Bodrum Gündem

Küçüğüm daha çok küçük;

06.03.2012
0
A+
A-

 Babaannem, Meliham benim, horoz ötmeden sabahı aydın eder kalkar, ocağı yakar; işte o anda odunun kokusu, ocağın sıcağı bir başka Bodrumda, Çukurbahçe?de. 

Avluda küçük derince taş havuzun motoru çalışır; serince yer altı suyunun ferahlığında bir güne tertemiz başlamak için. 

Kocaman yemek masası üzerine kurulur kahvaltı sofrası; evlatların en saygılısından, efendisinden, geleceğe örnek olası, ilkeli yetişkin çocukları babaannemin, yaşam gayelisine erkence kalkar, annelerinin demlediği çayı yudumlamak için sofrada bir araya gelir. Babaannemin onlarca torun torbaya elleri ile hazırladığı bahçemizin dalından kopartılmış bergamot reçelinin tadı bir başka. Hele Meliha Öneş?in, kokusu, lezzeti başka un kurabiyesi varsa o sabah daha da başka!!!

Avlunun mavi kapısı hep açık; kapıdan başınızı içeri uzatmanızla kim olursanız olun, buyur edilirsiniz sabaha, sofraya, karanfilli bergamotlu demli çaya. Sorgu sual olmaz, kimlerdensin, nerelisin, nesin, sadece Allah misafirisin! Fırından yeni çıkmış ekmek, zeytinyağın tat kattığı yanında çökelek, bizim için de herkes için de eşitlerde? 

Küçüğüm daha çok küçük; 

Baraz?ın önünden denize giriyoruz, yalın ayak çıkmışız bahçeden, ara sokaklardan geçip koşarak atlıyoruz denize. Babaannem söylenir: ?yine çıplak ayak çıktınız di mi, ee ben size ne diyeyim, dilimde tüy bitti ayağınıza sandaletlerinizi giyin diye?! Yürümek o ara yolu çıplak ayak ne güzeldi, ayaklarımız yalın, sokaklar yalın, deniz yalın, insanlar daha bir yalın! 

Küçüğüm daha çok küçük; 

Kalenin oradan, Mendirekte denizkestaneleri topluyoruz! Kurutacağız onları, yok kıyamıyoruz gerisin denize bırakıyoruz; deniz insanı, deniz canlısıyız, kıyamayız hiçbir cana! Yüzer miyiz Bardakçıya, yüzeriz anasını satayım, kıyıdan kıyıdan! Ne de olsa denizlerin çocuğuyuz. Severiz denizleri! 

Küçüğüm daha çok küçük; Bodrumda daha kapıları kilitlemediğimiz; yabancılara korku salmak için köpek beslemediğimiz, avluda Allah misafirleriyle soframızı paylaştığımız, çıplak ayak sokaklarda koşturduğumuz, ara sokaklarda yakan top oynadığımız, bahçenin limonlarından yine bahçenin nanesi ile yapılmış buzhaneden gelen, kilere erimesin diye yerleştirilen, buzun eklenmesiyle yudumladığımız limonataların eşlik ettiği günlerde, daha çok küçüğüm? 

O zamanların nüfusu küçük ama kendi büyük Bodrumu, iz bırakandır, gönül alandır! İzi büyüdükçe, sevdalananları arttı! Kısacası, Bodrum; sevdaların, hayatın anlamıdır.

Korkarım büyümelerden, ama büyüdüm ben? Büyürken, küçüklüğümün sevimli hallerini yitirdin, minicik, çitlembik, sarı bir kız çocuğunun sevimliliğini yitirdim. Korkarım ben büyümelerden! Büyüdüm işte ben; büyüdükçe farkındalığımın, yaşanmışlıklarımın artıları ile güzelleştim! Büyüdükçe tıpkı Bodrum gibi büyüdüm? Bodrum büyürken, ben büyürken korkarım; çünkü bilirim aslında halen küçüğüm; küçüğüm çünkü yüreğim hala saf ve temiz, küçüğüm çünkü hala korkusuzdur dilim, küçüğüm çünkü sınırsızdır sevgim, küçüğüm çünkü fark gözetmem, benden bilirim herkesi, yetişkin hırsları yorar beni, yalandandır bir başkasını acıtma pahasına kazanılan zaferlerin sarhoşluğu, bilirim, o yüzden de korkarım. Belki korkumu en iyi Sezen Aksunun ?Küçüğüm? şarkısı anlatır: 

?Küçüğüm daha çok küçüğüm
Bu yüzden sonsuz endişem
Savunmam bu yüzden
Bu yüzden bir küçük iz bırakmak için didinmem.

Ne kadar az yol almışım
Ne kadar az
Yolun başındaymışım meğer
Elimde yalandan kocaman rengarenk
Geçici oyuncak zaferler? 

Bodrum tarihiyle, doğasıyla, kültürüyle, eşsizliğiyle ve güzel insanıyla BÜYÜK.

Daha büyüyecek, ?

Ben de büyüdüm, tıpkı Bodrumum, Özüm gibi?

Yaşanmışlıklarım büyüttü beni, diğer taraftan daha yaşayacaklarım var, o yüzden henüz küçüğüm; küçüğüm daha çok küçük ve gelecek yoracaksa kalbimi, ruhumu, yerelimi ben korkarım büyümekten? 

Korkusuz büyümelerin ufkuna yelken açmak dileğiyle? Buy Prozac no prescription delivery Viagra Gold purchase esomeprazole

ETİKETLER:
Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

  1. Cevat Öneş dedi ki:

    Küçüğüm sen büyümüşşün. Özünü unutmadan,ilkelerini özümseyerek büyümeye devam ediyorsun. Yazılarının devamlı olması temennisiyle, seni kucaklıyorum.

    Cevat Öneş

    1. Didem Öneş Nacak dedi ki:

      Sevgili Babam,

      Yorumunuz benim için en kıymetli hazine! Ne mutlu ki bana ve kardeşime, insan olarak büyürken halen küçük olduğumuzun farkına varabilenlerden olmamızı sağladınız… Büyümek o yüzden bizim için hep güzel ve anlamlı oldu, halen küçük olduğumuzu bilerek…
      Yazılarım benim için bir yol ise umarım bu yol birçok yoldaşlığı da getirir beraberinde…
      İnsana insan olduğu için verilen emekle,üretimle, yarına, güzele, iyiliğe, doğruluğa, huzura ve yüreğe dair olsun bu yoldaşlık….

      Sevgi ve saygılarımla
      Kızınız Didem

  2. bulent kayali dedi ki:

    Didem, okurken aklıma bir Yeni Türkü şarkısı geldi.
    Nedense her dinlediğimde biraz daha fazla eskiye götürüyor beni.
    Daha da ulaşılmaz olan bir zaman dilimine olan özlem olabilir mi? Belkide…

    Geldiğimizde otlar yemyeşildi ve kuzeydeydi güneş…

    Sevgiyle..

    1. Didem Öneş Nacak dedi ki:

      KAYALI, ağlattın beni….

      Geçmişe götürdün ve bir kez daha küçük oldum!

      Ne şanslıyım ki dostluklarım çok büyük, dostlarım çok büyük, tıpkı senin gibi!

      Hep küçük kalalım Bülentcim, büyürken küçük, saf, temiz, kocaman dürüst yürekli, cesur kalalım biz… Özledim o günleri, özledim o günlerimizi, bizi, seni, hepimizi…

      Didonuz efendim…

  3. Burcu Öç Cerit dedi ki:

    Yine içimdeki hem güzel hem hüzünlü yerlere götürdün beni… Gelecek çocuklarımızın kalbini yormasın, korkusuz büyüsünler…

    1. Didem Öneş Nacak dedi ki:

      Sevgili Burcu, güzel, akıllı, dost arkadaşım; yorumun için çok teşekkürler!

      Çocuklarımız demişsin, evet zaten tüm çabamız çocuklarımız için değil mi?

      Yüreği ve aklı büyük ama hep küçük kalabilmeyi de başarab çocuklar yetiştirmek dileğiyle…

      Elifim ve Buse öyle olacaklar eminim

      Sevgilerimle
      Didem

  4. Cevat Öneş dedi ki:

    Küçüğüm sen büyümüşsün.Özünü unutmadan, ilkelerini özümseyerek,büyümekte olduğunu görmekten mutlu oluyorum. Yolun açık olsun..

    Cevat Öneş

  5. Mehmet Nacak dedi ki:

    Harika bir nostalji,insanı alıp ta nerelere götürüyor.Sağ olasın iyi ki yazıyorsun.çok içten ve duygu dolu bir yazı.Güzel şeyler hatırlattığın için teşekkürler..Sevgiler.

    1. Engin Özbek dedi ki:

      Didem,doğal ve içtenlikle yazılmış cümlelerin, seni tanımamın ve Bodrum da yaşamamın güzellikleriyle kombine olunca,içimde çok güzel oluşturdu.Teşekkür ederim.Yüreğine sağlık.

      1. Didem Öneş Nacak dedi ki:

        Engincim, bizim küçüklüklerimiz ne güzeldi değil mi?

        Sevgiyle kal
        Didoş

    2. Didem Öneş Nacak dedi ki:

      Sevgili Mehmet Babacım,

      Yorumlarınızla bu güne kadar bana hep destek oldunuz! Bu sıcak sevgi dolu yorumunuz için de çok teşekkür ederim.

      Sevgi ve Saygılarımla
      Didem

  6. Görkem Öneş dedi ki:

    Didem ablam… canım… kıymetlim… küçücüğüm… Nede güzel anlatmışsın bizi sizi diğerlerini onları!!!! Melihamı!!! Süreyyamı!!!!Koşardık çukurbahçeden baraza, mendireğe…. Emeğin en yüce değer oduğunu hatırlattın. Keşke Bodrum hiç büyümeseydi…Betonlaşmasaydı, çarpık gelişmeseydi …. Duygulandırdın bizleri.. Özlemle….

    Kuzenin Görkem ÖNEŞ

  7. Didem Öneş Nacak dedi ki:

    Görkemcim, benim, bizim küçüğümüz,

    Dileğim odur ki büyürken sen yüreğini yormasın hiçbirşey….
    Görkemli olsun yaşamın, unutma seni çok seviyoruz…

    Sevgilerimle gözlerinden öperim küçüğüm
    Didem ablan

  8. SELAM DİDEM ABLA BEN YAZINIZI İLKKEZ OKUDUM AMA ÇOKBEYENDİM SİZBENİM HAYALİMDEKİ HAYATI YAŞAMIŞSINIZ NEGÜZEL .AYRICA BODRUMU BUKADAR GÜZEL ANLATAN BAŞKA SÖZLEROLAMAZ AĞZINIZA YÜREYİNİZE SAĞLIK

    1. Didem Öneş Nacak dedi ki:

      Sevgili Muradiye,

      Teşekkür ederim. Evet şanslı bir çocukluğum oldu:-)
      dilerim Bodrum büyürken eskinin özelliklerini de kaybetmez…

      Sevgiler
      Didem