Bodrum Gündem

CHP Grubunda Çatlak

05.07.2014
0
A+
A-

bodrum_belediyesi_temmuz_2014_meclisinde_catlakBodrum Belediye Meclisinin Temmuz ayı olağan toplantısında, CHP’li meclis üyeleri Tuğrul Acar ve Abdülmecit Poyraz gündemdeki dört maddeye ret oyu kullanması ve toplantı sonunda yurttaşların yaptığı eylem damgasını vurdu.

Fatih Bozoğlu/Bodrum Gündem

Bodrum Belediye meclisinin Temmuz ayı olağan toplantısı 11 maddelik gündemle toplandı. 4 gündem maddesine CHP’li meclis üyeleri Tuğrul Acar ve Abdülmecit Poyraz ret oyu vermesi dikkat çekti. Birol Aydın’ın katılmadığı Temmuz ayı Meclis toplantısının sonunda ise kıyıların işgal edilmesi protesto edildi. Başkan Kocadon yapılan bu eylemin haklı olduğunu ve Bodrum’un tüm sahillerinde bu eylemlerin yapılması gerektiğini söyleyerek eylemcileri destekledi.

Meclis toplantısına beklenildiği gibi ilgi yoğun oldu. CHP İlçe Başkanı Recai Seymen, MHP İlçe Başkanı Asım Başaran lowest prices for Plavix ve ÖDP İlçe Başkanı Osman Öztürk ile birlikte yaklaşık 100 yurttaş meclis toplantısını izledi.

bodrum_belediyesi_temmuz_2014_meclis (3)1-Bodrum Belediyesi Müdürlüklerine Ait Çalışma Yönetmeliği Taslağı ile eki Organizasyon Şemasının görüşülmesi:

Geçtiğimiz meclis toplantısında da gündeme gelen bu konu ile ilgili olarak Başkan Kocadon geçtiğimiz hafta CHP ve MHP’li meclis üyelerine brifing verildiğini söyledi. Gündem maddesi hemen oylandı ve oy birliği ile kabul edildi.

2-Mülkiyetleri Belediyemize ait Yokuşbaşı Mahallesi 27 pafta, 74 ada, 20 parselde kayıtlı 3.108 m² yüzölçümlü ve Yeniköy Mahallesi 16 pafta, 29 ada, 68 parselde kayıtlı 3.984 m² yüzölçümlü gayrimenkullerin, Belediyemizin SGK Sigorta Primleri Genel Müdürlüğüne olan borçlarına karşılık takas yapılmak üzere Belediye Başkanı ve Belediye Encümenine yetki verilmesi için Belediyemiz Meclisince alınan 04.10.2013 tarih ve 2013-177 nolu kararın iptal edilerek, İlçemiz Yokuşbaşı Mahallesi 27 pafta, 74 ada, 20 parselde kayıtlı, 3.108 m² taşınmazın Belediyemizin SGK Sigorta Primleri Genel Müdürlüğüne olan borçlarına karşılık takas yapılması için Belediye Başkanı ve Belediye Encümenine yetki verilmesinin görüşülmesi:

Emlak ve İstimlak Müdürü Yaşar Yıldız “2012 yılının 10.ayında takas için alınmıştı. Ancak bu takas gerçekleşmedi. Bu alanın biri konut, diğeri ise ticari alan. Şimdi ticari alan çıkarıldı ve konut alanı takas yapılacak.” şeklinde bilgilendirme yapılmasının ardından, başkan Kocadon Bodrum’un tek belediye olması ile borçların arttığına dikkat çekerek “Dün itibarı ile otogarı da Büyükşehir’e devrettik ve böylece 5 milyon liralık bir gelirimiz yok oldu. Bir taraftan Bakanlar Kurulu kararları, bir yandan Turizm, diger taraftan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı  belediyelerin gelirlerine yönelik kararlar alıyor. Bize de burada çiçekle böcekle uğraşmak kalıyor.Artık borçlarımızı bu şekilde birşeyler yaparak kapatmaya çalışacağız.” dedi. Mustafa Ali Çotura isimli vatandaş konuyla ilgili söz alarak “Yokuşbaşı Mahallesinde satılmak istenen yerde 30 yıldır ben ve ailem oturuyoruz. Siz bir taraftan borçlarınızı ödemek isterken öbür taraftan bizler sokakta kalacağız. Bu konuda yardımlarınızı bekliyorum” dedi. Daha sonra söz alan Ayhan Eyikocak adlı yurttaş Bodrum Belediyesinin borçlarının ne olduğunu yurttaş olarak bilmediklerini ve bu borçların belediyenin mülklerinin satılarak mı ödeneceğini sordu. Eyikocak sözlerine şöyle devam etti; “Bu belediyenin hiç mi geliri yok. Bodrum belediyesi sürekli bir faaliyet içinde. Festivaller, eğlenceler, organizasyonlar, yardımlar gibi bir çok yere para harcadığını görüyoruz. Eğer paramız yoksa neden eğleniyoruz. Ayranı yok içmeye derler gerisini söylemiyorum.” MHP Meclis üyesi Mahmut Özbelen ise hükümetin yakında mali af çıkartacağı beklendiğini ve borçlara karşılık takas yapmak yerine, borçların yapılandırılarak ödenmesinin daha uygun olacağını söyledi. Başkan Kocadon bu sürecin uzun bir süreç olduğunu, yasanın çıkması durumunda da gerekenin yapılacağı şeklinde yanıtladı. Gündem maddesi oylamaya sunuldu. MHP grubu ret, CHP grubu da kabul oyu verdi.

bodrum_belediyesi_temmuz_2014_meclis (13)3-İlçemiz Yeniköy Mahallesi 16 pafta, 29 ada, 68 parselde kayıtlı 3.984 m² yüzölçümlü, mülkiyeti Bodrum Belediyesine ait gayrimenkulün satışı için Belediye Encümenine ve Belediye Başkanına yetki verilmesinin görüşülmesi:

Bodrum Belediyesine ait ticari alanın satışı ile ilgili bu gündem maddesine MHP’li üyeler ile birlikte CHP’li meclis üyeleri Tuğrul Acar ve Abdülmecit Poyraz ret oyu vermesine karşın CHP’li meclis üyelerinin oy çokluğu ile kabul edildi.

4-İlçemiz Konacık Mahallesi N18C23B2B pafta, 2557 parselde kayıtlı, 3.412,77 m² yüzölçümlü, mülkiyeti Konacık Belediyesi’ne ait iken, 6360 sayılı Yasa ile Bodrum Belediyesine geçen taşınmazın, Belediyemizin Bodrum Vergi Dairesine olan borçlarına karşılık takas yapılması için Belediye Encümenine ve Belediye Başkanına yetki verilmesinin görüşülmesi:

Konacık Tansaş’ın yanında yer alan taşınmazın Vergi Borçlarına karşılık takas yapılması, MHP’li üyelerin ret, CHP’lilerin de kabul oyları ile meclisten geçti. Vergi Dairesinin oraya arsa yapacağı bilgisi verildi.

5-Bodrum PTT Müdürlüğü tarafından İlçemiz Bitez, Konacık, Akyarlar, Göl-Türkbükü ve Yalıkavak Mahallelerinde bulunan PTT şube binalarının 5 yıl süre ile tahsisi istenildiğinden, Belediye Meclisince tahsis işleminin yapılıp yapılmayacağının, yapılacaksa yıllık kullanım ücretinin tespiti için Belediye Encümenine yetki verilmesinin görüşülmesi:

Daha öncede sözkonusu yerlerin PTT tbodrum_belediyesi_temmuz_2014_meclis_bodrum_gundemarafından kullanıldığı, bazılarının bedelsiz, bazılarının ise çok az bir kira bedeli ile kullanıldığı yönünde bilgi verilmesinin ardından Başkan Kocadon, encümene yetki verilerek, kira bedellerinin yeniden belirlenmesini istedi. PTT’nin artık özel sektör gibi çalıştığını, bu nedenle kira bedellerinin encümen tarafından yeniden belirlenmesi şartı ile tahsis edilmesini oylamaya sunuldu. Oy birliği ile kabul edildi.

6-Gelişen turizm pazarının ve buna bağlı olarak işletmelerin talepleri doğrultusunda Neyzen Tevfik Caddesi üzerinde bar faaliyet konulu işletmeler açılmak istenildiğinden, gerekli akustik ve ses düzeninin yapılması şartı ile Neyzen Tevfik Caddesinin bar bölgesine dahil edilmesinin görüşülmesi:

Gündem maddesinde bir eksiklik olduğunu ve yanlış anlaşılmaması için bölge sınırlarının Kaymakamlık ile Menekşe Sokak yani Datça feribot iskelesi önüne kadar olan bölgenin gerekli akustik ve ses düzeninin yapılması şartı ile bar bölgesine dahil edileceğine dikkat çeken Başkan Kocadon söz konusu bölgede zaten işletmelerin mevcut olduğunu ifade etti. Halen bar olarak faaliyette bulunan iki işletmenin talebi ile bu maddenin gündeme alındığı bilgisinin verilmesinin ardından oylamaya sunulan maddeye, MHP grubu ile birlikte CHP’li meclis üyeleri Tuğrul Acar where to buy Indocin ve Abdülmecit Poyraz ret oyu vermesine karşın CHP’li meclis üyelerinin oy çokluğu ile kabul edildi.

7-Belediye Meclisinin 26.11.2013 tarih ve 2014/194 sayılı kararı ile kabul edilen 2014 Mali Yılı Fiyat Tarifesinde revizyon yapılmasının görüşülmesi:

Bodrum Belediyesi Mali Hizmetlerden İsmail Doğan tarafından yeni fiyatlar madde madde açıklandı. Madde oy birliği ile kabul edildi.

bodrum_belediyesi_temmuz_2014_meclis (6)8-Belediye ve Bağlı Kuruluşları İle Mahalli İdare Birlikleri Norm Kadro İlke ve Standartlarına Dair Yönetmeliğin 10 ve 11 inci maddeleri ile 5393 sayılı Belediye Kanununun 18.maddesinin birinci fıkrasının (l) bendine istinaden Belediyemiz Norm Kadro Cetvelinde yeni kadro ihdası yapılmasının görüşülmesi:

İnsan Kaynakları Müdürü Aysun Şaşmaz tarafından meclis üyelerine açıklama yapıldı. MHP’li meclis üyesi personel artırılması talebi ile ilgili olarak söz aldı. Fethiye Belediyesini örnek gösteren Paşalı şöyle konuştu; Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatçi 554 tane norm kadro var dedi. Hizmet alımları ile bin kişiyiz dedi. Nüfusu sorduğumda ise, 140 bin dedi. Bodrum’un nüfusu 140 bin 700, çalışan personel sayısı bizim hesaplarımıza göre şirketle beraber 2 bin 500 kişi. Allah kolaylık versin size işiniz çok zor. Derince’de 130 bin nüfus var, zabıta sayısı 45, Bodrum’da ise zabıta sayısı 225. Bodrum Belediyesinin işi zor, hep beraber batıyoruz. Fethiye Belediyesine bir komisyon kurup gidilirse, onların 554 kişi ile nasıl yönettiklerini bir görürlerse çok faydalı olacaktır. Çünkü ben Bodrum Belediyesinde çok personel olduğuna inanıyorum. Nerde çokluk, gerisini de söylemek istemiyorum. Bence konu geri çekilsin. Güzel bir araştırma yapılsın. Sonra ne gerekiyorsa onu yapalım diye düşünüyorum.” dedi. Gündem maddesi CHP’nin oyları ile meclisten geçti.

9-5393 sayılı Belediye Kanununun 49. maddesine göre, Belediyemizde boş bulunan 8505 unvan kodlu, 6. dereceli 1 (bir) adet mimar kadrosunda tam zamanlı sözleşmeli mimar çalıştırılması ve ücretinin belirlenmesi hususunun görüşülmesi:

Alınacak mimarın ücretinin kanunda öngörülen taban rakamının yüzde 10 fazlası verilmesi önerildi. MHP’lilerin tavandan ücret verilmesinin önerilmesi ile alınacak olan mimara tavan ücret verilmesi kararlaştırılarak oylamaya geçildi. Oylamada CHP’li meclis üyeleri Tuğrul Acar ve Abdülmecit Poyraz ret purchase Baclofen oyu kullanırken MHP ve diğer CHP’li üyeler kabul oyu kullandılar. Konu ile ilgili olarak neden ret oyu verdiğini sorduğumuz Tuğrul Acar, Belediyenin 7 tane mimar çalıştığını, bir tane daha mimar almaya gerek olmadığını düşündüğü için ret oyu verdiğini söyledi.

bodrum_belediyesi_temmuz_2014_meclis (5)10-Destek Hizmetleri Müdürlüğü bütçesine fonksiyonel sınıflandırmanın birinci düzeyleri arası aktarım yapılmasının görüşülmesi:

Başkan Kocadon daha önce birim müdürleri alımlarını kendilerinin yaptıklarını kaydederek “Yeni kurumsal yapı gereği ve destek hizmetlerinin de güçlendirilmesi ile bundan sonra bütün birimler taleplerini destek hizmetlerine bildirecek ve oradan tekelden alım yapılacak.” dedi. Bu madde oy birliği ile kabul edilerek meclisten geçti.

11-  Bodrum Belediyesi Turizm İnşaat Gıda Enerji San. ve Tic. AŞ’nin sermaye artırımı talebinin görüşülmesi:

Bodrum Belediyesi Temmuz gündeminde en dikkat çeken maddelerin başında gelen Belediye Gıda A.Ş.’nin 15 milyon liralık sermaye artışı ile ilgili olarak Gıda A.Ş.nin dilekçesinde gerekçe olarak vergi dairesine olan borçlarının ödenmesi, sigorta taksitlendirmesi, piyasa ve personel borçlarının ödenebilmesi belirtiliyor. MHP’li Mustafa Paşalı 15 milyon 650 bin lira sermayesi olan Gıda A.Ş. yüzde yüz sermaye artışı talebine karşılık şirketin kapatılması gerektiğini söyledi. Paşalı “98 yıllarında Belediye şirketi vergi dairesinde ödül alan ilk 10 firma arasındaydı. 99 yılında 110 bin lira borçla teslim ettiğimde, 10 yıl boyunca yargılandım. Şu anda şirketin bu hale gelmesi çok komik bir olay. Ama kamburlar belirli. 6-7 kez sermaye artışı yapıldı. Bu şirket her sene 1-1,5 milyon lira zarar etmiştir. Bu şirketi neden hala devam ettiriyorsunuz? Garajı da aldılar, yakında limanı da alırlar ise tamamen batacaktır. Ya bu şirketi kapatalım, yada uzun vadeli özelleştirelim. Bu şirketin mutlaka kapatılması gerekiyor, sermaye artırımına da gerek yok. Taktirlerinize bırakıyorum. Bizim oyumuz tabiki ret olacak.” dedi. CHP’li meclis üyeleri Tuğrul Acar ve Abdülmecit Poyraz ile MHP’nin ret ve CHP’nin kabul oyları ile Gıda A.Ş. sermayesi 15 milyon lira (%100) artırılmış oldu.

Gündem maddelerin görüşülmesinin bitmesinin ardından Büyükşehir Belediyesinin, Bodrum Belediyesinin bir çok mülküne ve gelirine ortak olduğunu ifade ederek “Biliyorsunuz, biz çözümün bir parçası olmak için yola çıktık. Büyükşehir’in Bodrum’a hızlı bir şekilde hizmet getirebilmesi için Bitez Belediyesi binasını olduğu gibi Büyükşehir’e verdik. Bu işlemin gerçekleşmesi için meclisten geçirilmesi gerektiğini söylediler.Vatandaşlarımız henüz sorumluluk alanlarının ayrımına varamadılar, bu nedenle her türlü sorunu bize yüklüyorlar. Bir an önce hizmete başlasınlar ve Bodrum’un sorunları çözülsün” dedi. Gündem dışı bu maddenin oylaması yapıldı ve kabul edildi.

bodrum_belediyesi_temmuz_2014_meclis (18)MECLİSTE SAHİLLERİN İŞGALİNE TEPKİ EYLEMİ…

Bodrum Belediyesi Temmuz ayı toplantısının sonunda Bodrum sahillerinin işletmeler tarafından işgal edilmesine ve yurttaşların denize giremediklerine dikkat çekmek için protesto eylemi gerçekleştirildi. ÖDP’liler, Gümüşlük Platformu üyeleri ve yurttaşlar ellerinde “Kıyı İşgallerine Son”, “Kıyılar Doğal Mirasımızdır”, “Plajlar Halka Açılsın”, “Satan Değil Üreten Belediye”, “Sahil Deniz İşgaldeyiz” Ve “Kamu Malları Satılamaz” yazılı dövizler açtılar. Mehmet Kocadon yapılan bu gösteriye alkışlayarak destek verirken “Bu eylemlerinizi Bodrum’un her yerinde yapın, sizi destekliyorum.” dedi. Protestoya katılan Nihat Çavdar “Sahillerin işgal durumuna hiç özen göstermiyorsunuz. Başkanım siz şuralardan bir sıra indirin, halkta gelsin, ortak kullanılsın, dediniz. Buna rağmen 3 sırayı 5 sıra yaptılar. Buna çözüm bulun lütfen.” dedi. Başkan Kocadon Çavdar’ın bu söylemine alkışlayarak destek verdi.

Protestoya katılanlar Ayvalık belediyesinin sahilleri halkın kullanımına açtığını ve aynı uygulamanın Bodrum’da da yapılmasını istediler. Eylemciler meclisi alkışlayarak olaysız bir şekilde terk etti.

 

Yorumlar

  1. Tayyar Eryilmaz dedi ki:

    Tugrul Acar in red oyu vermesi CHP de catlagi degil bilakis demokrasinin gostervesidir..Artik demokrasiye alisalim..Chp de bunun alt yapisini sunuyor…

  2. filiz dizdar dedi ki:

    “Chp grubunda çatlak” başlığı, grup kararlarına uyulması gerekiyormuş algısı yaratıyor, grup kararına uyulması zorunluluğu da antidemokratik. Kendi iradesini, vicdadını ve dünya görüşünü meclise taşıyarak grup kararına uymayan, toplumun çıkarlarını kişisel çıkarlarının önüne koyabilen meclis üyelerimizi kutlarım.

  3. ismail bakır dedi ki:

    bilinçli davranan 2 chp li meclis üyelerini tebrik ediyorum.bireysel olarak doğru olduğuna inandıkları görüşlerini aktarmışlardır.işte toplumu temsil etmek bu kendi çıkarı değil toplum menfaatlerini gözetmişlerdir.lütfen kendilerini destekliyelim.

  4. Tayyar Eryılmaz dedi ki:

    Bu ara da şunu da belirtmeliyim..demokratik hakkını kullanıp bir şeye hayır derken bunun gerekçelerini hem meclise hemde biz bodrumlulara açıklanması lazım..Aksi halde bu gerekçeleri ortaya koymadan sadece RED denilirse yanlış anlaşılır..Umalım ki tüm meclis üyeleri bundan sonra bu şekilde davransınlar..!!

  5. Sema Höcek dedi ki:

    Çatlak manşeti bence gerçeği yansıtmıyor. Demokrasiyi özümsememiş kişiler için geçerlidir bu manşet.Toplumun isteklerini,çıkarlarını göz ardı ederek, belirli kişilerin çıkarları gözetilirse, niçin seçildiklerini, ne söz verdiklerini unutmayan meclis üyeleri de halkın haklarını korumak adına oy kullanırlar. Kutlarım.Sabah biz de karşıyız deyip, orada olumlu oy kullanan meclis üyesi arkadaşıma da buradan selam olsun!

  6. fikret karataş dedi ki:

    CHP meclis grubu çatlamamış. Sosyal demokrasiyi benimseyen arkadaşlarımız onun gibi davranmışlar. Onları bir CHP üye ve delegesi olarak yürekten kutluyorum!..