Bodrum Gündem

Akıllı Olun, Çarşı Koyların İmara Açılmasına Karşı

30.06.2014
0
A+
A-

kissebuku_imara_acilmasin_bodrum_besiktas_carsi_karsi (21)

Bodrum deniz turizminin ve mavi yolculuğun en önemli duraklarından birisi olan Kissebükü’nün imara açılmasını engellemek için yıllardır mücadele veriliyor. Kissebükü koyunda, Adalıyalı mevkiinin turizm tesis alanı olarak planlamasına Bodrum Beşiktaş Çarşı grubu da karşı çıktı.

Bodrum Gündem Haber

30 Mart yerel seçimlerinde mahalle olan Yalı Beldesinin 1/25 binlik planında Kissebükü Adalıyalı mevkisinin turizm tesis alanı olarak planlanmasını protesto etmek ve kamuoyunda duyarlılık oluşturmak için tur teknesiyle bölgeye gezi düzenledi.

Bodrum Denizciler Derneğinin organize ettiği geziye Mavi yol Girişimi Platformu, Bodrum Kent Konseyi, Bodrum Çarşı Grubu ve Yunuslara Özgürlük Platformu üyeleri katılarak destek verdi. Ayrıca yapımcı ve yazar Arif Keskiner ile oyuncu Salih Kalyon’da eyleme destek verenler arasında yer aldı.

İmara açılmak istendiği belirtilen arkeolojik ve doğan SİT alana sahip bölgede M.Ö. 2’nci yüzyıldan M.S. 6’ncı yüzyıla kadar kesintisiz bir yerleşim bulunduğu ve önemli bir ticari liman bulgularının yer aldığı belirtildi. Kilise kalıntıları nedeniyle Kilisebükü denilen ancak günümüzde Kissebükü olarak anılan ve mavi yolculuklara ev sahipliği yapan bölgedeki protesto gösterisine çevredeki teknelerdeki tatilcilerde destek verdi.

ÇARŞI ÇIKARMA YAPTI…

Bodrum Çarşı Grubu yolculuk boyunca Kissebükü için yazdıkları şarkıları söyledi. Retin-A online “Kissebükü cennetimsin. Sana göz koyanlar varmış gözü çıksın. Sen rahat ol Kissebükü, Çarşı burada” ve “Çevrene asla zarar verme. Bu güzelliği yıkınca ne geçecek elinize. Otellerinizi başınıza yıkarız, Kissebükü’ne asla dokundurtmayız. Hazır ol Bodrum, dik dur eğilme, bu güzelliğin yok olmasını izleme. Bu koylarımızı imara açmayın, Çarşı Grubu’nu karşınıza almayın” sözleri bulunan şarkılarını söyleyen taraftar grubu koya geldiğinde tekneden denize atladı. Yüzerek sahile çıkan taraftarlar, poşet içerisinde yanlarında götürdükleri “Geleceğin yapıları betonu çok olan değil, yeşili çok olandır. Akıllı ol Çarşı burada” yazılı pankart açtı.

fast delivery Brand Viagra “Kissebükü halkındır, halkın kalacak” ve “Kissebükü yeşildir yeşil kalacak”, “Çarşı imara karşı” diye slogan atan grup pankartı sahilde duvar kalıntılarının olduğu yere asarak tekneye döndü. Çarşı Grubundan Sedat Yılmazer “Yeter ki koylarımız betonlaşmadan arınsın. Biz her zaman varız buralardayız. Çarşı olarak buraları kontrol ediyoruz, otel istemiyoruz” dedi. Grup ayrıca protesto gösterine katılanlar birlikte teknede de “Kissebükü halkın malı, mülkü. Cennet koyu imara açma, Çarşıyı karşına alma” yazılı pankart açtı.

Buy Sildenafil “DAHA ÖNCE DE TURİZM BAKANLIĞINCA TAHSİS EDİLDİ”

Bodrum Denizciler Derneği Başkanı Mustafa Demiröz, bakir koyların imara açılmaması için etkinlik ve protestolarına devam edeceklerini söyledi. Demizöz bu güzel cennet köşede kendi çıkarları doğrultusunda hareket edenlerin bir gün yaptıkları şeylerin hata olduğunu fark edip bu sevdalarından vazgeçmelerini umduğunu söyledi. Kamuoyunda koylarla ilgili bir farkındalık oluşturmak istediklerini anlatan Demiröz “Halkımıza bu güzel doğanın bu güzel koyun ne kadar güzel ve önemli olduğunu gösterip buraları tesis yapmak için, imara açmak için gayret sarf edenlere karşı kamuoyu oluşturmayı amaçlıyoruz. Yalı beldesinin yapılan turizm imar planında Bodrum İçmeler bölgesinden buralara kadar olan kesimler de bazı çok özel yerlere de turizm tesis alanı ibareleri konduruldu. Bunlardan biride Kilisebükü’nün Adalıyalı dediğimiz hemen girişindeki küçük koy. Kamunun olan bu koy daha da öncede turizm bakanlığınca tahsisle birilerine otel yapması için ihale edilmişti. Yapılan mücadelelerle bunlar mahkeme kararlarıyla durduruldu. Ama bu emeller bitmiyor. Son olarak Yalı’nın imar planında aynı alan turizm yatırım alanı olarak işaretlendi. Oraya otel yapılmak için her türlü zemin hazırlanmaya çalışılıyor. Hukuk çerçevesinde mücadelemiz devam ediyor. İmar planlarına itirazlarımıza ret cevapları geldi ve dava aşamasına geçildi. Konu mahkemede” dedi.

BAŞKA KOYLARDA DA TURİZM TESİS ALANI İŞARETLENDİ…

Kissebükü koyundan sonra Mazı ve Çöketme koyu bulunduğunu belirten Mustafa Demiröz geçen hafta askı süresi dolup indirilen Muğla-Milas-Çökertme Turizm Merkezi 1/25 bin ölçekli Çevre Düzeni Planı’nda da deniz turizmi açısından korunaklı ve önemli bu koylarda da turizm tesisi alanı işaretlendiği söyledi. Demiröz askı sürecinde itirazlarını yaptıklarını gerekirse hukuki yolara başvuracaklarını söyledi.

“GENELİN VE GELECEĞİN ÇIKARLARI GÖZARDI EDİLİYOR…

Kissebükü’nün Mavi Yolculuk açısından Gökova Körfezi’nin giriş kapısı olduğunu belirten Demiröz, imara açılıp bu kapının yıkılması durumunda körfezdeki diğer bakir koylara uzanılacağını tahmin ederken yapılanların bunu daha belirgin hale getirdiğini ifade etti. Mavi Yolculuğun ruhunu anlamayanların yapmak istediklerini “Turizmde bindiğin dalı kesmektir” diye yorumlayan Demiröz şunları söyledi:

“Bunu izahta zorluk çekiyoruz. Bu koyları muhafaza edememek, akıl tutulmasıdır, deniz turizmini bitirmek demektir. Bu sahillerde turizm yapıyorsak denizimizin, koylarımızın sayesinde yapıyoruz. Bunları kaybettiğimiz takdirde tümüyle turizmi de kaybedebiliriz. Bunun bilincini varmak bu yönde tedbirler almak, planlamalar yapmak lazım diyoruz ama insanoğlunun hırsına, rantın gücüne engel olmak akıl almaz bir durum oluyor. Kişisel yada çok küçük grupların çıkarları için genelin ve geleceğin çıkarları göz ardı ediliyor. Bunun mücadelesini veriyoruz. Turizmde yapılacak en büyük yatırım, sahip olunan değerleri korumaktır. Bundan daha büyük bir yatırım yoktur”

“MÜCADELEMİZDEN VAZGEÇMEYECEĞİZ”

Mavi Yol Girişimi Sözcüsü Filiz Dizdar, yıllardır imara açılmaması için mücadele verilen Kissebükü koyu ile ilgili mücadelelerinden vazgeçmeyeceklerini söyledi. Konuyla ilgili açtıkları davanın devam ettiğin belirten Dizdar “www.kissebuku.com sitesi kuruldu. Burayla ilgili mücadelemiz anlatılıyor. Ayrıca birde film yapılacak. Mücadelemize devam edeceğiz. Bu sefer orada kamp kuracağız ve asla ve asla orayı vermeyeceğiz” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.