Bodrum Gündem

BODRUM BALIĞI MANDALİNA GİBİ MARKA OLACAK…

BODRUM BALIĞI MANDALİNA GİBİ MARKA OLACAK…
18.12.2011
0
A+
A-

Bodrum Denizciler Derneği tarafından düzenlenen ?Deniz Canlılarının Tükenişi, Balıkçılığın Dünü Bugünü ve Geleceği? konulu sempozyumda, bölge balıkçılığının geleceğe yönelik sorunlarının çözümü için çalışma grubu oluşturulması kararı alındı.

order Topamax Bodrum Gündem Haber
Bodrum Belediyesi Nurol Kültür Merkezi’ndeki, ?Deniz Canlılarının Tükenişi, Balıkçılığın Dünü Bugünü ve Geleceği? konulu sempozyuma Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Xenical 120 mg Müşaviri Vahdettin Kürüm, Muğla Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Dallı, Muğla Üniversitesi Su Fakültesi Öğretim Üyesi Doç Dr. Halit Filiz, Muğla Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yar. Doç Dr. Tülin Çoker, Türkiye Deniz Araştırmaları Vakfı Genel Sekreteri Yard. Doç. Dr. Bülent Topaloğlu, Su Ürünleri Kooperatifleri Merkez Birlik Başkanı Ramazan Özkaya, IMEAK Deniz Ticaret Odası Merkez Meclis Üyesi Arif Yılmaz ve Bodrum Ticaret Odası Meclis Üyesi Abdurrahman Deda konuşmacı olarak katıldı. Bir saat gecikmeli olarak başlayan sempozyumu yaklaşık 70 kişi izledi. Deniz Ticaret Odası Bodrum Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Arif Yılmaz, Bodrum için çok önemli olan böyle bir sempozyuma ilgisizlikten yakındı.

Mustafa Demiröz Denizciler Derneği Başkanı

YENİ KORUMA ALANLARI OLUŞTURMAK ŞART?
Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Denizciler Derneği Başkanı Mustafa Demiröz, insanoğlunun bilinçsiz ve dengesiz kullanarak çevreyi, denizleri ve yaşam alanlarını bitirme noktasına getirdiğini söyledi. Denizlerin en önemli geçim ve yaşam sağlama alanları olduğuna dikkati çeken Demiröz, ?Bu nedene denizlerimizin daha fazla yok olmasını önlemek, denizcilik ve balıkçılığımızın geleceğini koruma kullanma dengesini oluşturarak planlamak amacıyla bu toplantıyı düzenledik. Sektörün içinde olan herkesin burada olmasını isterdik. Değerli bilim adamlarını ve devletin sektörle ilgili yetkililerini buraya getirdik ki tüm sorunları burada tartışalım çıkış yollarını birlikte bulalım. Ancak, ne yaparsak yapalım, her türlü insan etkisinden arındırılmış koruma alanlarını oluşturmadan deniz canlılarının yok olmasının önüne geçmemiz mümkün değil? dedi.

DENİZLERDE BALIK STOĞU 2050’YE KADAR BİTECEK?
Muğla Üniversitesi Su Fakültesi Öğretim Üyesi Doç Dr. Halit Filiz ise ?Çanlar Kimin İçin Çalıyor? başlıklı konuşmasında, dünya denizlerindeki balık stokunun bazı yerlerde çöktüğünü bazı yerde ise çökme noktasında olduğunu belirterek, ?Kaynakları bu şekilde hoyratça kullanmaya devam edersek dünya denizlerinde balık stoku 2050 yılına kadar tamamen bitecek. Modern olarak balıkçılık yapanlar, sürdürülebilir, koruma ve kollama dengesini Afrika yerlileri kadar bile başaramıyor. Kaynaklarını korumanın değil tüketmenin yollarını arıyor. Gözü dönmüş avcıların yeni geliştirilen av yöntemleri ile avlanarak dünyadaki 78 milyar dolarlık sektörden daha çok pay alma yarışı balıkçılığın tamamen yok olmasına neden olurken, bindikleri dalı kestiklerinin farkında olmamaları mümkün değildir? dedi.

DENİZATI TİCARETİ DURDURULMALI?
Denizatının yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olduğuna da dikkati çeken Filiz, ?Dünya Koruma Birliği tarafından, koruma altına alınan denizatlarının 5 liradan satılmak için toplanması insanoğlunun ticari amaçla neler yapabileceğini gösteriyor. Bu ticaretin durdurulması gerekir. Bu koruma kullanma ve doğaya sahip çıkma bilincini yerleştirmezsek denizlerimizde canlı türlerinin yok olmasını önleyemeyiz. Çanlar hepimiz için ve tüm canlılar için çalıyor? dedi.

where to buy Indocin

Abdurrahman Deda BODTO Meclis Üyesi

BODRUM BALIĞI MARKA OLACAK?
Bodrum Ticaret Odası Meclis Üyesi Abdurrahman Deda ise Muğla ilinin av sezonunda Marmara ve Karadeniz’den gelen yabancı gırgır ve balıkçıların akınına uğradığını, yerel deniz canlı türlerin yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kaldığına dikkati çekip, avcılıkta bölgesel sınırlara getirilmesini istedi. Deda, ?Bodrum‘a özgü balık türlerinin acil olarak Bodrum Mandalinası gibi koruma altına alınması ve sürdürülebilir bir avcılık için Bodrum Balığı’nın marka haline getirmek için çalışma başlattık. Böylece hem biyolojik çeşitliliği korurken hem de ekonomik verimliliği arttırmış olacağız. Bir zamanlar balıkçılarımız bir defasında 35-40 ton sarpa kaldırdığını biliriz, bugün 50 kilo sarpa ile dönen balıkçı bayram yapıyor? dedi.

Sempozyuma katılan diğer konuşmacılar ise ?Avrupa Birliği Balıkçılık Politikaları?, ?Su Ürünlerimizin Dünü, Bugünü, Geleceği?, ?Su Ürünleri Avcılığında Kullanılan Yöntemler?, ?Trol Avcılığı, Sorunları ve Çözüm Yolları?, ?Gırgır Avcılığı Sorun ve Çözüm Yolları?, ?Amatör Balıkçılık?, ?Koruma Alanları, Yapay Resif Oluşturulması? gibi konular hakkında bilgilerini paylaştılar.

Sempozyum sonunda bölgenin balıkçılığının geleceğe yönelik sorunlarını çözümü için çalışma gurubu oluşturulmasına karar verildi.

 

ETİKETLER: ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.