Bodrum Gündem

CHP’nin Bodrum Belediye Başkanı Adayı 4 Ocak Günü Belli Olur mu?

Aslında bu sorunun yanıtını birkaç kişi haricinde kimsecikler bilmiyor.

Bu sorunun yanıtı kesin olarak bilen iki kişi var. Birisi CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, bir diğeri de Mehmet Kocadon. Elbette bu iki isim ile beraber, CHP’nin Genel Başkan Yardımcıları ve bazı Milletvekilleri de vardır. Belki Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün de biliyordur.

Sokakta; -“Ben biliyorum ama söylemem, bekleyin görün…” diye konuşanlar çok fazla. Onlar durum açıklığa kavuşunca “Vallah, billah ben biliyordum, ama söylemedim. Çünkü siyasette 24 saat çok uzun bir zamandır…” diyeceklerdir.

Bilen ama bildiklerini kimseyle paylaşmayanları kendi hallerine bırakarak, Bodrum Belediye Başkanı 4 Ocak Günü Belli Olur mu? sorusunun yanıtını arayalım.

Ben düşüncemi net olarak söylüyorum; Mehmet Kocadon 4 Ocak günü CHP Genel Merkezi tarafından Bodrum Belediye Başkan Adayı olarak görevlendirilecektir.

Çünkü;

Önce (kimseyi bağlamayan) kendime ait tespitlerimi paylaşayım;

  • Bu iş çok uzadı ve yılan hikâyesine döndü. Üstelik kabak tadı verdi…
  • Aslında Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu yaptıkları görüşmede kararlarını vermişler. Lakin İYİ Parti ile yapılan ittifak anlaşmasının gereğini yerine getirmek için CHP Genel Merkezinin zamana ihtiyacı vardı.
  • Özellikle İstanbul ve Ankara adaylarının belirlenmesi ve netleşmesi beklendi. İzmir adayının belli olması bile bekleniyor olabilir. İttifakın bozulması olasılığına karşı. Bunu nereden çıkarıyorum; CHP ve İYİ Partinin Ankara adayı Mansur Yavaş ısrarla CHP ya da rozetsiz olmanın doğru olacağını ifade etti. Mansur Yavaş’ın “Ben İYİ Parti’den aday olmak istiyorum…” diye bir beyanatını duymadım.
  • Muğla’da İYİ Parti’nin “Fethiye ve Bodrum bizim kırmızı çizgimiz. İttifakın sürmesi için bu iki ilçe ile birlikte uygun görülen bir ilçe, örneğin Seydikemer’de de İYİ Parti adayları desteklensin…” talebinin CHP tarafından bertaraf edilebilmesi için yine zamana ihtiyaç vardı.
  • Bodrum Belediye Başkanlığı için aday adayı olan sekiz isim CHP Kemal Kılıçdaroğlu ile görüştüler ve Kılıçdaroğlu lafı evelemeden gevelemeden “Siz üzüleceksiniz ama biz Bodrum’da mevcut belediye başkanı ile devam etmeye karar verdik…” demiş.
  • Muğla’nın CHP’li dört Milletvekili ve Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün de Kılıçdaroğlu ile görüştüler. Sanıyoruz bu görüşmede de durum tahlili yapıldı ve Bodrum’da mevcut belediye başkanı ile devam edilmesi yönünde ortak bir görüş çıktı. Çünkü Muğla Büyükşehir Belediye Başkanlığını tehlikeye sokacak herhangi bir atraksiyonun olmaması için doğru strateji buydu.
  • İYİ Parti cephesinde ise Fethiye Belediye Başkanı çok dikkat çeken açıklamalar yaptı. Turkuaz Kıyıların İttifakının sürdüğünü, Fethiye’nin Bodrum ve Marmaris ile her zaman birlikte hareket edebileceğini söyledi. Lakin bu söylem bana göre çok coşkulu değildi. Zira Fethiye’de çantada keklik değil. Behçet Başkan bu nedenle önce can, sonra canan diyebilir.
  • Mehmet Tosun ise çok kararlı ve çok net bir tavır sergiliyor. Anketlerde önde olduğunu ifade ederek Bodrum’da ittifak adayının kendisinin olması gerektiğini, yoksa bağımsız olarak mücadelesini ve seçim çalışmalarını sürdüreceğini de kaydediyor.
  • Bana göre Mehmet Kocadon Kılıçdaroğlu’ndan Muğla Büyükşehir’den mevzuata aykırı olabilecek bir şeyler istemedi. Hani sokaklarda “Limanı isterim, Otogarı isterim…” dediği ve buna benzer şartlar sunduğu söylenip duruyor ya. Bence doğru değil. Kocadon hele hele bu süreçte kanun ve mevzuata aykırı bir şey istemeyecek kadar akıllıdır, zaten Osman Gürün de kanun ve mevzuata aykırı bir şeyi yapmaz.
  • Bence Mehmet Kocadon Kılıçdaroğlu’na, Osman Gürün ile birlikte çalışabilmenin karşılıklı anlayış ve hoşgörü çerçevesinde, bu güne kadar yaşananların unutularak yeni bir sayfa açılabileceğini söyledi. Başkan Kocadon’un son bir aydaki söylemlerine baktığınızda zaten bu net olarak anlaşılıyor. Kocadon “Genel Başkanım ve Partim bana ne görev verirse onu yapmaya hazırım…” demiyor mu?

Sonuç olarak bu ve buna benzer tespitleri üst üste koyduğumuzda Mehmet Kocadon’un Bodrum Belediye Başkanlığı adaylığının 4 Ocak Cuma günü resmen açıklanacağını söyleyebiliriz. Peki bu ne anlama geliyor; Mehmet Kocadon CHP ve İYİ Parti’nin ortak adayı olarak Bodrum Belediye Başkanlığına aday olacak.

Yanıtları ile birlikte şu sorular aklıma geliyor. Lakin sizlerin aklına çok daha çılgın, çok daha deli sorular ve yanıtlar geliyor olabilir…

  • Bu açıklamanın ardından İYİ Parti ile Muğla’da ittifak bozulabilir mi? Bence bozulmaz.
  • Fethiye’de ittifak devam eder mi? Bence CHP herşeye karşın Fethiye’de ittifakı bozmaz ve ittifak bu ilçede devam eder. CHP üzerine Seydikemer’i de İYİ Parti’ye verir.
  • İYİ Parti tabanı Muğla Büyükşehir’de ittifakın gereğini yapar mı? Bence yapmaz. İYİ Parti tabanı Muğla Büyükşehir’de Osman Gürün’e oy vermez.
  • İYİ Parti’nin tabanının Osman Gürün’e oy vermemesi sonucu etkiler mi? Bence etkilemez Osman Gürün başkanlığı güle oynaya alır.
  • Bodrum’da Mehmet Tosun ne yapar? Bence iddiasını devam ettirir ve yoluna devam eder.
  • Bodrum’da iki Mehmet arasında kıran kırana bir seçim olur mu? Bunu AK Parti oyları belirler. AK Parti oyları ne tarafa yönelir onu da izleyelim görelim. (bu konuyu da bir sonraki yazımızda ele alalım)
  • Bir de sekiz CHP’li Başkan Aday Adayı var. Onlar ne yapar? Seçim sürecinde bir kaçı kenarda durur. Ama yine de gider CHP’ye oy verirler. En kötü olasılık sandığa gitmezler, oy kullanmazlar. Bir sonraki maçlara bakarlar.

Bana göre yaptığım tespitler ve sonuçlar bu şekilde. Hani şu çok bilip, hiçbir şey söylemeyenlerin dediği gibi; “Siyasette 24 saat bile çok uzun bir zamandır ve her an her şey değişebilir…” demeyeceğim.

Her şey olması gerektiği gibi olur. Su akar yolunu bulur…

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.