Bodrum Gündem

İnanılmaz Bir Gelenek

20.09.2014
0
A+
A-

gökçebelli_kadınlar_80_yıldır_süpürüyorlar

Bodrum 70 yıldır sokak temizleme geleneğini sürdüren Gökçebelli kadınlar görenleri şaşkına çeviriyor. Tam 70 yıldır bulundukları sokağı her sabah süpürerek pırıl pırıl yapan 85 yaşındaki Raziye Cömert “Sokağımızı temizlemeyi annemden öğrendim annemle birlikte sokağımızı süpürürdük. Bu yaşta da her sabah ibadet gibi sokağımızı temizlemeden güne başlamayız, Gökçebelli kadınlar anne ve ninelerinden kalan geleneği sürdürüyorlar” dedi.

Bodrum Gündem Haber

Bodrum, Yalıkavak mahallesi Gökçebel Mevkii’ndeki Erol Cömert Caddesi’nde yaşayan Gökçebelli kadınlar 70 yıldan bu yana toplu halde her sabah sokak temizleme geleneğini sürdürüyor. Her sabah 07-08.00 arasında yaklaşık 15-20 kadının katıldığı temizlik çalışmasında 1 km. uzunluğundaki cadde pırıl pırıl yapılıyor. Sabahın erken saatlerinde kadınlar ile birlikte Beş çocuk, sekiz torun sahibi 85 yaşındaki Raziye Cömert ninenin de elinde ağaç dalından yapılı bastonu, süpürgesi ve faraşı ile katılıyor. Muhtarlık binası önünde toplan kadınlar sokağı baştan aşağı süpürürken, yoldan geçen mahalleli erkeklerde toplanan çöpleri atarak kadınlara destek oluyor.

Bu Geleneke Annemden Miras Kaldı… buy strattera

Raziye Cömert nine buy cytotec “Bu gelenek bana annemden miras kaldı onunda annesi her sabah sokağı temizlermiş. Ben kendimi bildiğimden beri bu sokağı temizlemeyi annemden öğrendim , önceleri herkes evinin önüne her sabah temizlermiş bu gelenek yaklaşık 70 yıldır toplu halde sokak temizliği geleneğine dönüştü, sabah uyanan Gökçebelli kadınlar toplanırız ardından toplu halde sokağı temizleriz. Bu sokak 20 yıl önceye kadar topraktı toprak halindeyken bile biz yıllarca bu sokağı temizledik pırıl pırıl yapardık” diye konuşuyor.

Xenical order Almanya’dan Gelip Altı Ay Temizliğe Katılıyor…

3 çocuk 10 torun sahibi 77 yaşındaki Nebile Bayır nine de, gelini 35 yaşındaki Özlem Can ile etkinliğe katılıyor. Her yıl altı aylığına Almanya’nın Duseldorf kentinden Bodrum’a gelen 55 yaşındaki Mürüvvet Happel ise bu ilginç gelenek ile ilgili şöyle konuşuyor; “45 yıldır Almanya’da yaşıyorum. Kalp krizi geçirdiğim için emekli olup Bodrum’ a gelip buraya yerleştim Yılın 6-7 ayı burada yaşıyorum. İlk geldiğim günlerde yürüyüş yaparken, kadınların sokağa çıkarak toplu halde caddeyi baştan aşağı temizlediğini görünce çok şaşırdım. Kısa bir süre sonra buna kayıtsız kalamadım, bende yaklaşık 20 yıldır her sabah Gökçebelli kadınlara katılarak elde süpürge, faraş caddeyi baştan sona kadar pırıl pırıl yapıyoruz. Böyle güzel bir gelenek görmedim. Bu geleneğin ve örnek imecenin yurdumuzun her köşesinde olduğunu düşünün, pırıl pırıl bir ülkede yaşamış olmaz mıyız? Burada yapılan temizlik nedeniyle belediye işçileri neredeyse buraya hiç uğramaz, her şeyi devletten beklemekte olmaz, yaşadığımız sokağı caddeyi temizlemekten çok mutluyuz”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.