Bodrum Gündem

ERKEN TANI İLE MEME KANSERİNDEN KURTULMAK MÜMKÜN…

ERKEN TANI İLE MEME KANSERİNDEN KURTULMAK MÜMKÜN…

meme-kanseri-2

Kadınlarda en sık görülen kanser tiplerinden bir tanesi olan meme kanserinin teşhis ve tedavisinde son yıllarda kaydedilen ilerlemeler, hastalığa yakalananların hayatta kalma şansını da arttırıyor. Erken tanı sayesinde tamamının tedavi edilebildiği meme kanseri hastalığında Özel Bodrum Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Erkut Keskin, kendi kendine muayenenin önemine dikkat çekiyor.

Bodrum Gündem Haber

Kadınlarda en çok görülen kanser türü olan meme kanseri, Türkiye’de her 10 kadından birinde ortalama her 100 bin kadının 20’sinde rastlanıyor. Kadınlar arasındaki görülme sıklığı ve belirti vermeden ilerlemesi korkutucu olsa da, ilk evrede yakalanan meme kanserinin neredeyse tamamı tedavi edilebiliyor. Bu nedenle kadınların 20 yaşından itibaren kendi kendini düzenli olarak muayene etmesi, aylık düzenli kontrollerini ve 40 yaşından itibaren de mamografi takibini yapması erken teşhis için önemli.

erkutkeskinÖzel Bodrum Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Erkut Keskin, 40 yaş üzerindeki her kadın yıllık mamografi çektirmenin önemine değinerek; “Meme kanserinin %80-85’inin nedeni bilinmese de, hastalığın %15-20’sini genetik kaynaklar oluşturmaktadır. Hastalık meme kanserine dönüşmeden önce yani kanserden bir önceki dönemde mamografi sayesinde saptandığında, hastalıktan kurtulma şansı yüzde 100’dür. Meme kanserinin ele gelen boyuta ulaşmadan önlenmesi için 30’lu yaşlarda en az bir kere 40’lı yaşlarda ise her sene mamografi çektirilmesi gerekir. Ailesinden meme kanseri vakası olmayanlar 35 yaşından sonra, ailesinde kanser öyküsü bulunanlar ise 25 yaşından sonra ilk ultrasonagrafilerini yaptırmalıdırlar. Bu kişiler ilk ultrason yaptırdıları yaştan itibaren her yıl düzenli olarak ultrason takibi altında olmalıdır…” diyor.

Genç yaştaki kadınlarda kist adı verilen ve kanser olmayan kitlelerin görülme olasılığı çok yüksektir. Bu kistler orta ve ileri yaşlarda ise fibrokistik değişiklikler olarak ele gelebilir.  Memede ele gelen kitlelerin % 90’ı kanser olmasa da, böyle bir kitle varlığında  mutlaka bir genel cerrahi uzmanına başvurmak gereklidir.

hayat-kurtarir

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.