Bodrum Gündem

ERMENİ MESELESİNE SORUŞTURMACI GAZETECİ BAKIŞI…

haluk şahin (23)

Duayen Gazeteci, Bilim İnsanı, Şair ve Yazar Prof.Haluk Şahin, son kitabı “Unutulmuş Bir Suikastın Anatomisi” adlı kitabı ile ilgili Bodrum Belediyesi, Bodrum Kent Konseyinin destekleri ile 3.Yaş Heredot Akademisi tarafından düzenlenen bir dizi etkinliğe katıldı. Prof.Şahin “Unutulmuş Bir Suikastın Anatomisi” adlı kitabı ile ilgili çok dikkat çeken şu tanımı yaptı; “Bu kitap bir anti Ermeni kitabı değil, bu kitap nefret kültürünün nasıl yaratıldığını FBI belgeleri, mahkeme tutanakları ve tanıklıklar ile anlatan bir kitap.”

Fatih Bozoğlu/Bodrum Gündem

Duayen Gazeteci-Yazar Prof.Haluk Şahin sabah 10.00- 10.45 arasında OASİS İmge Kitapevinde son kitabı “Unutulmuş Bir Suikastın Anatomisi” adlı kitabını okurları için imzalarken, okurları ile Türkiye gündemi ile ilgili kısa sohbetler etti.

haluk şahin (22)Prof.Şahin daha sonra Oasis Konferans Salonunda “Unutulmuş Bir Suikastın Anaotomisi” adlı kitabının yazılış öyküsünü ve Ermeni meselesi üzerine görüşlerini, 3.Yaş Bodrum Herodot Akademisi üyelerine ve ilgililere İngilizce olarak sundu.

Soruşturmacı Gazeteci ve Yazar Prof.Şahin programına BODTO Konferans Salonunda verdiği konferans ile devam etti.

haluk şahin (5)Konferansın açılış konuşmasını Bodrum Kent Konseyi Başkanı Hamdi Topçuoğlu yaptı. Topçuoğlu şunları söyledi; “O’nun son kitabı ile ilgili kendisi ile bir söyleşi yapacağız. Gündemde olan bir konu. Ben bu olayın biraz daha farklı noktalardan da ele alınması gerektiğini düşünen birisiyim.”

Topçuoğlu, Prof.Şahin’in böyle bir eseri yazmış olmasının hem tarihsel, hem de insanlık açısından çok önemli ve değerli olduğunu da sözlerine ekledi.

haluk şahin (21)Soruşturmacı gazeteciliğin duayenlerinden Prof.Haluk Şahin konferansı ile ilgili şu bilgileri verdi; “Ben bir tarihçi değilim. Ermeni Türk ilişkileri benim uzmanlık alanım değil. Ama son yazdığım kitap, “Unutulmuş Bir Suikastın Anatomisi” beni bu konu ile yüz yüze getirdi. Çünkü ilk öldürülen iki diplomattan birisi benim arkadaşımdı ve aynı şekilde Hrant Dink’de benim arkadaşımdı. 43 yıllık bir zaman içinde bir Türk ve bir Ermeni’nin tamamen ırksal nedenler ile öldürüldüğünü acı bir şekilde yaşadım. Bu nasıl aşılabilir sorusunu soruyorum, ama burada bir soruşturmacı gazetecilik çalışması var. O ilk cinayetin perde arkasını, FBI raporlarına dayanarak, mahkeme tutanaklarına dayanarak, tanıklıklara dayanarak ortaya koymaya çalışıyorum. Bu gün burada yola çıkarak ve sizin sorduğunuz Almanya ile ilgili sorunuza da kısaca değinebilirim, ama burada olmak hakikaten çok güzel. Bu sıcakta buraya kadar gelebilen Bodrumlu dostlara, bu kitap serüvenini anlatacağım. Kitabın hikayesini anlatacağım.”

haluk şahin (2)Prof.Şahin yaklaşık iki saat boyunca katılımcılara “Unutulmuş Bir Suikastın Anatomisi” adlı kitabın yazılış serüvenini anlatırken, diğer yandan da Türk-Ermeni ilişkilerinin tabanda olumsuz olmadığını, lakin özellikle ABD ve Kanada gibi ülkelerde “Ermeni Diyasporası”nın bu düşmanlığı körüklediğini kaydetti. Prof.Şahin kitabında ise1973 yılında ABD’nin Santa Barbara’da, Bahadır Demir ve Mehmet Baydar’ın 70 yaşlarındaki terörist Gürgen Yanıkyan tarafından öldürülmesi ile başlayan bir süreci anlatıyor. 34 diplomatın öldürüldüğü bu süreci, Hrant Dink’in öldürülmesi ile bağlantılayan Prof.Şahin, “Unutulmuş Bir Suikastın Anatomisi” adlı kitabı ile ilgili çok dikkat çeken şu tanımı yaptı; “Bu kitap bir anti Ermeni kitabı değil, bu kitap nefret kültürünün nasıl yaratıldığını FBI belgeleri, mahkeme tutanakları ve tanıklıklar ile anlatan bir kitap.”

Konferansın sonunda ise katılımcıların bazıları sorularını ve görüşlerini paylaştılar.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.