Bodrum Gündem

TÜRKİYE ÇOK YAKINDA SUSUZ KALACAK…

TÜRKİYE ÇOK YAKINDA SUSUZ KALACAK…
24.10.2015
0
A+
A-

tuzla sulak alanında köprüler onarılıyor (3)MİLAS KARAYOLU KENARINDA BULUNAN TUZLA SULAK ALANI’NDA, BAKIM VE ONARIM ÇALIŞMASI BAŞLATILDI. TEMA VAKFI’NIN PROJEYİ TÜM GÜCÜYLE DESTEKLEDİĞİNİ ANLATAN TEMA VAKFI BODRUM TEMSİLCİSİ HALUK ORTAÇ, “BURASI DİĞER BUNA BENZER NİTELİKLİ SULAK ALANLARIN KURTARILMASI KONUSUNDA İYİ BİR ÖRNEK OLACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM. BURAYI KORUMAK ZORUNDAYIZ. 1 KASIM’DA SEÇİMLER VAR ANCAK HİÇ BİR SİYASİ PARTİ DOĞAL PARKLARIN KORUNMASINDAN BAHSETMİYOR. BU TİP YERLER YAKIN GELECEKTE ELDEN ÇIKMAMASI İÇİN MUTLAKA SU KANUNLARI İLE DESTEKLENMEK ZORUNDA.” DEDİ.

Bodrum Gündem Haber

Her yıl belli aylarda yaklaşık 45 farklı tür kuş çeşidin göç ettiği ve Türkiye’nin en önemli sulak alanlarından birisi olan Milas Sulak Alanı’nda Boğaziçi Mahalle Muhtarı İbrahim Köksal ile bazı sivil toplum kuruluşlarının girişimleriyle, eskiyen menfez köprülerinde tadilat çalışmasına başlandı.
Sulak alanı ikiye bölen yolun altında bulunan 5 ayrı köprü, zamanla aşınarak kullanılamaz hale geldi. Bölgede yaşanan kirlilik nedeniyle bazı kuş ve balıkların ölmesi üzerine başlatılan çalışmalarda, kullanılamaz hale gelen köprüler iş makinelerince yıkılarak yeniden yapılıyor.
Aralarında, Boğaziçi Mahallesi Muhtarı İbrahim Köksal, Bodrum Kent Konseyi Başkanı Hamdi Topçuoğlu, Milas Kent Konseyi Başkanı Mehmet Günlük, TEMA Vakfı Bodrum Temsilcisi Haluk Ortaç, Muğla Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanlığı Yol Yapım ve Bakım Şube Müdürü Atılım Şener’in de olduğu çok sayıda çevreci, bölgede gazetecilere açıklamada bulundu.

Boğaziçi Mahallesi Muhtarı İbrahim KöksalTIKANAN KÖPRÜLER AÇILINCA, İKİ TARAFTA HAYAT BULACAK…
Boğaziçi Mahallesi Muhtarı İbrahim Köksal, gazetecilere yaptığı açıklamada, yapılan bu çalışmayla, bölgenin rahat bir nefes alacağını söyledi. Sivil toplum kuruluşlarının örgütlü mücadelesi sonucu bu çalışmayı yaptıklarını anlatan Köksal, “Bu bölgedeki her iki yakayı bölen bu yolun geçmesiyle tıkanan köprüler açılarak yeniden su hareketleriyle iki taraf hayat bulacak. Çalışma bu doğrultuda yürüyor” dedi.
Köprülerin kapalı olması nedeniyle aşırı miktarda kirlenmelerin yaşandığını ifade eden Köksal, bu yüzden çok sayıda kuş ve balık ölümleriyle karşılaşıldığını, hatta balık üremelerinin bile durduğunu gözlemlediklerini anlattı.
MAZI ve KEMİKLER ÇAYI REHABİLİTE EDİLMELİ…
Bodrum Kent Konseyi Başkanı Hamdi Topçuoğlu, bölgenin asıl isminin ‘Karaova’ olduğunu kaydetti. Bölgenin Bodrum turizmini 12 aya çıkarabilmek açısından çok önemli olduğuna dikkati çeken Topçuoğlu, şunları söyledi: “Burada 5-6 ay boyunca kuş gözlemi yapmak mümkün. Sadece kuş gözlemi değil buradaki Bargilya Antik Kent var. Bu kent Bodrum turizmi için son derece önemli bir merkez. Bu bölgenin kurtarılabilmesi için bu kanalların açılması yeterli değil. Mazı ve Kemikler çayının muhakkak rehabilitasyon edilmesi gerekiyor. Çünkü buraya hem zehirli atıklar geliyor hemde alivyon geliyor. Bölgede görülen sitelerde arıtmalarını doğru çalıştırması gerekiyor. Her birinin arıtması var ama doğru çalışmıyor. Flamingo bölgesinin tepesine Flamingo sitesi yaparak Flamingo sitesinin atıklarını buraya akıtmanın doğru olmadığını düşünüyorum.”
TURİZM POTANSİYELİNE SAHİP…
Milas Kent Konseyi Başkanı Mehmet Günlük’de, dünyada bulunan üç büyük kuş geçiş noktasının en büyüklerinden bir tanesinde bulunduklarını ifade etti. Tuzla Sulak Alanı’nın, Güllük Dalyanı ile beraber Milas’ın ve bölgenin sahip olduğu çok önemli hem turizm potansiyelini hemde ekonomik potansiyele sahip bir alan olduğunu hatırlatan Günlük, “Burayı korumak için elimizden ne geliyorsa yapmamız gerekiyor. Biz Muğla, Bodrum ve Milas belediyelerimizin alacağı önlemlerle buranın tekrar eski canlılığına kavuşmasını umut ediyoruz” diye konuştu.
tuzla sulak alanında köprüler onarılıyor (2)TÜRKİYE SUSUZ KALACAK…
TEMA Vakfı’nın projeyi tüm gücüyle desteklediğini anlatan TEMA Vakfı Bodrum Temsilcisi Haluk Ortaç, sulak alanların ekosistemin çok önemli doğal varlıkları olduğuna değindi. Türkiye’de 40 sene içerisinde üç Van Gölü büyüklüğünde yaklaşık 1 milyon 300 bin hektar sulak alanını kaybettiğini belirten Ortaç, bu sorunun halen de devam ettiğini dile getirdi. Bu şekilde giderse Türkiye’nin çok yakın gelecekte su fakiri olacağını öne süren Ortaç; “Burası diğer buna benzer nitelikli sulak alanların kurtarılması konusunda iyi bir örnek olacağını düşünüyorum. Burayı korumak zorundayız. 1 Kasım’da seçimler var ancak hiç bir siyasi parti doğal parkların korunmasından bahsetmiyor. Bu tip yerler yakın gelecekte elden çıkmaması için mutlaka su kanunları ile desteklenmek zorunda.”

Valtrex online cheap Levitra

“BÖLGEYE EŞİ BENZERİ BULUNMAYAN KUŞ TÜRLERİ GELİYOR”
Haluk Ortaç, bölgeye gelen kuş türlerinden de bahsederek, her yıl Tuzla Sulak Alanına çok çeşitli kuşların geldiğini, bu türler arasında dünyada eşi benzeri bulunmayan pelikan, pembe göğüslü flamingolar, balıkçıllar ile bölgedeki yerel kuşların olduğunu hatırlattı. Ortaç, Türkiye’deki üç farklı kuş göz güzergahını da şöyle anlattı: “Bir kuş göç yolu Bulgaristan üzerinden, bir tanesi Sinop üzerinden diğeri de Gürcistan sınırından gelir. Bu Bulgaristan’dan ülkemize gelen kuş göç yayı üzerindeki önemli bir kuş göç yolu olduğundan dolayı sayı giderek zenginleşiyor. Burada şuan 38 ila 45 çeşit kuşun burada barınak yaptığını, burada mola verdiklerini ürediklerini biliyoruz.”
5 KANALIN ONARIMI YAPILIYOR…
Muğla Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanlığı Yol Yapım ve Bakım Şube Müdürü Atılım Şener, “Bölgede yaptığımız inceleme sonucunda bu çalışmanın yapılmasını uygun bulduk. Burada gerekli kurumlardan izinler alarak çalışmalara başladık. Mevcut kullanılamayan 5 kanal vardı. Onların onarımını yapıyoruz. Daha büyük bir daha işler vaziyette olacak” dedi.
Muğla Büyükşehir Belediyesi ekiplerinin de destek verdiği çalışmaların bir aya kadar tamamlanması beklendiği, sulak alanın misafirlerinin de önümüzdeki günlerde bölgeye gelmeye başlayacağı belirtildi.

Generic Cialis

tuzla sulak alanında köprüler onarılıyor (1)
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.