Bodrum Gündem

BAHRİYE ÜÇOK, BODRUM’DA ANILDI…

BAHRİYE ÜÇOK, BODRUM’DA ANILDI…
05.10.2016
0
A+
A-
bahriye üçok anmaBodrum Kent Konseyi Cumhuriyet Atölyesi Çalışma Grubu tarafından 26 yıl önce bir bombalı saldırıda yaşamını yitiren Doç. Bahriye Üçok Turgutreis Hayırlı Sabancı Kültür Merkezinde  yapılan toplantı ile anıldı.
Bodrum Gündem Haber
Programın açılış konuşmasını Cumhuriyet Atölyesi Çalışma grubu adına Bodrum belediyesi CHP’li meclis üyesi Funda Akçalı yaptı.  Akçalı konuşmasında Cumhuriyet Atölyesinin kuruluş amacı hakkında katılımcılara bilgi verdi ve  Bahriye Üçok’un laik Cumhuriyet için önemini vurguladı.
Cumhuriyet Atölyesi Çalışma grubu üyelerinden Meral Saraçbaşı;  Bahriye Üçok’un öz geçmişi, kitapları düşünceleri, siyasi hayatını anlatı. Bahriye Üçok’un Kontenjan Senatörü olarak başlayan CHP, Halkçı Parti ve SHP ile süren siyasetçi kimliğini Çalışma grubu üyesi ve CHP Bodrum İlçe Yönetim Kurulu Üyesi Ender Taşören aktarırken siyasi çalışmalarından da örnekler sundu.
Çalışma grubu üyelerinden Şerefnur Oymak , Bahriye Üçok’un daha önce birlikte çalıştığı Ankara Milletvekili Şenal Sarıhan’ın Bahriye Üçok’a seslenişini okudu. Ankara’da mezarı başında ve Çankaya Belediyesince düzenlenen ve Üçok’un adını taşıyan heykelinin de yer aldığı park’ta yaptıkları anma toplantılarını aktardı. Anma gününün önemli bir konuğu da Bahriye-Coşkun Üçok çiftinin yeğeni ve Kumru Üçok’un kuzeni Prof. Tengiz Üçok’tu .Bahriye Üçok’un aslında bir İslam tarihçisi olduğunu belirten Tengiz Üçok, onun aile içinde sevecen, sakin kimliği yanında inançlarının gereklerini de belli etmeden yerine getirdiğini aktardı.
Cumhuriyet Atölyesi Çalışma grubu koordinatörü Meral Saraçbaşı “ O, ülkenin laik ve demokratik bir ülke olmasını istiyordu. Laiklik olmadan ülkenin özgürleşmeyeceğini düşünüyordu. Bugün onun yıllar öncesinden öngördüğü şekilde Cumhuriyet kazanımları ve laiklik yok olma tehlikesiyle karşı karşıyadır. Burada olmak ve O’nu anmak bizim için bir sorumluluk ve görevdir. Onun mücadeleci kişiliğini, bilinçli kararlılığını örnek almak ve gelecek kuşaklara doğru aktarmak da görevimizdir” dedi.
Program “ Oradaydım”belgeselinin izlenmesinin ardından katılımcıların duygu ve düşüncelerini aktarması ile son buldu.

Bahriye Üçok kimdir
” Mehmet ve Nadire Bektaşoğlu’nun kızı olarak 1919 yılında Trabzon’da doğan Bahriye Üçok, ilk ve ortaokulu Ordu’da okuduktan sonra İstanbul’da Kandilli Kız Lisesi’ni bitirdi. Daha sonra Ankara Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Ortaçağ ve Türk-İslam Tarihi Bölümü’ne, yanı sıra Devlet Konservatuarı Opera Bölümü’ne de kaydoldu ve iki fakülteden de mezun oldu. Önce Samsun’da daha sonra da Ankara’da toplam 11 yıl süreyle lise öğretmeni olarak görev yaptı. 1953’te Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde bir ilk gerçekleşti; zira Bahriye Üçok fakültenin ilk kadın öğretim üyesi olarak çalışmaya başladı Fransızcanın yanında iyi derecede Farsça ve Arapça bildiği için İslam dini üzerine yaptığı araştırmalar sonucunda Kur’an-ı Kerim’e bağlı kalarak İslamiyet’i çağdaş, gerçekçi ve dinin özünde bulunan hoşgörüyle yorumlayan Bahriye Üçok, 1957 yılında doktor, 1964 yılında “İslam Devletlerinde Kadın Hükümdarlar” adlı çalışmasıyla da doçent oldu. 61 Anayasası kapsamında Kontenjan senatörü olarak başladığı siyasi yaşamını önce CHP, 12 Eylül’ün ardından Halkçı Parti ve SHP’de sürdürdü. 6 Ekim 1990’ da bir bombalı Saldırıda yaşamını yitirdi.
Eserleri
“İslam’dan Dönenler ve Yalancı Peygamberler”, İlahiyat Fakültesi Yayınları, Ankara, 1967, MEB Basımevi, İstanbul, 1981, Cem Yayınevi – İslam Araştırmaları, İstanbul, 1996.
“İslam Devletinde Kadın Hükümdarlar”,Türk Tarih K. Basımevi, Ankara, 1965.
“İslam Devletlerinde Türk Naibeler ve Kadın Hükümdarlar”, Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayınları – İslam Tarihi, Ankara, 1981,Bilge Kültür Sanat, İstanbul, 2011.
“Atatürk’ün İzinde Bir Arpa Boyu”, Cem Yayınevi, İstanbul, 2000.
“Şeriat Sarmalında Türkiye”, Cumhuriyet Kitapları – İstanbul. 2010,
“İslam Tarihi Emeviler Abbasiler (Bilim ve Kültür Dizisi MEB. Ankara 1983)
Birçok makale ve araştırma yazısı da kaleme aldı. Aly Mazahéri’nin “Ortaçağda Müslümanların Günlük Yaşayışları” adlı yapıtını da Türkçe’ye kazandırdı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.