Bodrum Gündem

Hayır olsun… /  Yücel Ziylan BG Yazıları

Dün akşam bir rüya gördüm sizinle paylaşmak isterim.

Rüyamda Osmanlı İmparatorluğunun Fransızlar’ dan sakladığı 70 ton altının yerini gördüm. Bir türlü bulunamayan altınlar Haliç’de denizin 10mt derindelermiş. Bunu yetkililere bildirdim, çıkarttılar.

Bu kadar büyük miktarda altının bulana da verilen payıda epey bir miktar ediyormuş.

Bu olay Cumhurbaşkanımızın dikkatini çekmiş ve beni huzuruna çağırdılar. Dediler ki bu meblağı çarçur etme istersen devlet planlama teşkilatına danış sena uygun bir yatırım önersinler. Ben de cevaben ben hiçbir şey beklemiyorum, sadece sizden iki ricam var dedim.

Neymiş diye sorduğunda, Bodrum ve Ege Bölgesi’nin ihtiyacı olan Liman meselesini çözmek için Bafa gölünün 20 km uzağındaki Didim’ e bağlayan kanal açın.

Bafa gölü eskiden limanmış sonra Büyük Menderes’in getirdiği alüvyonlarla önü tıkanmış göl olmuş. Şimdi gitgide gölün derinliği azalıyor ve yazın kokmaya başladı. Yakında ova olacak dedim.

Bunu yerel yöneticilerimize neden aktarmadınız diye sordu.

Bende milletvekilimiz Tolga ÇANDAR’a ilettim. Bu sorunu ancak Tayyip Erdoğan isterse çözer dedi.

Ak Parti yerel yönetimi çözüm olarak yine sizi gösterdiler.

Bafa gölünün çevresi 125 km, tuz oranı %14. Yazın gölün su seviyesi düşüyor, kışın yükseliyor. Bu tuz oranı suyun ziraatte kullanılmasına uygun değil. Mevsime göre suyun yüksekliği değişilik gösterdiğinden balık türü oluşamıyor.

Ege denizinde 30 bin tekne tekne dolaşıyor. Bunlar kış için limanda duruyorlar. Buna karşılık Türkiye’nin liman kapasitesi toplam 10 bin bağlamalık. Burası liman haline getirilirse  en az 20 bin tekne bağlanabilecek. Su sporları için ortam çok müsait.

Bundan başka Bodrum için yapılması düşünülen bir yanlışı önleyebilir misiniz dedim. Bu Torba’dan başlayıp Ortakent’in ilerisine çıkacak yol yapımı trafiği rahatlatacak diye düşünülüyor. Bunun iki zararı var. Birincisi bahsedilen güzergah tarihi eserlerle dolu. İkincisi bu yolun açılması demek Bodrum’un nüfusuna bir 250 bin kişi daha eklenmesi demek. Şimdiki yoldan yeni açılacak yola kılçık bağlantılar düşünüleceğinden, yarımadada yeşil alan kalmaması anlamına gelmektedir.

Bunun yerine mevcut güzergahta ıslahat yapılması durumunda (bir yeni yol ilave edilmesi veya raylı sisteme geçilmesi ve ring şeklinde minibüslerin yarımadayı dolaşması gibi.)

Kendilerine bu bilgileri verdikten sonra ilgileneceklerin söyleyip beni kapıya kadar uğurladılar.

Birazdan da uykudan uyandım Bir de baktımdı bir tarafım açık kalmış.

 

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.