Bodrum Gündem

GÜLÇİN ÇAYLIGİL’İ ÖZLEMEK…

gülçin-çaylıgili-özlemek-serdar-anlağan-3

“Şiirin Savunmanı”, aydınların ve devrimcilerin avukatı Gülçin Çaylıgil (1925 – 2013) celseye katıldığında sıkıyönetim hakimlerinin eli ayağı titrermiş, “Gülçin Hanım” müdahil avukat diye. Gülçin, Deniz Gezmiş’lerin davasında karşı karşıya geldiği, Deniz’leri astıranlardan, savcı Baki Tuğ’la (1937), canlı yayınlanan bir TV programında tartışmıştı. Programda, konuşmacılar iki karşıt bankoda ayakta duruyorlar ve sırayla söz alıyorlardı, Baki Tuğ, Gülçin’e bağırmaya başladı, hatta üzerine yürüme girişiminde bulundu. Gülçin çok sakin, gülümseyerek Baki Tuğ’un nasıl birisi olduğunu kamuoyuna bir kez daha deşifre etti. Hiç sinirlenmedi.

Gülçin faşistlere sinirlenmezdi, onlarla muhatap olmazdı, karşılaşmak zorunda olduğunda da akıl ve mantık ile, son derece sakin, canlarına okurdu. Gülçin, emek verdiği, yakınında tuttuğu, dayanışma içinde olduğu gençlerin, dostlarının egoistliğine sinirlenirdi. Ortalama zekânın anlayışsızlığını sabırla tolere eder, herkese kendi bohçası kadar bilgi ve erdem aktarır, gelişmesini izler, ışığı alıştıra alıştıra verirdi. İnada kızar, emek verdiğinin bencilliğinden gerçeği çarpıtmasını, ukalâlık edip sidik yarıştırmasını hoşgörmezdi. Yalancılığı, asalaklığı, kibiri, sahtekârlığı, hak yemeyi affetmezdi.

gülçin-çaylıgili-özlemek-serdar-anlağan-1Gülçin kendini tarif etmeyi sevmezdi. Kendini herhangi bir “izm” ile sınırlamazdı. Ezilenlerin yanındaydı. Akıl, mantık, bilim dışı her türlü madrabazlıktan nefret ederdi. Ona “varoluşçu” yakıştırması yapanlara güler geçerdi, ama Sartre’ı severdi, mistik palavralara “h*..tirsenler ordan” çekerdi, Marks’ı ve Bilimsel Sosyalizmi içselleştirmişti, esas alırdı.

Gülçin evrende bir denge, bir düzen, bir doku olduğu kanaatindeydi.

10 Nisan 2016’da Gülçin Çaylıgil’in Bodrum’da vefatının üzerinden üç yıl geçmiş olacak.

Kızgınım.

gulcin_cayligil_cenaze (6)Gülçin’in cenazesine Fikret İLKİZ sahip çıkmıştır. İLKİZ olmasaydı, sıradan biri gibi, kimsesiz yaşlı bir anneanne gibi beş-altı kişiyle defnedilecekti. Ağır ve haksız cezalardan kurtardığı meşhur insanlar taziyede bulunmadı, ama yüzünü bir iki kez görmüş çilekeş devrimciler tabutunu omuzladı.

Çok güzel iki ağacın tam arasına defnettiler Gülçin’i. Gittim baktım kesmişler birini, yeni mezar yeri açmak için.

Gülçin seni çok özlüyoruz…

http://www.bodrumgundem.com/2013/04/12/devrimci-avukat-gulcin-cayligil-bodrum%E2%80%99da-topraga-verildi

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

  1. fikret ilkiz dedi ki:

    Çok haklısınız, Gülçin’i çok özlüyorum.
    Yüreğinize ve kaleminize sağlık
    Fikret İlkiz