Bodrum Gündem

GENÇ OLMAK…

27.01.2014
0
A+
A-

order Viagra Gold Cytotec online misoprostol online Genç olmak her şeyden önce diri olmaktır. Açık bir zihne ve çevik bir zekaya sahip olmaktır. Anlamaya yeltenmek, anladığını uygulamaya yönelmek, uygulamanın sonuçları üzerine yorulmak demektir. Genç olmak anlaşılmazı anlamayı, uygulanması imkansızı uygulamayı ve sonuçları tahmin edilenin dışında dahi olsa göğsünü siper etmeyi gerektirir.

Dolmabahçe sarayında son günlerini yaşayan Atatürk’ü türkülerle selamlamak, ama vakti zamanı geldiğinde dava arkadaşı ve Kurtuluş Savaşı kahramanı İnönü’yü koltuğundan indirmek demektir. Demokrasiye inanmak bu uğurda tek partili rejimin bitişini bayraklarla şölenlerle kutlamak, İzmir’in Ankara’nın İstanbul’un meydanlarını yeni parti nidalarıyla doldurmaktır. Nidalarla karşıladığın partinin yöneticilerinin ve felsefesinin vaad edilenin tersine evrildiğini görünce, bu sefer aynı meydanları onu değiştirmek için doldurmak demektir.

Genç olmak baskıya zulme gelememek, imtina edememek ve içinden geleni seslendirmek demektir. Tarihsel süreç içinde genç olmak, 68 sokaklarını sağıyla soluyla doldurmak, özerk üniversiteyi savunmak; hakkın, hukukun ve halkın çıkarının üzerine inen kılıca boynunu uzatmak demektir. Ne sebeple çıkarılmış olursan ol o sehpaya, idam sehpasını tekmeleyebilmek, yaşın büyültülerek sehpaya giderken o son bakışı atabilmektir.

Akranların meydanlarda darp edilirken evde duramamak ve sokağa çıkmaktır. Genç olmak Nihal Atsız’dan, Nikitin’e, Reis’ten, Bizim Deniz’e, Felsefenin Temel İlkeleri’nden, Risale-i Nur’a kadar okumaktır. Bilmeye ve idrak etmeye aşık olmak demektir. En büyük servetin devasa bir kitaplık olduğunu hissetmektir.

Kuvvetin tanrısal bir vergi olduğunu herkese eşit dağıtılmadığını asıl geçer akçenin bir olgunun oluş sürecini ve gelişimini bitişine kadar takip etmek, öze inmek, özü içselleştirmek olduğunu saptayabilmektir.

Genç olmak, renkler yan yana sıralandığında, biri olmasaydı diğerleri bu kadar güzel görünmezdi diyebilmek, bütün insanlığı gökkuşağını izler gibi izleyebilmek, 72 millete tek nazarla bakabilmektir. Ortak paydanın düşünebilen, düşündüğünü harekete geçirebilen tek dünya milleti olmak olduğunu kavramaktır.

Genç olmak, yaratanı, yaratılandan ötürü sevmektir.

Müzik genç olmaktır. Her hali ve şekliyle. Tasavvuftan, Bob Marley’e kadar, Müzeyyen Senar’dan Arif Sağ’a kadar kulak vermektir. Bir enstrüman çalmaya yeltenmektir. En azından bir kez olsun denemek gerekirse bir aylık da olsa kursuna yazılmaktır. Bir gün bir çocuğum olursa kesinlikle bir enstrümanı dört dörtlük çalabilmeli diyebilmektir.

Üretmek, gerekirse bir pazarlama gereksinimi duymadan alıcısını aramadan üretmek genç olmaktır. Çalışmak, garsonluğu Cumhurbaşkanlığı ciddiyetiyle yerine getirmek, çöp toplarken memleketi temizliyorum diye sevinmek, çalışmaktan bitkin düşene bir bardak su yetiştirmektir. Köylünün tarlasına işçinin emeğine omuz vermektir.

Kadını ve erkeği anlamak genç olmaktır.

Ayrı değil ama biraz farklı bu iki bünyenin eşit şartları hak ettiğini, birbirine üstünlüğünün fiziki kuvvetten öteye geçmediğini, kadının her şeyden önce bir anne olduğunu ve her genci bir annenin doğurduğunu, gözünden sakınarak büyüttüğünü bilmektir. Kadına kalkan ele siper olmaktan kaçınmamak, kadını ve erkeği herhangi bir şeyin nesnesi olarak algılayan zihniyete savaş açmaktır.

Genç olmak, yok sayılmayı umursamadan, bir ödül beklemeden, bir çıkar gözetmeden doğruyu işaret etmektir. Yorulmayı aklının ucundan bile geçirmeden ter dökmek demektir.

Her şeyden önce genç olmak vicdanlı olmak, hakkaniyetli olmak ve sabırlı olmaktır. Genç olmak çok şey olmak, ama hiçbir şey olamamaktır.

ETİKETLER: ,
Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

  1. chpli dedi ki:

    senden bi cacık olmaz.

  2. Halil KURUSIKI dedi ki:

    Cacık dediğin hıyardan olur bildiğim… (çakma) CHP li… niyetinde az çok belli… cacıklık yolunda rende sahnede, sahne senin…

  3. cacık dedi ki:

    bir şey olma peşinde değiliz.bir şey olmayı beklemeden ödül istemeden sadece çalışacağımız da yukarıda yazılmış.saygılar.

  4. Burak dedi ki:

    Kimden cacık olup olmayacağı yazının derinliği ile yorumun sığlığı arasındaki farktan belli oluyor.

  5. chp li dedi ki:

    işte hıyar bile olamaz anlamnında o cacık bile olamaz kafan o kadar çalışıyor arkadaş.2.yoruma cvp bişey olmayı beklemiosanız idealleriniz yoksa ne işiniz var o koltukta.bayrak asamk içinmi ordasınız sadece?? yönetimlerde görev almk istemiyormusunuz ilerki zamanlarda.bırakın bu lagalugaları artık.

  6. Burak dedi ki:

    bir şey olmayı beklemek ile idealleri karıştırma ilk önce chp li, laf kalabalığı yapma kısaca. bayrak asmak da bu işin bir parçasıdır,küçümsenmemelidir,
    ne için o koltuklarda oturulduğu bellidir,yönetimsel olarak yeri geldiğinde belirli bir mantık çerçevesi içerisinde o koltuklar ne yapması gerektiğini bilir.

  7. Halil KURUSIKI dedi ki:

    Yav he he… Tamam haklısın.. Sen cok ıyı bı partılısın bız kotuyuz.. O yuzden takma isimle burlarda takılıyosun.. Hatta her salı toplantımız var butun partı mensuplarına oldugu gıbı sanada bı koltuk ayırırız buyur gel bıze yol goster bız calısalım…

  8. Naciye dedi ki:

    Sayın chp li acaba siz chp için bilgisayar başında oturup eleştiri yapmaktan başka katkınız nedir ? Üslubunuzun yanlışlığı ve başkanımıza yaptığınız hakeretlerin yönetimle daha başka problemleriniz olduğunu göstermekte Bu kadar dertlisin madem,size yetersiz geliyoruz sanal alemlerden çıkıp salı günü açık toplantımıza gelirsiniz açık açık konuşursunuz toplantının yerini ve saatini partimizden öğrene bilirsiniz ayrıca adını bile vermekten korkar durumda burdan gençlere laf söylemek gerçekten çok kolay ve komik. Sizin amacınız chpnin iyi olması değil demek ki bu nedenle chpli yazmanızda çok ironik. Eğer gerçekten chpliyseniz salı günü toplantımıza kesinlikle bekliyoruz doğru düzgün üslupla yaptığınız eleştirileriniz bizim için sandığınızdan daha önemli