Bodrum Gündem

EYVAH OKUL SEÇMEM GEREK!

eyvah-okul-seçmem-gerek-başka-bir-okul-mümkün-mutlu-keçi-bodrum20 Mart 2016 Pazar günü Başka Bir Okul Mümkün Hareketi’nin (BBOM) ilk meyvesi olan Bodrum Özel Yahşi İlköğretim Okulu’nun (Mutlu Keçi) yüzme havuzundan çevirdiğimiz spor salonunda yaklaşık yetmiş aile bir aradaydık. Bizim BBOM’a büyük emeği geçen, eğitimci ve danışman Ali Koç ailelere büyüyen bebelerinin ilkokul seçimi konusunda bilgi verdi. Ali Koç yüksek zekâsı ve esprisi ile katılımcıları kahkahaya boğdu. Gerçekleri, esprili bir dille ortaya döktü.
buy Nolvadex alikoçAli Koç dedi ki : “Çocuklarınızı özgürlüğe, normalliğe yöneltin. Onları kendi egolarınızın kurbanı etmeyin. Sistemin sizin egolarınızın istismarından yararlanarak size kurduğu tuzaklara kanmayın, çocukları birer robota dönüştürmeyin. Normalleşin!”
Sunumda Ali Koç, çocuklarını birer “Deha…Özel varlık…Kristal çocuk” olarak gören, çocuklarını CEO olarak yetiştirmek isteyen burjuva ailelerin, zavallı çocukları gerçek eğitimden kopararak, ödül-ceza-rekabet-ezber sistemi içinde, aşırı yüklemelerini, her konuda yetenekli olmaya zorlamalarını, çocukları ders-kurs-etkinliğe boğmalarını, çocukların “Aklını almalarını” pek güzel ifade etti.
Ali Koç, Ali Nesin’in “Bırakın çocuklarınız sıkılsın!” ifadesine paralel, çocukların kendileriyle baş başa kalmadan, kendilerini keşfemedeyeceklerini, kendilerinde yatan ilgi alanlarının farkına varamayacaklarını vurguladı.

order Indocin

Eğitimpedia’nın kurucusu olan Ali Koç, Finlandiya örneğini anlattı. Dünyanın en başarılı sistemlerinden biri olan Finlandiya okullarının tamamen, “normal” öğretmenlerin, çocuklarla eşitlikçi, demokratik ve özgür bir ortamda, onları reklam, slogan, etiketle bunaltmadan, ödül-ceza-rekabet-ezbere düşmeden nasıl da kolaylıkla başarılı ve öz güvenli bireyler olarak yetiştirdiklerinin sırrının “Normallik” olduğunu anlattı. Bunun Ali Koç ile beraber, Finlandiya okullarını gezen buy albuterol online “Kolej” yöneticilerinde yarattığı şaşkınlığı anlattı.
Ali Koç, Türkiye’deki özel okulların, ebeveynlerin kişisel hırslarını çocukları üzerinden tatmin etme zaafını, kâr için nasıl istismar ettiğinden de bahsetti.
mutlu keçi başka bir okul mümkün 1Bu konuşma yalnızca bir BBOM okulunda yapılabilirdi.
Şimdi; 2013’te Kurduğumuz ilk BBOM okulu Bodrum’da, süs-püs, reklam-yalan-dolan olmadan, eşit, özgür, kardeşçe oynayan ve öğrenen çocuklar büyütmek için yaşamaya devam ediyor. Bu üç yıllık mücadelede, “Kervanı yolda düzerken” hatalar da yaptık ama hatalarımızdan ders aldık. Kâr amacı gütmeyen, kolektif, her ailenin eşit söz sahibi olduğu, demokratik yönetim, alternatif eğitim, ekolojik duruş, özgür finansman ilkeleri doğrultusunda çalışan Bodrum Mutlu Keçi İlkokulu’na, Ankara Meraklı Kedi ve İzmir Renkli Orman İlkokulları da eklendi. Türkiye’nin çeşitli il ve ilçelerinde çocukları birey olarak kabul eden, her birinin ayrı bir karakteri olduğundan hareketle, farklı öğrenim yöntemi ve sürecini benimseyen, “Öğret-Men değil rehber” anlayışıyla, çocukların yeteneklerini izleyen ve yetenekleri doğrultusunda onları destekleyen girişimler ister BBOM bünyesinde olsun ister bağımsız olsun ödül-ceza-rekabet-ezber sistemine karşı mücadele veriyor.
BBOM bu “Temel Dava”da öncülerden biridir. BBOM’un çocuk haklarının duyulmasında, idrak edilmesinde emeği ve kazanımı vardır.
Artık BBOM Türkiye’nin eğitim tarihine geçmiştir. Yolu açıktır. Bodrum’da aklı olan gider çocuğunu BBOM okuluna yazdırır.
Hiç bir maddi çıkar beklemeden, kendini bu uğraşa-davaya adayan arkadaşlarımıza-yoldaşlarımıza selâm olsun.
Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.