Bodrum Gündem

2. KARAOVA ŞENLİĞİ + BONUS

Birincisine de eşimle katılmıştık. Bu yıl olduğu gibi. Farklılıklar gördük aralarında. Bu yılki daha hareketli, daha zengin daha bilinçli… Üstelik bir de “Bonusu” var.

Aslına denk olan bonusu sonra açıklayacağım.

Ürünlerin sergilendiği (arz edildiği)  başlangıç noktasından birkaç adım ilerde Sn. Hamdi Topçu Hoca ile karşılaştık.  Pek neşeli görünmüyordu ki, hemen selamdan sonra sorunu anlattı.

Hamdi hoca hem rahatsız hem de hevesi kırık bir görüntüyle ve yavaş bir ses tonu ile istifa edip ortamı ve görevi gençlere aktaracağını anlattı.  Protokol arabası gelmeseydi söyleşi sürecekti. Ama sonraki toplum önünde yaptığı konuşmaların satır aralarında nedeni anlatmaya yetti de artı bile.

Bu yılki yerleşim alanı olarak giriş ana yolu seçilmiş ve epeyce de yer tutmuş. Yerleşim alanını da aşıp çıkışa yönelmiş.

Çok da iyi olmuş!…Azından, sağlayacağı girdi, tanıtım ve çeşit zenginliği bakımından iyi olmuş.

Protokol zevatının bulunduğu ve yetkililerin konuşmaları yaptığı yere ulaştığımda görüp duyduklarım içinde de hoşuma gitmeyenler de oldu elbette.

Dernek Başkanı kardeşimiz Ali Öztürk bu işin bilincine o denli varmış, kendisini o denli vermiş ve bir o kadar da hoşlanmış ki, en ince ayrıntılarına dek anlattı olayı.  İyi de oldu. Bu konuda gereksiz hüküm kuranlar veya laf üretenler olmuşsa, artık umarız onlar da doyuma ulaşmış olabilirler. Diğer bir anlatımla en azından olumlu görüş ve kanıya yönelmişlerdir.

Valimiz, özellikle kolektif çalışma ve hareket etmenin önemini özenle vurgulayarak böyle davranış, çalışma ve girişimlerin koşulsuz destekçisi olacaklarının sözünü verdi sanki Anlatımlarından Bodrum hakkında çok ayrıntılı bilgilere sahip olduğu, Bodrumumuzla yakından ilgilendiği izlenimini edindik.

Sayın Topçuoğlu şenlik girişimine ve hazırlanışına başlangıçtan bu yana emek verdiğinden hiçbir kaynağa başvurmadan konuştu. Doğrusu hiç yanlışı da olmadı.

Bu olgunun hazırlanışında aksaklık demesek de bundan sonrası için görüş ve önerilerimizi sunmanın yararlı olabileceğini düşündük.:

Üreticinin yerleşim alanının çok uzun olması nedeniyle sakınmanın gerekliliği ve istenilen veya kabul edilebilir nitelikte olmadığı belli oldu.  Sunum tezgâhları için olmasa bile, güneşliklerin tek tip ölçü ve nitelikli olmasında büyük yarar var,

“Kolektivizm ve imece gelecekte de gündeme getirilmelidir diyoruz.

Alanda kurulan “kokteyl”  görüntüsü de yadırganacak ölçüdeydi. Merdivenlere oturmuş HALK’ın önünde birileri konuşurken ve ufak masalara konulmuş yiyecekler tırtıklanırken, güneş altında oturan veya ayaktakilerin izlemesini yadırgadık. Halk ile yönetenlerin arasına kokteyl girmişti. Konuşmalar uzayınca “varın siz düşünün halkın düşündüklerini”

Protokol lafının edilmesi ve yapılan hatanın kınanması ve özellikle özür dilenmesine karşın, ikinci etapta konunun yeniden dillendirilmesi yakışık almadı diyoruz. Ayrıca kınayanın böyle bir misyonu olduğunu sanmıyoruz.

Bu kadar laftan sonra gelelim “Bonus” a. Bu bonus, şenliğin ölçü ve niteliğiyle denkti adeta. Bonus, okuryazar oranının yüzde yüz olan Pınarlıbelen köyümüzde bu oranın oluşmasına yıllarca hizmet etmiş üç derslik eski okul binasının canlandırılması olgusudur.

Açılış konuşmasını yapan kardeşimiz Dernek Başkanı Sn. Ali Öztürk uzunca anlattı yapılanları. İmece ve kolektif çalışmanın önemi bir kez daha güçlü olarak belirginleşti.

Dikkat çeken cümle ise salt gerçeği anlatıyordu:

“Burada sadece  bir bina yok, Pınarlıbelen’in hafızası var!.”

Evet, işin gerçeği ve özü bu. 90 yıllık bu hafızanın içinde 47 yıl önce öğretmen olarak (69-70, 70-71 ders yılları) görev yapmış eşimin de bulunması bizim için de onur duyma vesilesi oldu.  Sonrasında okulu gezerken de nostaljinin aslından bir parça tattık, yaşadık…

Büyükkent Belediye Başkanımız da çok anlamlı şeyler söyledi ve de istenilen sözleri verdi En anlamlı cümlesi ise : “Değerlerimizi koruyarak yaşanılır hale getirilecek yerleri düşünüyor, bunun için uğraş veriyoruz.”

Söylem içinde aranılan her şey var… Ayrıca eski köy odasının onarılması ve eski iyi ve özgün şekline kavuşturulması sözü de çok değerliydi.  Gerçekleştiğini görür ve yazarsak, yazının başlığı belli şimdiden: 3. KARAOVA ŞENLİĞİ  + 2. BONUS…

Eski okul binasının durumunu bir türlü içine sindiremeyen ve eşiyle birlikte yenisini yaptıran Sevgili kardeşim ve dostumuz DR. Kerim Cangır doyurucu, içerikli, özlü ve alçak gönüllü anlatımıyla 1928 yılından bu tarafa birçok öğrencinin yaşam bulduğu okulu anlattı. Hepsi de üniversite okumuş dört kardeşin de eğitim gördüğü okulun özgün haline kavuşturulması için harcadığı emeğin kutsallığını da anlamış olduk. Siyasal yaşamında da aynı duyarlılığına tanık olduğumuz Sn. Cangır’ın daha nice katkıların sahibi olacağı konusunda inancımız tamdır. Zaten kanıtı da orada. “Nilgün ve Dr. Kerim Cangır ilköğretim okulu…”

Sevgi ve saygıyla kutluyoruz!

Dün görev süresi 2017 Haziran olan ve:

“İstifa etmek çok güzel bir davranış, keşke herkes istifa yetkinliğinde buluna bilse. Ben sivil toplum örgütlerinde ebedi başkanlığa karşıyım. “  diyerek uygar ve gerçekçi tavırla istifasını açıklayan Hamdi Hoca Mikrofon başındaki söylemleriyle bu işareti vermişti bize göre. İşte hizmet işte ayrılış. İkisi de nitelikli…Ayrıca “Hedefimiz, örnek bir kırsal kalkınma projesi ile Toskana’yı kıskandırmak.”

Lafı, sonradan hizmet isteminde bulunanlar için tam anlamıyla “ders notu” olsa gerek…

Emek kutsaldı, üretim güzeldi, hazırlanış değerliydi, hazırlanmaya öncülük edenler bilgiliydi.

Karaova sevdalılarını kutluyoruz!!!

 

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

  1. Hamdi Topçuoğlu dedi ki:

    Üstat, duyarlılığınız için teşekkür ediyoruz. Karaova projesi, istenirse, her şeye rağmen güzel şeylerin yapılabileceğinin örneğidir. Mesele ortak aklı yaratabilmek. Gelecek günler Karaova için çok güzel olacak. Bunu hissediyoruz, görüyoruz ve biliyoruz. Saygılar.