırdı. Bu tarihten sonra kendini tümüyle yazmaya verdi. Bir anlatı kitabı dışında, yalnız şiir ve şiire ilişkin yazılar yazdı. Kül adlı kitabıyla 1979 yılında Türk Dil Kurumu ve İstanbul kitabı ile de 1980 yılında Behçet Necatigil Şiir Ödüllerini kazandı. 1983′de Deniz Eskisi adlı kitabıyla, Yedi Tepe şiir Armağını′nın 1988′de de Güzel Irmak adlı kitabıyla Sedat Simavi Edebiyat Ödülü′nü (F. Edgü ile) aldı. 28 Ağustos 2008 tarihinde Bodrum′da 90 yaşında vefat etti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.