Bodrum Gündem

BESİAD: Basın Hürriyeti’ ve Haber Alma Özgürlüğü Anayasal Bir Haktır”

BESİAD: Basın Hürriyeti’ ve Haber Alma Özgürlüğü Anayasal Bir Haktır”

BESİAD-Yönetim-kurulu-Başkanı-Emre-Köroğlu-cumhuriyet-gazetesi-açıklaması

Bodrum Esnaf ve Sanayici İşadamları derneği BESİAD yazılı bir açıklama yaparak, Cumhuriyet Gazetesine yapılan operasyon ile ilgili görüşlerini dile getirdi. Açıklamada “Basın Hürriyeti’ ve Haber Alma Özgürlüğünün Anayasal bir hak olduğuna vurgu yapıldı.

Fatih Bozoğlu/Bodrum Gündem

 “FETÖ/PYD ve PKK/KCK terör örgütlerine üye olmamakla birlikte, örgüt adına suç işlemek” iddiası ile Cumhuriyet Gazetesi yönetici ve yazarlarına yönelik olarak gerçekleştirilen operasyonla ilgili BESİAD’ın yazılı olarak yaptığı basın açıklamasında “Şüphesiz demokratik düzende ve hukuk devletinde, hiçbir kişi veya kurum yasal soruşturmalardan ve hukuk denetiminden muaf değildir. Ancak ‘Basın Hürriyeti’ ve ‘Haber Alma Özgürlüğünün Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nda bir hak olarak düzenlendiği unutulmamalıdır.” vurgusu dikkat çekti.

Cumhuriyet Gazetesine yapılan operasyon ile ilgili olarak BESİAD adına Yönetim Kurulu Başkanı Emre Köroğlu tarafından yapılan yazılı açıklama şu şekilde;

“Türkiye Cumhuriyeti’nin 93. Yılını kutlamakta olduğumuz şu günlerde, adını Atatürk’ün koyduğu Türkiye’nin en eski ulusal gazetesi olan Cumhuriyet Gazetesi’nin yöneticileri ve yazarlarına yönelik  olarak ‘FETÖ/PYD ve PKK/KCK terör örgütlerine üye olmamakla birlikte, örgüt adına suç işlemek’ suçundan soruşturma başlatıldığını bilmekteyiz.
Şüphesiz demokratik düzende ve hukuk devletinde, hiçbir kişi veya kurum yasal soruşturmalardan ve hukuk denetiminden muaf değildir. Ancak ‘Basın Hürriyeti’ ve ‘Haber Alma Özgürlüğünün Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nda bir hak olarak düzenlendiği unutulmamalıdır. Basın ve medya kurumlarının, terör örgütleri ile yoğunlukla ilişkilendirilmesi, baskılara karşı mesleğini tarafsız olarak ve gazetecilik ilkeleri içerisinde yapmak isteyen gazetecilerin demokratik sistemde üstlenmiş oldukları görevi işlevsizleştirmektedir.

Olağanüstü Hal süreçlerinin Anayasal hak ve özgürlükleri etkilememesi, hem ulusal hem de uluslararası hukukta temel prensiplerdendir.  Basına yönelik soruşturma süreçlerinde bu prensibin göz önünde tutulmasını bekliyor ve inanıyoruz.” 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.