Bodrum Gündem

Sunay Akın’dan Sürprizle Biten Sevda Öyküleri

13.02.2015
0
A+
A-

order Colchicine online

SUNAY AKIN TEK KİŞİLİK OYUNU “BİR ÇİFT GÜVERCİN”İ BODRUM’DA SAHNELEDİ…

 sunay_akın_bodrum_bir_çift_güvercin-(112)

buy albuterol online heap Combivent

Özellikle kış döneminde organize ettiği tiyatro gösterileri ile dikkat çeken Artçı Sanat bu kez de şair, yazar, gazeteci, araştırmacı ve tiyatro oyuncusu Sunay Akın’ın “Bir Çift Güvercin” adlı tek kişilik gösterisini Bodrumlular ile buluşturdu.

Fatih Bozoğlu/Bodrum Gündem

Sunay Akın izleyicileri anlattığı olayların içine sokarak, adeta bir labirentin içinde sürprizler ile buluşturuyor. Olayları bir satranç oyunundaki gibi kurallar çerçevesinde, lakin zeka ile farklı bakış açılarını birleştiren üslubu ile müthiş bir sahne performansı sergileyen Sunay Akın yaklaşık iki saat süren oyunda, bir çok tanınmış ismin sevdalarının öykülerini anlatıyor.

Bodrum Belediyesi Nurol Kültür Merkezinde sahnelenen “Bir Çift Güvercin” adlı tek kişilik oyunu Artçı Sanat organize etti. Gösteriye oldukça yoğun ilginin olduğu ve 480 kişilik salonun neredeyse tamamına yakını dolu olduğu gözlendi.

Sunay Akın babasının terzi olduğunu, babasının annesi için üç düğmeli bordo bir ceket yaptığını ve ortadaki düğmenin de kendisini simgelediğini kendine özgü, ilginç bir üslup ile anlattı.

Sevgililer Günü ile ilgili bir çok tanınmış ismin yaşamını da anlatarak sevdalarını ve birlikteliklerini anlatan Sunay Akın, en son olarak gösterisinin de adını veren Melih Cevdet Anday’ın, Julius ve Ethel Rosenberg için yazdığı “Bir Çift Güvercin Havalansa, Yanık yanık koksa karanfil, Değil bu anılacak şey değil, Apansız geliyor aklıma” dizeleri ile başlayan şiirini okuyarak tamamladı.

Sunay Akın “Bir çift güvercin” adlı gösterisinde Prof.Dr.Mustafa İnan, Tuncel Kurtis, Aşık Veysel, Bedri Rahmi Eyüpoğlu, Manisa Tarzanı olarak bilinen ve İstiklal Savaşı gazilerinden Ahmet Bedevi ile birlikte Nazi kamplarında yaşanan sevdaları, Fransa’da Nazilere karşı mücadele veren Maki’leri, Kız Kulesi’nin, Afrodit heykelinin, İstanbul Boğazının öykülerini kendine özgü farklı üslubu ile anlattı.

Gösterinin en çok şaşırtan öykülerinden birisi de İstanbul’da birinin Edirnekapı’da, diğerinin ise Üsküdar’da bulunan Mihrimah Sultan adını taşıyan iki cami olduğunu ve bu camileri Kanuni Sultan Süleyman’ın kızı Mihrimah Sultan’a aşık olan, lakin kavuşamayan Mimar Sinan tarafından yapıldığını anlatan öyküydü.

Sunay Akın, Edirnekapı’daki caminin tek minareli, Üsküdar’da ki caminin ise çift minareli olduğunu ve Antik Çağ’ın üç temel mimari stiline benzeyen sütunlar olarak ta değerlendirilebileceğini ifade etti. Diğer yandan da rivayete göre Koca Sinan derin bir tutkuyla âşık olduğu Mihrimah Sultan’a kavuşamamıştır ama ona olan aşkını olanca güzelliğiyle sanatına yansıtmıştır. Matematik dehası Sinan, Mihrimah için yaptığı iki külliyenin içinde yer alan camilere bir sır da gizlemiştir.

Mihrimah Sultan’ın Güneş’le Ay anlamına gelen ismine ithaf edercesine yılın sadece birkaç gününde (Nisan ve Mayıs aylarında) bir caminin arka cephesinden güneş batarken diğerinden ay doğmaktadır.

Oldukça yoğun bir ilginin olduğu ve kimi zaman seyirci ile interaktif bir şekilde devam eden gösterinin sonunda ayakta alkışlanan Sunay Akın, kitaplarını da imzaladı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.