Bodrum Gündem

Ulu Ozan VEYSEL İçin Söylediler…

Türk Halk Ozanı Aşık Veysel Şatıroğlu, ölümünün 46. yıl dönümünde Bodrum Alevi Bektaşi Kültür Derneği tarafından düzenlenen etkinlikle anıldı. 

Çiçek Bozoğlu/Bodrum Gündem

Bodrum Alevi Bektaşi Kültür Derneği tarafından OASİS Nurol Kültür Merkezinde düzenlenen etkinlikte Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Edebiyat Fakültesinden Öğretim Üyesi Ali Abbas Çınar da Şatıroğlu’nun yaşamını ve felsefesini anlatırken dernek bünyesinde kurulan Bodrum Alevi Bektaşi Kültür Derneği Mekteb-i İrfan Gurubu Halk Müziği Korosu tarafından da ozanın eserleri seslendirildi.

Dernek Başkanı Cem Yalçın, kuruluşundan bu yana Bodrum Alevi Bektaşi Kültür Derneğinin her yıl geleneksel olarak inançlarına rehber olmuş tüm ozanları anmaya çalıştıklarını belirtirken “Bizler bize rehber olmuş, inancımızın günümüze ulaşmasında emekleri olan tüm ozanlarımızı imkanlarımız ölçüsünde Hakka yürüdükleri tarihlerde anmaya gayret ediyoruz. Aşık Veysel de 21 Mart’ta hakka yürümüştü.  Onu her zaman eserleriyle yad ediyoruz ve bu geceyi de kendisini anmak üzere tertip ettik. Sayın Ali Abbas hocam da onun felsefesini bize anlatacak. Bizim derneğimizdeki canlar da ona nefeslerle eşlik edecek. Bodrum halkıyla Aşık Veysel’i bir daha kucaklaştıracağız.”  Dedi.

Anma etkinliği; Bodrum Alevi Bektaşi Kültür Derneği Mekteb-i İrfan Gurubu Halk Müziği Korosunun seslendirdiği ozana ait eserlerle başladı ve ardından  Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde Öğretim Üyesi Ali Abbas Çınar’ın sohbeti ile devam etti. Öğretim Üyesi Çınar, ulu ozanın ölüm gününün 21 Mart olmasının da ayrıca Nevruz’a denk gelmesini “Biliyorsunuz 21 Mart aynı zamanda Birleşmiş Milletlerin ifade ettiği yasaya göre Irk Ayrımı İle Mücadele Günü, Dünya Şiir Günü, Su Günü, Dawn Sendromlular günü, Dünya Kukla Günü ve Dünya Ormancılık Günü. İşte Aşık Veysel böyle bir günde öldü. Aşık Veysel son dönem aşık edebiyatının en önemli temsilcilerinden. Birinci ve ikinci Dünya savaşının olduğu dönemlerde yaşamış biri olarak eserlerinde hem savaşları hem de Cumhuriyet ilkelerini görebilirsiniz. Fakat  şiirlerinde öne çıkan tema ağırlıklı olarak insan ve doğa sevgisidir. Aşkı anlattığı şiirlerinde dirlik ve birlik mesajı öne çıkar. Aşık Veysel, yaratılmış olan her varlık için adalet ister. Din, dil, ırk ayırımı yoktur onun eserlerinde ve felsefesinde. En çok sevdiği ise sadık yâri olarak nitelendirdiği topraktır, çünkü her yaratılanın var olduğu ve tekrar kendisine döneceği yerdir kara toprak ozanın mısralarında. Aşık Veysel bu söylemleri ile çağının ötesine giden bir felsefe anlayışını da simgelemektedir. Bu nedenledir ki Aşık Veysel her çağın ses, sözü ve sazıdır” dedi.

Aşık Veysel Şatıroğlu’nun ölümünün 46. yıl dönümünde düzenlenen etkinlikte Bodrum Alevi Bektaşi Kültür Derneği Mekteb-i İrfan Gurubu Halk Müziği Korosu ozana ait 12 eser seslendirdi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.