Bodrum Gündem

DİBEKLİHAN’DA “KÖY ENSTİTÜSÜ GÜNLERİ” SÖYLEŞİ VE SERGİLERİ BAŞLADI…

dibeklihan sanat ve kültür köyü bodrum 1 temmuz (2)

Dibeklihan Kültür ve Sanat Köyünde, Türkiye’nin en önemli eğitim projesi ve Türkiye’nin aydınlanma dönemi olarak kabul edilen “Köy Enstitüleri Günleri” sergi açılışları ve 14 gün boyunca sürecek olan konferanslarının ilki 1 Temmuz gecesi yapıldı.

Bodrum Gündem Haber/F.Bozoğlu

Dibelihan Kültür ve Sanat Köyünde, Türkiye’nin en önemli eğitim projelerinden birisi olan “Köy Enstitüleri Günleri” sergi ve söyleşileri başladı. 1 Temmuz itibarı ile ve 14 gün sürecek olan; İsmail Hakkı Tonguç Sanat Galerisinde Erdinç Bakla’nın Anadolu Tanrıçaları Seramik Sergisi, Yıldız Kenter ve Erdinç Bakla Sanat Galerilerinde Eğitim Enstitüleri Resim Sergileri, Orhan Kemal Meydanında Rıfat Koçak’ın Köy Enstitüleri konulu fotoğraf ve heykel sergisi ve Nedim Günsur Sokağında da Köy Enstitüleri Fotoğraf Sergisi sanatseverlerin ve aydınlık yüzlü insanların beğenisine sunuluyor.

Dibeklihan Kültür ve Sanat Köyü Kurucusu Cenap Tezer’in ev sahipliğindeki açılışa eski Gençlik ve Spor Bakanı Fikret Ünlü, CHP geçmiş dönem milletvekillerinden Eşref Erdem, Türkiye’nin ve Muğla’nın ilk kadın Valisi Lale Aytaman, Gazeteci-Yazar Işık Kansu, Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği Başkanı Prof Dr Kemal Kocabaş, MİT eski müsteşarı Cevat Öneş, Gazeteci-Yazar Can Pulak ve Gazeteci-Yazar Yılmaz Özdil de katıldılar.

dibeklihan sanat ve kültür köyü bodrum 1 temmuz (1)MİNİKLERİN SÖYLEDİĞİ “KÖY ENSTİTÜSÜ MARŞI” COŞTURDU…

Sürpriz bir açılışa imza atacaklarını söyleyen Dibeklihan Kültür ve Sanat Köyü Kurucusu Cenap Tezer önce Ziraat Marşı olarak da bilinen Köy Enstitüleri marşını katılımcılara dinletti. Köy enstitüleri ile ilgili sergi ve 14 gün boyunca sürecek konferanslar ile ilgili ilk fikrin Gazeteci Yazar Yılmaz Özdil ile birlikte yaptıkları bir sohbette filizlendiğini söyleyen Cenap Tezer, bir sürpriz daha var diyerek sahneye torunları 4 yaşındaki Ada ve 7 yaşındaki Ege ile birlikte Yürüyüşümden İzler kitabının yazarı Nuran Yüksel’in torunu 7 yaşındaki Ceylin Köy Enstitüleri Marşını birlikte okudular. İzleyenlerden yoğun bir alkış alan minikler “Atam İzindeyiz…” yazılı bir kurdelayı da marş boyunca açık tuttular.

Dibeklihan Kültür ve Sanat Köyü Geleneksel ritüel haline gelen açılış çanını Muğla Eski Valisi Lale Ataman, Prof.Dr. Bilsay Kuruç, Gazeteci-Yazar Işık Kansu, Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği Başkanı Prof.Dr. Kemal Kocabaş ve Dibeklihan Kültür ve Sanat Köyü kurucusu Cenap Tezer birlikte çalarak açılış seremonisini gerçekleştirdiler.

Daha sonra kürsüye gelen Prof.Dr. Bilsay Kuruç söyleşisi gerçekleştirildi. 2 Temmuz akşamı ise Gazeteci Yazar Işık Kansu ve Dr.Gülin O.Bayır “Köy Enstitüleri” tarihçesi konulu söyleşileri ile Dibeklihan Kültür ve Sanat Köyü’nde geniş bir izleyici kitlesi ile buluştu.

dibeklihan sanat ve kültür köyü bodrum 1 temmuz (55)KÖY ENSTİTÜSÜ GÜNLERİ PROGRAMI…

4 Temmuz’da; Prof. Dr. Haluk Eldem; Eğitim Yoluyla Özgürleşen İnsan, Doç.Dr.Güzel Yücel ise “Hasan Ali Yücel ve Köy Enstitüleri” konulu söyleşi gerçekleştirilecek.

5 Temmuz’da; Gülsin Onay tarafından, Köy Enstitüleri Marşının Bestecisi Ahmat Adnan Saygun anısına bir konser verecek.

6 Temmuz’da; Prof.Dr. Kemal Kocabaş – Köy enstitüleri Eğitim Sistemi Ve Eğitimin Güncel Sorunları, Prof.Dr.Ayfer Kocabaş ise Köy Enstitülerinde Müzik Eğitim konulu söyleşileri gerçekleştirilecek.

7 Temmuz’da; Prof.Dr.Erdinç Bakla ; Köy Enstitüleri ve Plastik Sanatlar konulu söyleşi gerçekleştirilecek.

9 Temmuz’da; Dr.Mithat Vural-1940-1950 Tarihleri Arasında Türkiye ve Dünya,
Günay GÜNER ise Köy Enstitülerinin Yazın Dünyamıza Yansımaları adlı söyleşileri gerçekleştirecekler.

11 Temmuz’da; Dr.Alper Akçam – Köy enstitülü yazarlar ve Edebiyat, Prof Dr. Oğuz Makal ise Belgesellerle Köy Enstitüleri konulu söyleşileri gerçekleştirecekler.

13 Temmuz’da; Prof.Dr. Firdevs Gümüşoğlu – Cılavuz Köy Enstitüsü örneğinde, Enstitülerin Yarattığı Toplumsal algı, Prof.Dr. Songül S.Gül ise Köy enstitüleri ve Kadın konulu söyleşileri gerçekleştirecekler.

14 Temmuz’da; Doç.Dr Seçkin Özsoy – Toplumsal Dönüşüm ve Eğitim İlişkisi Bağlamında Köy Enstitüleri, Doç.Dr.Figen Kıvılcım Çorakbaşı ise Köy Enstitüleri Mimarisi ve Özgünlüğü konulu söyleşileri gerçekleştirecekler.

Tüm söyleşiler, Dibeklihan Kültür ve Sanat Köyü, Orhan Kemal Meydanında, saat 21:30’da başlayacak.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.