Bodrum Gündem

BODRUM İÇİN DİRENME ZAMANI

BODRUM İÇİN DİRENME ZAMANI

konsey-sit-açıklaması-manşetBodrum Kent Konseyi Başkanı Mustafa Demiröz, ‘Doğal SİT Alanları Uygulama Planındaki  değişiklik taslağına” tepki vererek duyarlı tüm STK ve vatandaşları Bodrum için direnmeye çağırdı.

Çiçek Bozoğlu/Bodrum Gündem

Bodrum Kent Konseyi üyeleri, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Türkiye geneli için yaptığı çalışmanın sonucu olarak ortaya koyduğu ‘Doğal SİT Alanları Uygulama Planı’nda, ilçeyi de etkileyen 1’inci derece doğal SİT alanı olan bölgelerin, 2 veya 3’üncü derece doğal SİT alanına dönüştürülmesi taslağı ile ilgili olarak yarımadada konuya duyarlı   tüm STK ve vatandaşları Bodrum için direnmeye çağırdı. Bodrum Kent Konseyi Başkanı Mustafa Demiröz, 7 Kasım’da konseyin olağanüstü olarak toplanacağı genel kurulda söz konusu  taslağın tüm detayları ile görüşüleceğini ve Bodrumluları, sivil toplum örgütü üyelerini ile siyasi parti temsilcilerini etkinliğe çağırdı.

“Bugüne Kadar Önerilen Taslakların Bir Tek Maddesini Bile Değiştirmediler.”…
Türkiye’de ve dolayısı ile Bodrum’da da kıyıların, orman arazilerini ve hazine arazilerinin tehdit altında olduğunu belirten Bodrum Kent Konseyi Başkanı Mustafa Demiröz, açıklamalarına şöyle devam etti “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan ve kurumların görüşüne sunulan ‘Doğal SİT Alanları Uygulama Planında, 1.derecede doğal SİT alanı olarak belirlenmiş özellikle de kıyı şeridinde bulunan orman niteliğindeki hazine arazileri, 2. ve 3. Derecelere indiriliyor. Onun yerine, Ortakent-Bitez-Gürece-Yahşi gibi yerleşim yerlerini 3.derece SİT alanı ilan ederek “koruma” altına alıyor. Bunlar ne demek: Daha önce hiçbir şekilde dokunulamayan araziler, ormanlar; “nitelikli izin adı altında ve kontrollü kullanım koşulu ile” kurulun onayıyla imara açılarak, inşaat yapılabilir. Yerleşim yerlerindeki değişiklik ile de, kurula başvurmadan inşaat yapılamaz.” dedi.

Başkan Demiröz,  bugüne kadar kanun, tüzük ve yönetmelik uygulamalarında alt birimlere görüşlerin sorulduğu fakat buna rağmen önerilen taslağın  bir tek maddesinde bile değişime gidilmediğini hatırlattı. Mustafa Demiröz “Yani görüşler bir yerde formalite icabı soruluyor. Bu haritaya baktığımızda daha önce mevcut olan doğal SİT alanlarının derecesinin değiştirildiği ve büyük oranda da yapılaşmaya açılacağı izlenimi oluşuyor. En güzel örnek, takip ettiğimiz Kilisebükü’ndeki Adalıyalı dikkat çekiyor. Daha önce 2’nci derece olan SİT alanı, özellikle tahsisin olduğu alan, 3’üncü dereceye düşürülerek yapılaşmanın tamamen önü açılıyor. Bazı bölgelerde haliyle yapılaşmış alanlarda belki realiteye uydurulmak için 3’üncü dereceye düşürülmüş ama bizim bildiğimiz henüz hiç dokunulmamış bakir alanlarda, 3 derece yapılarak, yapılaşmaya açılmış olacak. Bugünkü imkanları bile çok sınırlı olan Bodrum’un bu kadar büyük bir yapılaşmanın getireceği ağır yükün nasıl kaldırılacağı, turizm açısında nasıl zararlar vereceği, doğallığımızın ve bakirliğimizin, özellikle deniz turizminde kullanılan koylarımızın ne hale geleceği gayet net ve açık olarak niyet şeklinde ortaya çıkıyor. Herkesin bu planı iyi değerlendirip, bu planın bu şekilde uygulamaya geçmemesi için hepimiz elimizden geleni yapmak durumundayız.”
Basın açıklamasında Çevre ve Şehircilik Bakanlığına yönelttiği bazı soruların cevabını beklediklerini kaydeden Bodrum Kent Konseyi başkanı Mustafa Demiröz şunları söyledi “Bu planlama ihtiyacı nereden doğmuştur. Hangi gerekçelere dayandırılmaktadır. Resmi Gazetede 20/8/2016 yayınlanan 6745 sayılı kanunun 80. maddesindeki özetle, 49 yıllık tahsisler, kurumlar, gümrük vergisi ve işveren sigorta muafiyetleri, yatırım kredi faizlerinin 10 yıl süreyle devlet tarafından ödenmesi ve “yatırımların proje bazında desteklenmesi” şeklinde ifade edilen bu yasayla, bu arazilerin yatırıma, inşaata açılması hazırlığı mıdır? Bu planın doğuracağı yapılaşmanın açacağı nüfus artışı bilimsel bir projeksiyona dayanmakta mıdır – sonuçları hesaplanmış mıdır?”

Yapılacak inşaatlara yakın bölgelerdeki arazilerinin değerleneceğini, çocuklarına iş imkanı açılacağını düşünen vatandaşlara ve otelcilere seslenen Demiröz “Bugünün üç katı yapılaşmaya, ne alt yapı, ne su, ne yol dayanamaz. Denizlerin kirlendiği, koyların, ormanların yok olduğu bir Bodrum’da ne yat turizmi olur, ne kara turizmi? Ne iş olur, ne aş.” dedi. 

Heredot Kültür Merkezi’nde 7 Kasım’da yapılacak olağanüstü genel kurulda taslağın görüşüleceğini belirten Demiröz, tüm Bodrumluları, sivil toplum örgütü üyeleri ve siyasi parti temsilcilerini etkinliğe çağırdı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.