Bodrum Gündem

Kehanet Rituelleri Ve Klaros

Kehanet Rituelleri Ve Klaros
22.10.2014
0
A+
A-

buy methotrexate online KEHANET-RİTUELLERİ-VE-KLAROS
Bodrum Herodot Üçünçu Yaş Akademisi tarafından çok ilginç bir konferans daha gerçekleştiriliyor.

Fatih Bozoğlu/Bodrum Gündem-Kehanet pek çoğumuzun ilgisini çekecek bir konudur. Kehanet ile ilgili ritüelleri ve Klaros kazılarının son durumu hakkında en yetkin kişi olan Ege Üniversitesinden Prof. Dr. Nuran Şahin konferansı sunacak.
buy Cytotec “Kehanet Rituelleri Ve Klaros” adlı konferans 24 Ekim Cuma günü saat 14:00 ile 16:30 arasında Karia Princess Oteli Konferans salonunda ( Bodrum 3M Migros yanı) gerçekleştirilecek.
nuran_şahin_bodrum_gundemKonu ile ilgili kısa bilgiler ise şu şekilde; İzmir ili, Menderes ilçesi, Ahmetbeyli Mahallesi sınırları içinde kalan, Klaros Kutsal Alanı, Cumaovası’nın (Menderes) güneyinde, ovayı güneydeki Kuşadası Körfezine bağlayan Ahmetbeyli Vadisinin (Ales) taban düzlüğünde yer alır.
Klaros Kutsal Alanının, kuzeydeki Kolophon Arkaia’a (Değirmendere) uzaklığı 13 km., güneydeki ana kenti Sahildeki Kolophon’a (Notion “Sahilevleri”) uzaklığı ise 1.600 m. dir. Klaros, vadi tabanının doğusundaki Kırmızıkayalar ve Beynamaz derelerinin birikinti konisi önünde yer alır. Ancak antik yazarlar bu derelerden söz etmezler. Buna karşın sürekli anlatılan dere bugünkü adıyla Ahmetbeyli deresi olarak geçen Ales’tir. Yine antik yazarlardan denizin Klaros önlerinde olduğu hatta bir limana da sahip olduğu biliniyor. Thukydides, Klaros ve Notion’daki iki ayrı limandan söz eder.
M.Ö. XIII. yüzyıl sonunda kuruluşundan, M.S. IV, yüzyılda terk edilişine değin bir “Bilicilik Merkezi“ olarak işlev yapmış olan Klaros ile ilişkili ilk araştırmalar XIX. yüzyılın sonlarında başlar. Ancak kutsal alanın lokalizasyonu, 1907 yılında Theodor Macridy tarafından yapılmıştır.
apollon_bodrum_gundemApollon Klarios Bilicilik Merkezinin Köken Ve Gelişimi…
Bilicilik merkezinin kuruluşu, Kolophon Kenti’nin, Akha kolonizasyonu dönemine değin gider. Notion, Klaros ve Kolophon’u kapsayan bölgenin Kolophon Ülkesi olarak adlandırıldığı ve yerel halkının Kar’lar olduğu antik yazarlardan biliniyor.
M.Ö. XIII yüzyılda, birçok Batı Anadolu kenti gibi, Kolophon Ülkesi de, Girit’ten gelen göçmenler nedeni ile sarsılır. Deniz Kıyısı’ndaki Kolophon’a gelen göçmenler, yerel halk Kar’ların büyük direnişi ile karşılaşırlar ve kıyı şeridine yerleşebilirler. İlk göçün ardından Kolophon Ülkesi’ne ikinci göç dalgası Yunanistan’ın Thebai kentinden gelir. Öyküye göre, kentin düşmesinin ardından esir edilen halk, Delphoi’a köle olarak sunulurlar. Bu esirler arasında Apollon’un kahini Teiresias ve kızı Manto’da vardır. Delphoi Apollon’una köle olarak sunulan Thebai’lilere, tanrı koloni kurma, Manto’ya da, özellikle Kolophon Ülkesi’nde kendi adına bir bilicilik merkezi kurma buyruğunu verir. Kolophon Ülkesine ilk gelen göçmenlerin şefi olan Rhakios, yeni gelen halkın da, yerleşmelerine izin verir ve aşık olduğu Manto ile evlenir. Rhakios’la evlenen Manto, Delphoi Apollon’unun emri ile, Apollon Klarios Bilicilik Merkezini kurar. Bilicilik merkezi kahine Manto tarafından kurulmasına karşın, oğul Mopsos döneminde ünlenir. Bilicilik Merkezinin Myken Döneminde kurulduğu Klaros’un son dönem kazılarında (2008-2010 yılı çalışmaları) ele geçirilen Arkeolojik bulgularla kanıtlanmıştır. Klaros’un, Delphoi Bilicilik Merkezinden daha önce kurulmuş olduğu ve Antik Dönemin en eski bilicilik merkezi olduğu bugün Arkeoloji dünyasında kabul edilmiştir. Bu kanıtlar, Apollon kültünün Klaros’a, Yunanistan göçmenleri tarafından getirildiği yönündeki mythos ve görüşlerin de doğru olmadığını ortaya koymuştur. Aksine Klaros’taki bilici tanrı Apollon, olasılıkla Anadolu kökenli yerel bir tanrı idi ve Hellenleşme sürecinde kuruluş mythosu yaratıldı. Buna karşın Klaros ile Delphoi ilişkilerinin MÖ. VI. yüzyılın üçüncü çeyreğinde başladığını gösteren arkeolojik kanıt yine 2008 yılında, bulunmuş olan Apollon’a adanmış PYT (Apollon Pythios) yazıtlı mermer kaide ile ortaya konmuştur. Apollon Pythios kültü, tanrının Delphoi’daki kültüdür ve bu kültün Delphoi’da, İ.Ö. VII.yüzyıl sonu, VI. yüzyıl başlarında ortaya çıktığı kabul edilmektedir. Apollon Pythios kültünün Klaros’a gelişinin, kutsal alanda yeniden bir yapılanma dönemi oluşturduğu Apollon, Artemis ve Leto’ya adanmış Arkaik üç tapınak, üç sunak, kutsal yol ve Arkaik heykellerle (Kuros, Kore) ortaya konmuştur.
apollan_tapinagi_bodrum_gundem Xenical order Apollon Klarios Tapınağında Bilicilik…
Tanrının esinlerini farklı şekillerde gönderdiği, antik çağ düşünürleri tarafından anlatılırsa da bilicilik merkezleri genellikle bir su kaynağı yanında kurulur ve bu kaynak kutsal kabul edilirdi. Klaros’ta da esinlenmenin kutsal su ile yapıldığı biliniyor. Tanrının diğer esin elemanları arasında yer alan omphalos’un ön adyton’da insitu bulunmuş olması, diğer bir esin aracı olan üç ayağın Propylon’un girişinde yer alışı, bilicilik ritüelinde sık kullanılan astragalos’un (aşık kemiği) tapınağın krepis bloklarında kullanılmış olmaları ve nihayet tanrının esin sembollerinden biri olan daphne’nin (defne), Kolophon sikkeleri üzerinde yer alan Apollon’un başında çelenk olarak görülmesi, Klaros’ta esin kaynağı olarak suyun birincil, diğerlerinin de ikincil elemanlar olarak kullanılıp, kullanılmadıkları sorusunu gündeme getirmektedir.
Klaros’ta bilicilik gün batımının ardından, meş’alelerin ışığında gizemli bir ortamda yapılıyordu. Kentsel ya da kişisel sorunlar için başvuruda bulunanlar sorularını prophetes’e (rahip) veriyorlardı. Graphikos (sekreter) soruları levhalara yazıyor ve thespiodos’a (Bilici/kahin) veriyordu. Tanrı ile iletişim kuran kahin, tanrıdan yanıtları aldıktan sonra, bunları rahibe veriyor, o da bu yanıtları hexametron’a (altılı vezin) çevirip daha sonra başvuru sahiplerine iletiliyordu. Klaros’ta ilk kişisel başvuru Aleksandros’la (Büyük İskender) başlar.

 

Yorumlar

  1. semih adıyaman dedi ki:

    Sevgili Fatih,
    Yukardaki resim, Didim’deki Apollon Mabedi
    Değil mi?

    1. Semih Ağabeyim, Evet bu foto Didim’deki Apollon Tapınağı. Fotoğrafı temsilen koydum.