Bodrum Gündem

AĞZINIZ MI KOKUYOR? Diş Hekimi Gülnaz Aydın Yazdı…

AĞZINIZ MI KOKUYOR? Diş Hekimi Gülnaz Aydın Yazdı…

diş-hekimi-gülnaz-aydın-bodrum-gündem-yazıları

Günümüzde pek çok kişinin yakındığı bir şikayet olan ağız kokusu, toplumumuzda oldukça sık olarak karşımıza çıkmaktadır.  Öyle ki; bu hastalık sebebiyle, sosyal yaşantısında problem yaşadığını, kendilerinde güven eksikliğine neden olduğunu belirten hastalarımızın sayısı da günden güne artmaktadır.

Ağız kokusu neden olur? sorusunu iki ana başlık altında cevaplayacak olursak;

  • Fizyolojik ağız kokusu: Aslında bir hastalık olmazken, sabah kalktığımızda duyduğumuz ağız kokusu olarak tanımlayabiliriz. Gece boyunca tükürük akışının azalması sebebi ile sabah hissedilen ağız kokusudur. Ya da yediklerimiz sonucu oluşan ağız kokusudur. (soğan, sarımsak gibi ) Tedavi gerektirmez.
  • Patolojik ağız kokusu: Birçok sebebi vardır. Tedavi gerektirir. Burayı da iki başlık altında inceleyecek olursak ağız içi ve ağız dışı kaynaklı olarak ayırabiliriz.

-Ağız içi kaynaklı olanlar: En sıklıkla dişeti hastalıklarının sebep olduğunu görüyoruz. Şöyle ki iyi fırçalanmayan dişler üzerinde biriken yiyecek artıkları ağız içindeki bakterilerin en çok sevdiği yerlerdir. Bakteriler,  ağız içinde kalan yiyecek artıklarından güzelce beslenir ve çok hızlı bir şekilde çoğalırlar. Ağız kokusu da bu bakterilerin çıkardıkları artıklar ve ölü bakteriler sebebi ile oluşur.   Diğer sebepler arasında dilin fırçalanmamasını sayabiliriz. Birçok kişi dilinin fırçalanması gerektiğinin farkında değil.  Dil yüzeyini halı püskülü gibi düşünebiliriz. Yiyecek artıkları dil yüzeyindeki püsküllerin arasına yerleşir, bu da bakteriler için çok elverişli bir ortam oluşturur.  Ayrıca eksik dişler de dolaylı olarak ağız kokusunun sebepleri arasındadır.   Şöyle ki dişlerimizin ana görevlerinden bir tanesi de çiğneme fonksiyonudur. Dişler karşılıklı gelerek çiğneme fonksiyonunu yerine getirirken aynı zamanda birbirlerini temizlerler.  Eksik dişlerin olduğu tarafın karşı çenesinde çoğunlukla yiyecek artıklarının çok biriktiğini gözlemleriz.  Bu yiyecek artıkları kötü ağız kokusuna sebep olduğu gibi temizlenemeyen yerlerde görülen diş eti hastalığı ağız kokusunun başlıca sebeplerindendir. Diğer sıklıkla görülen sebepler arasında diş çürükleri, uyumsuz dolgu ve kaplamalar sayılabilir.

-Ağız dışı kaynaklı olanlar: üst solunum yolu hastalıkları, diyabet ( aseton kokusu tipiktir.), böbrek yetmezliği (kokmuş balık kokusu tipiktir), bağırsak hastalıkları ve bazı metabolik hastalıklar olarak sıralayabiliriz.

agiz-kokusuAğız kokusundan kurtulmak için ne yapmalıyız?

Öncelikle ağız kokusu olduğunu fark eden kişiler ilk önce diş hekimine başvurup ağız kokusunun sebebi iyice öğrenilmeli.  Ağız kokusu ağız kaynaklı olduğunda tedavisinin basit olduğunu söyleyebiliriz. Diş eti hastalığı var ise hekim tarafından bu hastalık tedavi ettirilmeli, varsa çürükler tedavi ettirilmeli, uyumsuz kaplama ve dolgular değiştirilmelidir. Tüm bunlar tedavi edildiği ve kişinin iyi bir ağız bakımı olduğundan emin olunduktan sonra hala koku geçmez ise diş hekiminin yönlendirmesi ile diğer dahili branşlara başvurulmalıdır.

Evde ağız kokusunu önlemek için nasıl bir bakım yolu izlenmeli?

Dişlerimizi günde en az 2 kere ve minimum 2 dakika boyunca fırçalamalıyız. Diş fırçası, dişlerin ara yüzeylerindeki yiyecek artıklarını temizleyemediği için ara yüzeyler için diş ipi, daha geniş olan ara yüzeyler için ara yüz fırçaları kullanılmalı. Dilimizi fırçalamalıyız. 6 ayda 1 kere diş hekimine muayene olmalıyız.   Günlük ağız bakım gargaraları kullanılabilir.

Ağız kokusunu önlemek için nasıl beslenmeliyiz?

Bol su içmeliyiz. Unutmayalım ki ağız kuruluğu ağız kokusu sebebidir. Elma, havuç gibi meyveler diş ve dişeti sağlığı için çok faydalıdır. Ayrıca c vitamini dişeti sağlığı için gereklidir. Bunun için portakal limon, maydonoz gibi C vitamini içeriği yüksek besinler tüketilmeli.   Gün içinde dişlerimizi fırçalayamadığımız durumda yemeklerden sonra ağız çalkalanmalı ve dişleri temizlemek ve tükürük akışını artırmak amacı ile şekersiz sakız çiğnemek tercih edilebilir…

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.