Bodrum Gündem

BEDRİ KORAMAN’IN ARKASINDAN KİMLER NELER SÖYLEDİ

BEDRİ KORAMAN’IN ARKASINDAN KİMLER NELER SÖYLEDİ
02.06.2015
0
A+
A-

bedri-koramanın-ardından-manşetKarikatür çizdiği dönemlerde herkese abilik yapan, hiçbir partinin ya da siyasinin adamı olmayan, en eleştirel çizimlerin de bile beyefendi çizgisinden taviz vermeyen, Türkiye’nin yetiştirdiği en ünlü karikatüristlerden Bedri Koraman’ın ölümünün ardından sevenleri neler söyledi?

Çiçek Bozoğlu/Bodrum Gündem

Türkiye’nin yetiştirdiği en ünlü karikatüristlerden Bedri Koraman’ın ölümünün ardından eşi Nil Koraman, dostları gazeteci Can Pulak, Mete Akyol, Fikret Bila, karikatürist Salih Memecan, Orgeneral Çetin Doğan ve Karikatürcüler Derneği Başkanı Metin Peker’in Bedri Koraman için söylediklerini siz değerli okurlarımızla paylaşıyorNİL KORAMANuz.

Bedri Koraman’ın 47 yıllık hayat arkadaşı Nil Koraman,

47 sene sonra çok zor. Ama çok seveni varmış. Kimse beni yalnız bırakmıyor. Herkese teşekkür ederiz. Bir kitap hazırlığı vardı kendisinin . Birinci cildini Can Dündar sağ olsun ön ayak oldu, basılıyordu. Ama yetiştiremediler. Onu göremeden gitti. Her şeyi yaptım, bir onu yapamadım. Kitabın ikinci cildi de bitmek üzere. Onun da basımını gerçekleştireceğim. Bedri’nin bana emaneti, vasiyetidir o kitap.

Gazeteci Can Pulak

Öncelikle çok üzgünüm, Gerçekten sadece Türkiye değil dünyada büyük bir çizerini kaybetti. Biz abi kardeş gibiydik. Bodrum bizi çok sık bir araya getiriyordu. Bedri abi bizim bütün gazetecilerin sevgilisiydi. O kadar şöhretli bir insan olmasına rağmen büyüğü ile büyük, küçüğü ile küçük olmuştur. Muscle Relaxant CAN PULAK manşetBütün genç gazetecilere yardımcı olmuştur. Ben de bile emeği vardır. Biz gazeteciler de onu hep sevgiyle saygıyla andık. Bedri abinin yeri kolay kolay dolmaz. İyi kalpli bir insandı ve gerçekten de iyi bir gazeteciydi. Mete Akyol kardeşimizle beraber müthiş olaylara imza attılar. Bedri abiye kızan bir insana hiç rastlamadım. Allah uzun ömürler versin Süleyman Demirel onun karikatürlerine bayılırdı. İnsanın baktığında inanılmaz kızacağı karikatürlere bile Süleyman bey gülerdi. Rahmetli Özal ise kendisiyle ilgili karikatürlerin orijinallerini benden ister bende Bedri abiden isterdim ve Özal da onları duvarına asardı. Bütün siyasiler böyleydi. İsmet Paşa’sından tutun, Cemal Gürsel, Naim Tamsular, Suat Ali Ürgüplü’süne kadar aklınıza gelebilecek bütün politikacılar böyleydi. Hatta ihtilalcilerden bile Talat Aydın’ın bir karikatürünü çizdiğini düşünün o bile o zor günlerinde gülmüştü ve ben onun da aslını istemiştim Bedri abiden. Allah gani gani rahmet eylesin, nurlar içinde yatsın.

Gazeteci Mete Akyol

METE AKYOL manşetYüz yıla yaklaşan bir ömrün meslek yaşamımızın yarısına yakınını birlikte yaşadık. Tüm ömrümüze bir anlam katan da o yaşamımızın yarısı olan meslek yaşamımızdı. Bedri Koraman Türk basınında bir beyinsel lezzet olarak tanımladık. Hep onu öyle duyumsadım. Hayranlık duyduk. Bundan sonra da ağzımızda, beynimizde ve yüreğimizde kalan o lezzeti özleyeceğiz.

 

Karikatürist Salih Memecan,

salih memecan manşetBedri abi ile hayanın son dönemlerinde bir on yıldır çok yakın bir dostluğumuz oldu. Çok şey öğrendim, çok ufuk açtı meslektaşım abim olarak. Allah rahmet eylesin çok iyi bir insandı. Siyasi karikatürü çok kibarca, nezih yapıyordu. Ne kadar eleştirse de karşı tarafı incitmiyordu. Bu karikatürde önemli bir beceri.

 

 

Karikatürcüler Derneği Başkanı Metin Peker

METİN PEKER manşetBugün gerçekten tüm karikatür sanatının bir döneme ağırlığını koymuş bir önce başkanlarımızdan Bedri Koraman’ı kaybettik. Bedri Koraman’ın çizdiği gazetenin tirajını o karikatürler arttırırdı. Siyasi Karikatür dendiği zaman Türkiye’de ilk akla gelecek kişi Bedri Koraman’dır. Kendisi hiçbir karikatüründe siyasilere hakaret etmezdi eleştirirdi. Bu yüzden siyasilerden çok büyük dostları vardı. Sayın Bedri abimiz, başkanımız hiçbir partinin adamı değildi, tarafsızdı. Fakat karikatürünü en keskin şekilde çizerdi. Karikatür ve mizah sanatının başı sağ olsun.

Orgeneral Çetin Doğan, buy Combivent

Bedri Koraman ülkeye önemli eserler bıraktı. Krikatürlerini çok iyi yansıttı. Güldürürken düşündürürdü. İki çizgiyle sayfalarca yazılacak şeyleri ÇETİN DOĞAN manşetanlatırdı. O yüzden kaybımız çok büyük. Türk ulusuna sabır diliyorum. Her şey ile mükemmel bir insandı. Çizgilerin nesilden nesle yaşayacağını biliyorum. Onun gözüyle Türkiye’yi görebilmek çok önemli. Biz onun çizgileriyle Türkiye’deki çelişkileri, acıları  paylaştık. Gönlümüzde yaşayacaktır.

 

Gazeteci Fikret Bila

Lasix online fikret-bila manşetÇok büyük bir kayıp, büyük bir ustayı kaybettik. Basınımızın ve Türk karikatürünün başı sağ olsun. Bedri Koraman, alanında tekti. Büyük bir öncüydü aynı zamanda. Ben kendimi şanslı sayıyorum gazeteci olarak beraber çalışma fırsatı buldum. Çok şey öğrendim kendisinden. Benim gözümde her zaman bilge insan bir filozoftur Bedri Koraman. Türk halkına siyasi karikatürü sevdiren, siyasileri hiciv ederken güldürebilen düşündürebilen çok saygın bir yere sahip bir ustamızdı. Sayın Süleyman Demirel’in evinde, rahmetli Turgut Özal’ın evinde, rahmetli Bülent Ecevit’in evinde karikatürlerin orijinalleri büyütülmüş çerçeveletilmiş olarak asılı durur.

 

ETİKETLER:
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.