Bodrum Gündem

Halikarnas Balıkçısı 124 Yaşında – 17 Nisan 2014

Halikarnas Balıkçısı 124 Yaşında – 17 Nisan 2014
16.04.2014
0
A+
A-

17 nisan 2014’de Halikarnas Balıkçısı yüz-yürmi-dört yaşında olacak. Biz Bodrumlular, doğduğu günde O’nu yine sevgiyle, saygıyla, şükranla anacağız.

Diğer günler gibi 17 Nisan da gelip geçecek. Ancak bizler, Bodrum’da Halikarnas Balıkçısı’nı anmak için O’nun doğduğu ya da bu dünyadan göçtüğü tarihleri beklemeyiz. Bizler, Bodrum’da, Halikarnas Balıkçısı’nı, yıl boyu, her mevsim, neredeyse hemen hergün anarız.

İyi ki doğdun Halikarnas Balıkçısı! İyi ki de Bodrum’a sürgün geldin!

Sürgününü maviye ve yeşile dönüştürdün;  sürgün geldiğin Bodrum’da kendi cennetini buldun ve burada yeni bir cennet yarattın.

Bodrum’da, Halikarnas Balıkçısı, doğduğu gün olan 17 Nisan’larda, ve bu dünyaya veda ettiği gün olan 13 Ekim’lerde, kimi zaman mütevazi, kimi zaman geniş kapsamlı etkinliklerle anılır.

Geçen yıl, Halikarnas Balıkçısı, Ölümünün Kırkıncı Yılı’nda,

13 Ekim-23 Kasım 2013 tarihleri arasında, geniş kapsamlı, çok katılımlı, pek çok ortama ve mekana yayılan uzun soluklu bir anma ve farkındalık yaratma etkinlikleri ile anıldı. Denizde ve karada; Gönültepe’de; yazılarını yazdığı kahvelerde; diktiği ağaçların altında; meydanlarda; teknelerde; Kütüphane’de; akademik ortamlarda; bir vakitler resmi bahçıvanlığını yaptığı Bodrum Belediyesi’nin Meclis salonunda çeşitli etkinlikler düzenlendi. Bodrum Kaymakamı; Bodrum ve Ortakent Belediye Başkanları; Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi – Eğitim ve Güzel Sanatlar Fakülteleri; Bodrum Kent Konseyi; Deniz Ticaret Odası Bodrum Şubesi, Bodrum Denizciler Derneği; ÇYDD, Gümüşlük Akademisi Karsanat Derneği, Mavi Yol Girişimi, Bodrum Sözlü Tarih Grubu, Halikarnas Balıkçısı’nı Anma ve Yaşatma Girişimi gibi sivil toplum kuruluşları ile pekçok ticari kurumun ve çok sayıda bireyin destekleriyle gerçekleşen etkinlikler kapsamında çocuklar, gençler, yaşlılar, denizciler, öğrenciler, akademisyenler; müzik, resim ve tiyatro sanatçıları üstlendikleri rolleri başarıyla sergilediler. Etkinliklerin düzenlenmesi, eşgüdümü ve yürütülmesi Halikarnas Balıkçısı Forumu tarafından gerçekleştirildi. Halikarnas Balıkçısı’nın kızı sevgili İsmet Hanım ile torunu Deniz onur konukları olarak kimi etkinliklere katıldılar.

Evet, 17 Nisan 2014 gününde, geniş kapsamlı olmasa da bizler, yine toplanacağız ve Halikarnas Balıkçısı’nı anacağız.

Önce, Gönültepe’de Balıkçıyı ziyaret edeceğiz;  sevgimizi, saygımızı, şükranlarımızı ve  kendi diktiği ağaçlardan çiçekler  sunacağız.

Başarabilirsek ve yetkili kurumlardan destek alabilirsek, Gönültepe’ye ağaç fidanları dikeceğiz. O’nun Bodrum’a kazandırdığı ağaçlardan: belki bir Bella Sombra, bir Turunçgil; belki bir Mimoza, Begonvil, Zakkum.

Sonra, Balıkçı’nın 1938 yılında, Mozole’nin Bahçesine diktiği ulu Bella Sombra ağacına, Bodrum Kaymakamı Sayın Mehmet Gödekmerdan ile birlikte, bir plaket asacağız. Hani, tohumlarını Brezilya’dan getirttiği dünyanın en güzel gölge ağacı – Bella Sombra. Mozole’nin bahçesinde Balıkçı’nın diktiği ağaç sanki yavrulamış; bahçenin orasında burasında genç Bella Sombra ağaçları yetişmiş.

Başarabilirsek eğer, Balıkçının Bodrum’da ilk yaşadığı; avlunun arka kapısını açtığı anda gözlerinin önünde sere serpe uzanan o eski denizi – Arşipel’i gördüğünde, neredeyse sevinçten, şaşkınlıktan, özgürlük duygusundan deliye döndüğü, o ilk evine bir plaket asmak istiyoruz.  Şu anda bir lokanta işlevini gören evin sahibi buna izin vermiyormuş. Biz bunu tekrar tekrar deneyeceğiz.

Diğer günler gibi 17 Nisan da gelip geçecek. Ancak bizler, Bodrum’da Halikarnas Balıkçısı’nı anmak için O’nun doğduğu ya da bu dünyadan göçtüğü tarihleri beklemeyiz. Bizler, Bodrum’da, Halikarnas Balıkçısı’nı, yıl boyu, her mevsim, neredeyse hemen hergün anarız.

Çünkü, Halikarnas Balıkçısı biz Bodrumlular için sadece büyük bir Yazar, önemli bir Çizer, büyük bir Filozof, içten bir Hümanist, tutkulu bir Mavi Yolcu, öncü bir Rehber  ve yürekli bir Anadolu Sevdalısı olmakla kalmaz.

Halikarnas Balıkçısı, Bodrum’da bambaşka izlerle, bambaşka değerlerle anılır. Bodrum’da Halikarnas Balıkçısı’nı anmak bizler için, adeta, bir yaşam biçimidir.

Bizler, O’nun armağan ettiği Gökova’nın turkuvazında, mavisinde; koylarında, büklerinde, yalılarında, balığında, ahtapotunda; Bodrum’da diktiği ağaçların gölgesinde, yeşilinde, tomurcuğunda, çiçeğinde, böceğinde;

engin gökler”de; “gecenin yıldız kalabalığında”; “her şeyi değişirip bir şiire çeviren ışık”da; Halikarnas Balıkçısı’nı görürüz, anarız, yaşarız.

“Burası cheap Valtrex engin göklerin ülkesidir …. Işık burada yalnız karanlığı aydınlatmakla kalmaz, aydınlattığı şeyi değiştirir ve görülen bir şiire çevirir. Başka yerde nur içinde yatılacağına, burada nur içinde yaşanır. … yıldız kalabalığına engin gece dar gelir. … (Merhaba Anadolu, s. 119)

Bizler, “Bu pembe sabahlar, mavi öğleyinler, altın ikindiler, menekşe akşamlar diyarı…”    (Mavi Sürgün, 221) Bodrum’u, Halikarnas Balıkçısı’nın gönül gözleriyle görür; O’nun Bodrum güzellemelerinde, kendi Bodrum sevdamızı buluruz.

Bizler, Bodrum’da, yıl boyu yanından geçtiğimiz palmiyelerde, okaliptüslerde; sokakları süsleyen zakkumlarda; ev ve bahçe duvarlarımıza renk katan begonvillerde; mandalina-portakal bahçelerinin bütün yıl süren yeşilinde; kış aylarının portakal-mandalina-limon veriminde; içeceklerimizi tatlandıran yeşil mandalinanın rayihasında; evlerimizde ürettiğimiz narenciye reçellerinde; bütün bir yıl içtiğimiz taze portakal suyunda, Halikarnas Balıkçısı’nı görürüz, anarız, yaşarız.

purchase Prozac Premarin 0.625mg “…. Onsekiz cins kadar turunçgil çeşitleri getirttim. Bunların hiçbiri yurtta yoktu. Antalya’dan,  Finike’den, Adana’dan yazılan mektuplara cevap veriyordum, dikilecek çeşitleri saptıyordum. Bodrum Turunçgillerin tanınmış bir Merkezi olmuştu. Turunçgiller, engin bir alev gibi Güney Anadolu’yu sarıyordu.” (Mavi Sürgün, 1998, s. 263.)

Nisan Ayı, büsbütün özeldir: mandalina-portakal-limon ağaçları, mis kokulu çiçekleriyle Halikarnas Balıkçısı’na yaşamın sevincini sunarlar; begonviller tellenmeye başlar; ama bu mevsim, en çok mimozalar vardır. Hani, Balıkçı, Carmen’nin saçlarına taktığı mimoza çiçeklerinden esinlenmiş de, Bodrumlu kızların bir gün başlarına takması umuduyla mimoza tohumları getirtmiş ve oraya buraya serpiştirmiş ya. İşte onlar – kimi zaman Kıbrıs Akasyası diye de anılan Mimozalar. İşte, bu mevsim, Mimozalar sarı sarı,  tomur tomur açarlar. Yaprakların yeşili, neredeyse, görünmez olur; bütün ağaç sarıyı kuşanır.  Onlarca, belki de yüzlerce Mimoza ağacı Halikarnas Balıkçısı’na selam durur.  Mimoza ağacının yanından geçerken, kıyamasak da, küçük bir dal koparıp saçlarımıza yerleştirir ve Halikarnas Balıkçısı’nın gülümsediğini görür gibi oluruz.

İşte bizler, Halikarnas Balıkçısı’nı, Bodrum’da, yıl boyu, her mevsim, hemen hergün anarız.

17 Nisan 2014’de, 124. Yaşında, Halikarnas Balıkçısı’na  gönülden sevgilerimizi, saygılarımızı ve şükranlarımızı sunuyoruz.

Sönmez Taner

Halikarnas Balıkçısı Forumu adına

ETİKETLER:
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.