Bodrum Gündem

DENTAL İMPLANT / Diş Hekimi Gülnaz Aydın Yazdı…

DENTAL İMPLANT / Diş Hekimi Gülnaz Aydın Yazdı…

diş-hekimi-gülnaz-aydın-bodrum-gündem-yazıları

Dental implantlar diş kökünü taklit eden titanyum vidalardır.  Titanyum çene kemiği için biyolojik olarak uyumlu, alerjik reaksiyon yaratmayan güvenilir bir materyaldir. Dental implantlar eksik dişlerin yerini doldurmak için alteranatif tedaviler olan köprü uygulamaları ve takmalı çıkarmalı protezlere  göre en idealidir.

İmplant cerrahisi yapılacak implant adedine göre 15 ile 45 dakika arasında değişmektedir. Lokal anestezi ile yapılır.  İşlem sonrası genellikle ağrı kesici kullanımı sonrası ağrı oluşmaz.  Çoğu implant yerleştirme işlemi çoğu diş çekiminden daha rahat geçer diyebiliriz. Tabii ki implant cerrahisinin başarısını etkileyen bazı etkenler mevcuttur.  Bunların en önemlisi hastanın kemik miktarıdır. Kemik miktarı ve kemik kalitesi implantın başarısı ve uzun ömürlülüğü için çok önemlidir.  Diş çekiminden sonra ilgili bölgede hızlı bir kemik kaybı olacağından ötürü çekim sonrası en kısa sürede implant planlanmalıdır. Hatta günümüzde oldukça yaygın olarak immediat implant  (dişin çekilip aynı anda çekim boşluğuna implant uygulası ) uygulamaktayız.

Toplumda sıkça sorulan bir soru olarak implantın vücut reddetmesi diye bir durum söz konusu değildir. Çene kemiği yetersizliğine bağlı olarak çene kemiği içine yerleştirilen implantın kemik bağlantısının olmamasına bağlı olarak implant kayıpları görülebilir. Böyle durumlarda kemik tozları ilave edilerek yeniden implant uygulamaktayız. İleri kemik kaybının olduğu bazı durumlarda kemik tozları da işe yaramayabilir. Bu durumlarda kişinin kendi kemiğinin başka bir bölgeden blok olarak alınarak eksik kemiğin tamamlanması gerekmektedir. Tüm bunlardan anlaşılacağı gibi başarılı ve uzun ömürlü bir implant için sağlıklı çene kemiği çok önemli bir etkendir. Sağlıklı çene kemiği için de diş çektirdikten sonra çene kemiğinin erimesine yol açacağından ötürü uzun süre beklenmemelidir. Ayrıca sağlıklı çene kemiği için hayat boyu devam edecek olan iyi bir ağız hijyeninin gerekliliğinin altını çizmek isterim.

İmplant kimlere uygulanabilir sorusunu şöyle yanıtlayabiliriz. İmplantlar 18 yaşını doldurmuş genel sağlık durumu iyi olan her bireye uygulanabilir.  Bazı hastalıkları olanlarda ise hastanın tıp doktoru ile irtibata geçilir ve hastalığı kontrol altına alınarak implant uygulanır.

Sağlıkla kalın…

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.