Bodrum Gündem

SAĞLIKLI ÖZBENLİK…

14.12.2010
0
A+
A-

Öncelikle sağlıklı öz benlik duygusu nedir?

 


Öncelikle sağlıklı öz benlik duygusu nedir? sorusunu kısaca cevaplayacak olursak; sağlıklı özbenlik, hissedilen duygu ve isteklerin kendi benliğine ait olduğundan emin olmaktır. Bebeğin ve çocuğun iç dünyasında hissettikleri benliğin çekirdeğini oluşturur.


 


Çocuğun “olduğu haliyle kabul edilmesi” (olduğu haliyle ifadesiyle kastedilen daha bebeklikte ortaya çıkan duygular, duyumlar ve bunların ifadesi- D,Winnicot, M.Mahler, K.Kohut-), gösterdiği davranışların sahibi olarak görülmesi, kendine önem verilmesi ve ciddiye alınması bu süreçte temel gereksinim olup, sağlıklı bir özbenlik oluşumu için gerekli hatta zorunlu bir ihtiyaçtır. order Baclofen online


 


Sağlıklı bir özbenliğin oluşması çocuğun duygularına değer veren,  hoşgörülen, duygusal açıdan güvenli bir ortamda olup olmadığı ile ilişkilidir.


 


Böyle bir ortamdan uzak olup, ebeveyn ve çevrenin gereksinimlerine uyum sağlamak –miş gibi bir kişilik– gelişimine neden olmaktadır. Bu durum gerçek benliğin gelişimine ve farklılaşmasına izin vermemekte dolayısıyla çocuklar (sonrası için çocuk olamamış daha doğrusu çocukluğunu yaşayamamış yetişkinler)  gerçek benliklerini yaşayamamaktadır.


 


Mükemmeliyetçilik, her şeyi tam yapmak, çok yüksek bir ben ideali, sevgiyi yitirmeden duyulan büyük korku, bundan dolayı uyum sağlamaya duyulan güçlü eğilim, huzursuzluk, boşluk, anlamsızlık, bir yere ait olmama duyguları ile baş başa kalan çocuk ileriki yaşlarda depresyon,  madde kullanımı, x grubun üyesi olma, vb… karşı karşıya gelebilmektedir.


 


Kendi benliğindeki, yani kendi gerçek gereksinim ve duygularına ulaşmadaki bu dayanak ve bunları ifade edebilme olanağı insan için yaşamsal bir önem taşımakla birlikte; diğer yandan da birbirinden çok farklı değer sistemlerindeki yaşam biçimleri ile çok fazla zorlaşmaktadır.


Birçok ebeveyn çok istemelerine rağmen çocuklarını her zaman anlayamazlar,  çünkü kendileri ebeveynleriyle yaşadıkları kendi yaşantıları ile belli bir şekle girmişlerdir ve başka kuşaktan gelmektedirler.


Bununla beraber duygularla temas edilmeden entelektüel düzeydeki bilgiyle çocuk yetiştirme çabaları çocukta sahte benlik oluşumunu desteklemektedir.


  get Naltrexone


Oysa ebeveynlerin çocuklarının duygularına, anlayamasalar dahi saygı göstermeleri bile çok önemlidir. Bir ailede anne-baba kendine, birbirlerine ve dünyaya gelişiyle çocuğuna saygı gösterebiliyorsa, çocuğa “saygıyı” öğretmeleri gerekecek midir?


 


Kendini duygularıyla kabul eden, duygularını anlayan, katılan bir aile ortamında çocuğun –sahte benlik- geliştirmesi gerekecek midir?


 


Sağlıklı günler dileğiyle…..


 


  professional Viagra no prescription


 

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.