Bodrum Gündem

BODRUM’UN DEPREMLERİ MASAYA YATIRILDI…

BODRUM’UN DEPREMLERİ MASAYA YATIRILDI…
BODRUM DEPREM ÇALIŞTAYI

BODRUM DEPREM ÇALIŞTAYI

21 Temmuz Bodrum depreminin bilimsel bir platformda tartışıldığı, “Bodrum Depremi ve Tsunami Çalıştayı” İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Bodrum Temsilciliği tarafından düzenlendi.

Bodrum Gündem Haber 

“Bodrum Depremi ve Tsunami Çalıştayı” na yerli ve yabancı akademisyenlerin katılımıyla gerçekleşen panele Bodrumlular da ilgi gösterdi.

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Bodrum Temsilciliği tarafından yerli ve yabancı çok sayıda bilim adamının katılımıyla Salmakis Otel’de düzenlenen “Bodrum Deprem ve Tsunami Çalıştayı” nda Yunanistan, Portekiz, Rusya, Japonya ve Türkiye’den 15 akademisyen gün boyunca sunumlarını yaparak, Bodrum depremi ve tsunami ile ilgili görüşlerini paylaştı.  Toplantıya, Bodrum Kaymakamı Bekir Yılmaz, Bodrum Belediye Başkanı Yardımcısı Taner Uslu, İMO Bodrum Temsilcisi İlhan Özyiğit, Bodrum’da oda ve sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı.

Programın başında bir konuşma yapan Kaymakam Yılmaz, 21 Temmuz Günü Bodrum’da yaşanan depremin kırım gücünün 7 şiddetine yakın olduğunu söyleyerek şu ifadeleri kullandı: “Ama şükürler olsun ki en az hasarla atlattık. Kat sınırlaması bunda önemli etkendi. Bu kat sınırlamasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. AFAD ile yaptığımız çalışmaların sonuçlarını henüz alamadık ama elimizdeki verilere göre bin 500 binayı vatandaşlarımızın talebi üzerine inceledik. Bunlardan 260 binanın ağır hasar aldığını, 60 binanın orta hasar olduğunu, 640 binanın da hafif hasarlı olduğunu tespitini yaptık. Vatandaşlarımıza bu kapsamda 2,5 milyon TL nakdi yardım yaptık” dedi.

BODRUM DEPREM ÇALIŞTAYI

BODRUM DEPREM ÇALIŞTAYI

Çalıştayın ilk konuşmacısı İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Tuncay Taymaz, ‘Bodrum-Kos Depremi; nokta sonlu fay mekanizmalarına bağlı sismolojik analizler’ başlıklı sunumunu yaptı. Türkiye’nin depremselliği üzerine detaylı bilgiler veren Taymaz, Ege Denizi’nin en aktif deniz tabanı volkanının Bodrum ve Kos Adası’na çok yakın olduğunu belirterek şöyle dedi:  “Denizaltında bir çamur volkanımız var. Biz ona seamount volcanoes diyoruz. Ege Denizi’nin en aktif deniz tabanı volkanı. Bodrum ve Kos Adası’na çok yakın. Çok büyük volkanik depremler üretiyor. Oraya çok dikkat edilmesi gerekiyor. Bazı sonuçlar doğurabilir. Ben Bodrum’a 30 yıldır ilk defa geliyorum. Mühendislik hizmeti almış 2 katlı yapılarımız var. Bunlar çok fazla hasar görmemiş ama çok fazla istinat duvarları var. Bunlar çok sağlam değil. Biraz daha büyük, biraz daha yakında bir deprem olsaydı turizm yapılarımız da yıkılabilirdi, istinat duvarlarımız da yıkılabilirdi. En büyük şanslarımızdan birisi de Karaada’nın orada olmuş olması. O ada dalgakıran görevi görmeseydi tsunami dalgaları çok daha fazla etkili olabilirdi” dedi.
Taymaz, “Ula ve Akyaka’dan başlayıp Bodrum’un açıklarına kadar olan 90 kilometrelik fay aynen Irak ve İran’daki 7.2’lik fay gibi tek parçada kırılabilir. Onun oluşturabileceği senaryolar tartışılabilir ama buralarda potansiyel risklerimiz var” diye konuştu.

WhatsApp Image 2017-12-07 at 16.59.35Bodrum Belediyesi Başkan yardımcılarından Taner Uslu, çalıştayda yaptığı konuşmada, 21 Temmuz depreminde yarımadadaki tüm kamu kurumları olarak iyi bir sınav verdiklerini belirterek “Sarsıldık, korktuk ama yıkılmadık. Bu depremde iyi bir sınav verdik. Oda denetimlerinin ne kadar önemli olduğu ortaya çıktı. Kentimizi bugüne kadar yönetenlere kentsel kimliğimizi bugüne kadar korudukları için ayrıca teşekkür ediyorum. Doğanın gereği depremler önlenemez ama zararları azaltılabilir. Bu çalıştay Bodrumla sınırlı kalmamalı ülkemizin her noktasında tüm yetkililerimizin ve halkımızın deprem gerçeği ile daha fazla yüzleşmesini ve depreme karşı daha bilinçli hareket  etme eylemine teşvik etmesini umut ediyorum” dedi.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü ve Deniz Mühendisliği Araştırma Merkezi üyesi Prof. Dr. Ahmet Cevdet Yalçıner ,21 Temmuz’da Bodrum’da yaşanan deprem önemli bir uyarı yaptığını belirtti.  Yalçıner “Bu depremin artçı sarsıntıları da daha sonra devam etmiştir. Aslında benzer olaylar küçük depremler, deprem fırtınaları olarak bölgede olmaktadır. Tarihe bakıldığında önemli depremler vardır. Çok sık olmasa bile bölgede önemli depremler vardır. Belli zaman sürecinde yine önemli depremler yaşanabilir. Ancak bu Bodrum’da olmayabilir başka yerde olabilir” dedi.

BODRUM / DHA: INSAAT MUHENDISLERI ODASI BODRUM TEMSILCILIGI TARAFINDAN BODRUM'DA DUZENLENEN BODRUM KOS DEPREM VE TSUNAMI CALISTAYI BASLADI. ODTU INSAAT MUHENDISLIGI BOLUMU VE DENIZ MUHENDISLIGI ARASTIRMA MERKEZI UYESI PROF. DR. AHMET CEVDET YALCINER, BODRUM'DA DEPREM SONRASINDA YASANAN TSUNAMI ILE ILGILI BILGI VERDI. (FOTOGRAF: DHA - NILUFER DEMIR / BODRUM)

BODRUM DEPREM ÇALIŞTAYI

BODRUM DEPREM ÇALIŞTAYI

Karada ve Yunanistan’ın İstanköy (Kos) Adası arasında deniz tabanında bir çökme meydana geldiğini belirten Yalçıner, fayın hareketlerinin de bunu doğruladığını belirterek, “Gümbet koyunda, deprem sonrasında oluşan olaylar gelgit değildir. Gelgit her gün olur, gelgit depremden sonra olmaz. O nedenle gelgit dalgası olarak belirtmemiz doğru değildir. Depremden sonra deniz tabanındaki fay hareketleri fayın deniz tabanındaki oynatmasından dolayı denize geçen enerji bir dalga yaratmıştır. Bu dalga özellikle Gümbet koyuna odaklanarak getirmiştir. Bunun sebebi günde Gümbet açıklarında depremin yarattığı taban hareketlenmesinin daha fazla olmasından dolayı diyebiliriz. Depremden 5 dakika sonra deniz çekilmiştir, 13 dakika sonra da deniz ilerleyerek kıyılara gelmiştir. Oluşan bu dalganın özellikleri Japonya’daki tsunamiye göre yüzde bir kadardır. Yani her ikisinin de adı Tsunami olarak belirtilebilir, ancak isme bakmaya gerek yok. Depremden sonra bu tür dalgalar oluşabilir. Bu bize en az zarar vererek, en iyi dersi veren bir dalga olarak görelim. Denizde oluşan depremler tarihte de olduğu gibi kıyılarımızda Tsunamiler yaratabilir ama büyük depremlerin yüzde onu Tsunami yaratır. Ege Denizi’nde 1956 yılında Yunanistan’ın Santorini Adası  açıklarındaki iki ayrı depremde oluşan Tsunami Bodrum yarımadasının kuzeyinde ve Güllük Körfezi’nde birçok yerde çok etkili olmuştur” dedi.

İMO Bodrum Temsilciliği Başkanı İlhan Özyiğit, “Biz bu çalıştayı 21 Temmuz depreminden sonra toplumda ve kamuoyunda oluşan bilgi kirliliğini önlemek amacıyla yapmaya çalıştık. İleriki tarihlerde ki çalışmalara ön kaynak olması, bilgi birikimi olması açısından gerçekleştiriyoruz. Ama bu çalıştay burada kalmayacak, toplamda 5 çalıştay olarak planladık. Çalıştay ile ilgili bodrumdepremçalistayi.org isimli web sitemiz vardır. Burada sunum yapan akademisyenlerin sunumlarına da ulaşılabilir. Çalıştaya Portekiz, Yunanistan, Rusya, Japonya ve Türkiye’deki çeşitli üniversitelerden gelen akademisyenler var. Türkiye’nin Seçkin üniversitelerinden gelen akademisyenlere var Onların katılımıyla bu çalıştığımızı gerçekleştiriyoruz 15 Sonum olacak 15 sunumunda tamamı görsel ve yazılı olarak da bu bahsettiğim Bodrum deprem çalıştaya Web sayfasında da yayınlanacak” dedi.

BODRUM / DHA: INSAAT MUHENDISLERI ODASI (IMO) BODRUM TEMSILCILIGI TARAFINDAN BODRUM'DA DUZENLENEN BODRUM KOS DEPREM VE TSUNAMI CALISTAYI BASLADI. IMO BODRUM TEMILCISI ILHAN OZYIGIT (FOTOGRAFTA) CALISTAYIN, BODRUM'DA YASANAN BILGI KIRLILIGINE KARSI DUZENLENDIGINI IFADE ETTI. (FOTOGRAF: DHA - NILUFER DEMIR / BODRUM)

İlhan Özyiğit, “21 Temmuz Gökova Körfezinde, Bodrum ve Kos Adası arasında aletsel büyüklüğü 6.6 olan ve bölgemizi etkileyen bir deprem meydana gelmiş ve akabindeki artçı depremler ile birlikte ulusal ve yerel kamuoyunda ve basında oldukça ilgi uyandırmış ve bir süre gündemdeki yerini korumakla birlikte pek çok tartışmaya da neden olmuştur. İMO Bodrum Temsilciliği olarak, 21 Temmuz depremi ve tsunamisinin etkilerini; bilimsel bir platformda tartışmak, geleceğe yönelik oluşturulacak hazırlık çalışmalarına katkı vermek ve kamuoyunun son bilimsel çalışmaların ışığında doğru bir şekilde bilgilenmesini sağlamak amacıyla 2 gün sürecek ’Bodrum Depremi ve Tsunami Çalıştayı’’ düzenlenmesi kararı alındı. İMO Bodrum Temsilciliği olarak çalıştayı aralıklarla düzenlenecek şekilde 5 bölüme ayırdık. Bodrum Kos Depremi ve Tsunamisi, Yapı Etkileşimi, Yapısal Hasarlar Değerlendirme ve Güçlendirme, Arkeosismoloji ve Tarihsel Depremler, Bütünleşik Afet Yönetimi konuları ele alınacak. 7 Aralık’ta ilki düzenlencek olan çalıştay, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Deniz Mühendisliği Araştırma Merkezi ile Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü işbirliğinde, Salmakis Otel’de, Uluslararası katılımlı olarak ‘Bodrum Depremi ve Tsunami Çalıştayı’ olarak gerçekleşecektir” dedi.

bu çalıştayın ardından 4 çalıştay daha düzenlenerek konu ile ilgili sonuç bildirgesi yayınlanacak.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.