Bodrum Gündem

YAĞHANEDEN MEYHANEYE / Çiçek Bozoğlu yazıları

 

cicek-bozoglu-bodrum-gundem-yaziları-1Hababam Sınıfının Kıvırcık Ömer’i Talip Guran, 1982 yılından bu yana yuva bildiği  Bodrum’da önce tahta sandalyeler yaptı. Biz onu Dereköy’ün tahta sandalyecisi olarak biliyorduk o bize yeni bir sürprizle merhaba dedi. “Tahta Meyhane”,  hem de yağhaneden bozma bir meyhane.

Dereköy’ün içinden onlarca, belki yüzlerce kez geçip gideriz.  Yol üstünde sıradan bir yer görüntüsünün aksine içeri adım attığınızda başka bir dünyaya merhaba diyorsunuz Tahta Meyhanede. Orijinal dokusuna hiç dokunmamış Talip Guran yağhanenin, “sadece dokusuna uyacak eklemeler yaptım” diyor.

Masalsı atmosferi “şimdiye kadar neredeydin” diyor?  Gerçekten neredeydik?  Fonda eskilerden kulağınıza fısıldayan melodiler, küçük tahta masalar, sandalyeler. Hiç abartı, gözünüze batan şatafat yok. Zaten oraya aitmişsiniz de yollarınız bir türlü kesişmemiş gibi. Müdavimi olmaktan yakanızı kurtaramayacağınız bir meyhane. Öyle ya; meyhaneyi meyhane yapan müdavimleri idi bir zamanlar.  Müdavimlerinin hoş sohbetleri, içmesini bilen adamlar vardı bir zamanlar. Adabı ve muhabbeti ile.

yağhaneden meyhaneye thta meyhane (11)Meyhane demek; içip sarhoş olmak mı sadece? Bilakis; rakı içmenin de adabı var, tıpkı bir dostla kahve içmek gibi. “Usulü, makamı var” der sevgili Aydın Boysan. Öyle ya “İçmesini bilen adamdan korkmayacaksın” derdi büyüklerimiz.

Bu kadar edebi yazdığıma bakıp ta çok içiyor zannetmeyin, ben hiç rakı içemem. Fakat bugün rakı içmeye başlasaydım kesinlikle Tahta Meyhane olurdu ilk durağım.  Niyeyse çocukluğumdan bu yana kafamdaki meyhane resmi bu mekan ile hayat bulmuş gibi. Kendi halinde, mütevazi, bildik melodilerin eksik olmadığı, güler yüzle servis edilen mezeler ve yan masada dost sohbetler.

Talip Guran, Bodrum’un beyaz dokusunu kendisinin yaptığı birbirinden güzel renkli sandalyeleri ile süslüyor meyhanesinde. “Hep Bodrum’un çok beyaz olduğunu düşünürdüm. Biraz renk istiyordu sanki. Ben de sandalyelerimle bu rengi sağladığımı düşünüyorum” diyor.

Eğer yolunuz Dereköy’e düşerse, bir akşamcı edasıyla gezenlerin, renkli sandalyelerde dost sohbeti arayanların uğrak yeri olsun Tahta Meyhane…

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.