Bodrum Gündem

VERGİ MÜDÜRLERİNDEN ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR…

VERGİ MÜDÜRLERİNDEN ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR…

BESİAD geleneksel perşembe toplantısı 17 kasım (1)

Bodrum Esnaf, Sanayici ve İşadamları Derneği (BESİAD)’nin Geleneksel Perşembe Toplantısı yoğun bir katılım ile gerçekleştirildi. Kamu Alacaklarının Yapılandırılması ilişkin 6736 sayılı kanun ele alındığı ve önemli açıklamaların da yapıldığı toplantıya geçmişte Bodrum Kaymakamlığı ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürlüğü görevlerini de yapmış olan, İzmir Vali Yardımcısı Cumhur Güven Taşbaşı da katıldı.

Bodrum Gündem Haber
BESİAD tarafından gelenekselleşen Prşembe toplantılarının bu seferki konukları

geçmişte Bodrum Kaymakamlığı ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürlüğü görevlerini de yapmış olan, İzmir Vali Yardımcısı Cumhur Güven Taşbaşı ile birlikte Muğla Vergi Dairesi Başkanı Hüseyin Bayar, Muğla Vergi Dairesi Grup Müdürü Cenk Cenal ve Bodrum Vergi Dairesi Müdürü Şebnem Tokbay konuşmacı olarak katıldı. Marina Yacth Club’ta düzenlenen toplantıya katılım oldukça yoğun oldu.
SÜRE DARALDI MÜRACAAT İÇİN 25 KASIM SON GÜN…

Toplantıda BESİAD Başkanı Emre Köroğlu’nun yaptığı açılış konuşmasının ardından söz alan Muğla Vergi Dairesi Başkanı Hüseyin Bayar Bodrum’da böyle bir toplantıya katılmaktan dolayı çok memnun olduğunu anlatarak, 6736 sayılı Kamu Alacaklarının Yapılandırılması ile ilgili sürenin 25 Kasım’da sona erdiğini anımsatarak şunları söyledi;  “Bütün mükelleflerimizin bu yasadan yararlanmalarını tavsiye etmek istiyoruz. Kafanıza takılan herhangi bir soru var ise onu açıklığa kavuşturmaya çalışacağız. Bizim gerek kesinleşmiş kamu alacakları yönünden, gerekse matrah artırımı veya diğer benzeri yapılandırmadan yararlanmanızın size ileride sağlayacağı faydaları belirtmeye çalışacağız.”
6736 sayılı yapılandırma kanunun ne getirdikleri ile ilgili Gelir İdaresi Başkanlığının gönderdiği bir slaytla detaylı bir sunumunu yapan Muğla Vergi Dairesi Grup Müdürü Cenk Cenal, söz konusu kanun ile sadece vergilerin değil, vergilere ilişkin gecikme faizleri, gecikme zamları ve vergi cezalarının da kanun kapsamında yapılandırılabildiğini hatırlattı.

BESİAD geleneksel perşembe toplantısı 17 kasım (8)18 AY TAKSİT ve 2 AYDA BİR ÖDEME KOLAYLIĞI…

Cenal, kanunla birlikte verginin aslına yurtiçi üretici fiyat endeksi uygulanmak suretiyle borçları 18 taksite kadar her 2 ayda bir ödemek koşuluyla taksitlendirilebildiğini anlatarak şunları söyledi: “Sadece vergi borçlarımızı değil, bizlere kesilmiş olan idari para cezalarını da yapılandırabiliyoruz. Bunlar başlıca nelerdir; trafik cezaları, askerlik, seçim, nüfus cezaları, karayollarından usulsüz geçiş nedeniyle kesilen idari para cezaları ve RTÜK tarafından kesilen para cezaları. Bunlar da yapılandırma kapsamına girmekte. Öğrenim katkı kredisi, Bodrum’da ecrimisil oldukça fazla. Ecrimisilden dolayı herhangi bir borcunuz varsa veya davalıysak, idare ile ihtilaf halindeysek, ihtilaftan vazgeçmek şartıyla yapılandırmak mümkün. Meslek mensubu olanlar için bağlı olduğu odalara olan borçları da yapılandırılabilmektedir. Bunun için odalara başvurmanız gerekmektedir.”
BÜTÜN BORÇLAR YAPILANDIRMA KAPSAMINDA…
Vergi dairesince alınan hemen hemen tüm borçların yapılandırma kapsamına girdiğini anlatan Muğla Vergi Dairesi Grup Müdürü Cenk Cenal konuşmasını şöyle sürdürdü;  “Ancak bununla ilgili bir sınırlama var. Tüm zamanlara ait olan borçlarınız mı taksitlendirilecek. Hayır. 30 Haziran 2016 tarihine kadar ödenmesi ve verilmesi gereken borçlarınız taksitlendirilmekte.”
MATRAH ARTIRIMI İÇİN BAŞVURU SAYISI 12 MİLYON…

Sözkonusu kanunla ilgili Bodrum’dan da rakamlar veren Cenal sözlerini şöyle tamamladı: “Bodrum’da şu anda mükellefimiz olarak 2. maddeden 187 milyon liralık bir kısım vergi borçları yapılandırılmış durumda. Yaklaşık 602 mükellefimiz 11 milyon 900 bin liralık matrah artırımı için başvurmuş durumda. Tabi matrah arttırımı derken bu KDV’den yapılan bir arttırım. Gelir ve kurumlar vergisi açısından da var matraj artırımımız. Toplamda bin 102 kişinin KDV ve stopaj vergileri yönünden matrah arttırdığını sistemimizden tespit edebiliyoruz. Bodrum’da belediyelerimizin borçlarını da yapılandırmış durumdayız. Bu da 25 milyona yakın bir rakam. Toplamda Bodrum’da 212 milyon 400 bin liralık bir vergi yapılandırılması yapmış durumdayız. Bodrum için şu aşamada ne çok kötü, ne de çok iyi diyebiliriz. Orta seviyede gitmekte ve daha da hızlanması gerekmekte. Bunun için de buradayız. Her gittiğimiz yerde söylememize rağmen stok beyanı yapan mükellefimiz az, bunun artırılması gerekiyor. İdareci olarak yasanın getirdiklerini değerlendirdiğimde iyi bir yapılandırma kanunu. Bodrum’da borç yapılandırmasından yararlanan 17 bin 500 kişi var. Sayı olarak da artacak. 250’ye yakın mükellefemiz de vergi daire ile olan ihtilafından vazgeçti.”

BESİAD geleneksel perşembe toplantısı 17 kasım (2)BESİAD’ın Geleneksel Perşembe Toplantısında ayrıca derneğe yeni üye olan MHP Bodrum eski İlçe Başkanı Mehmet Tosun, Barbaros Güneş, Burak Güvercin ile fahri üye Yunus Büyükkuşoğlu’na rozetleri takıldı. Mehmet Tosun’nun rozetini ise Cumhur Güven Taşbaşı taktı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.