Bodrum Gündem

“MAVİ SÜRGÜN” / Yiğit Girgin Yazıları…

yiğit-girgin-bodrum-gündem-yazılarıYokuş başına geldiğinde
Bodrum
’u göreceksin,
Sanma ki sen
Geldi
ğin gibi gideceksin
Senden
öncekiler de
B
öyleydiler
Ak
ıllarını hep Bodrum’da
B
ırakıp gittiler…

Halikarnas Balıkçısı – Cevat Şakir Kabaağaçlı

 

Değerli okur, MERHABA!

Balıkçının aramızdan ayrılışının yıldönümünde, balıkçının selamı ile MERHABA! Selam olsun ona ve onun gibi, Bodruma değer katan herkese.

Malum bütün bir sezon Yunan adalarının parlatılması ile geçince insan bizim nerede eksiğimiz var demeden edemiyor. Bir önceki yazıda karşı kıyının mükemmel olmadığından bahsettik, haklıyız da! Bizim de aslında onlarda eksiğimiz yok hatta fazlamız var ama değerlendirebiliyor muyuz değerlerimizi?

Dedik ya iğneyi kendimize, çuvaldız başkasına diye, o zaman bir kez daha hatırlamakta fayda var; “Ekonomide ilk ders kıtlıktır. Buna göre ihtiyaçları karşılamakta kullanılan her şey kıttır. Siyasetteki ilk ders ise ekonomideki ilk dersin dikkate alınmamasıdır.”

Thomas Sowell (Dr. Mahfi Eğilmez’in – “Örneklerle Kolay Ekonomi” kitabından

Öğrenmiyoruz, sorgulamıyoruz, çabalamıyoruz, sadece tüketiyoruz, elimizde avucumuzda ne varsa hesapsızca tüketiyoruz. Kalitemizi, insanlığımızı, çevremizi, tarihimizi, özgürlüğümüzü. Fetih, DNA’mıza işlemiş, bizi Orta Asya’dan bu yana takip etmekte, bu hızla gidersek üretemeden kendimizi de tüketeceğiz, neyse konumuza dönelim.

 Bodrum nereye?

Sürekli değişim içerisinde olduğumuz yadsınamaz bir gerçek fakat yönü neresi onu iyi bilmek lazım. Herkes kendi evinin önünü temizlese sorun çıkmayacak ama biz kolaya kaçıp; o şunu yapsın, o bunu yapsıncıyız! İyi-kötü yapanı da beğenmiyoruz “ressam ve kırmızı kalem” hikayesi vardır, bizimki de o misal… peki gerçekten iyi miyiz?

 Kaynak ve çeşitlilik olarak;

Deniz-Kum-Güneş üçlüsüne dayanmış bir turizm hakim, ayrıca turistik tesislerin ve yatak sayılarının artması rekabeti artırıyor ve bu da tesis bazında doluluk ve geliri artıracağı yerde düşürüyor. Günlük kiralık ev ve villalar turizmcinin sırtında ayrı yük, Ülkenin yaşamış olduğu sorunlar neticesinde de yaşanılan talep kaybı bunun tuzu biberi oluyor, o yüzdendir ki karşı kıyıda mutluluk aranıyor ama yine de hiçbir yer eviniz gibi değildir!  Değişmemekten kaybediyor, sadece günü kurtarıyoruz. Mavi yolculuğu, gulet yapımını, ev pansiyonculuğunu, süngerini geçtim bile. Artık bu dağınıklığın toparlanması geldi diye uzun zamandır diyoruz, inşallah hızlıca düzene gireriz artık ülkece, diğer öğelerin de oyuna katılmasının vakti geçiyor.

 Genel Kalite ve Servis

Tesis kalitelerimiz çok ileri düzeyde, üzgünüm ama hizmet kalite sorunumuz var, alttan ve ara eleman yetiştirememekten kaynaklı bir kalite problemimiz var, bu da servise yansıyor. Hoş, yetiştirmeye çalışan yönetici ve patronlar da baya bir azaldı. Şöyle bir durum da oldu; 2016 yılı sonu, ilçe milli eğitimde bu konu ile ilgili geniş kapsamlı toplantılar yapıldı, sektör ve eğitim cephesi buluştu fakat sonuç hala yok. Sektördeki belirsizlik ile beraber zaten alternatif bulmaya çalışan kalifiye emekçilerin ayrılması ise bu işi uzun vadede zora sokacaktır.

 Tarih, Doğa, Çevre!

Karşı kıyı makilik dedik ama biz de ormanlık değiliz hani! Büyükşehirlerin modasına uyduk varımızı yoğumuzu taşa, çimentoya yatırdık, minnak kasabamızda arz fazlasındayız. Görünen o ki arz-talep bir gün dengelenecek fakat mimari ne olacak? Çevreye baktığınızda ne kadar eski taş ev veya bodrum mimarisi ev görüyorsanız tebrikler, ancak gördüğünüz kadar olmuş demektir. Çöp konusuna bir şey diyemiyorum, zira dokunan yanıyor…

Tarih deyince de dikkatimi çeken birkaç noktada birçoğunuzun bildiklerini hatırlatma ihtiyacı duyuyorum, onların üzerine detaya girmeye gerek kalmayacak, siz benim yerime yazmadıklarımı dahi düşüneceksiniz.

Mesela nasıl sahip çıkıyoruz;

  • Halikarnas Balıkçısı’nın evi restoran!
  • Neyzen Tevfik’in evi tatlıcı!
  • Bodrum kalesi en az 2 yıl süre ile tadilat gerekçesi ile ziyarete kapalı, hala tam olarak ne olacağını bilen yok!
  • Dünyanın en büyük Su Altı Arkeoloji Müzesinin akıbeti belli değil!
  • Kral Mozole’nin anıt mezarı yıllardır proje aşamasında! (umarız ki tamamlanır)
  • Antik Mindos Kapısı ve Antik Tiyatro, eh işte, şükür ki hala görebiliyoruz.

Daha nicelerini turizme ve kültürümüze kazandırmadan izliyoruz, tüketiyoruz. Tüm bu tablonun en mümkün zamanda pozitife dönmesi dileklerimle.

Tüm bunlara nazaran diyeceğim şu ki; bu gibi zor ve büyük çaplı düzenlemeler, şahsi girişim ve çevrelerce olması çok zor, toplum olarak hareket etmeli, devletten ezbere değil, proje bazlı destek istense daha başarılı sonuçlar elde edilebilir.

Bir ustayı andık, bir diğerini anarak kapatalım…

Öleceğiz bir gün, gömecekler.

Birkaç gün övecekler,

Sonra kalan malını bölecekler;

Hatta memnun kalmayıp üstüne birde sövecekler.

Neyzen Tevfik

FOTO CREDİT: ANONİM

FOTOĞRAFIN HİKAYESİ: Neyzen Tevfik’in tatlıcı olan evinin önünde çekilmiştir, yıllar önce kendi heykelinin oraya konulmuş olan heykeli ile birlikte…

 

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.