Bodrum Gündem

KORONAVİRÜSÜ ÜRETİLDİ (Mİ?) Ronald Karel Bodrum Gündem Yazıları…

İlk Koronavirüs makalemde sizlere virolojist Dr James Robb un elektronik postasını yayınlamıştım. Kendisi 1970 lerde koronavirüs üzerinde çalışan ilk virüloglardan biriydi ve alınacak tedbirleri elektronik postayla göndermişti.

Bugünkü makalemde koronavirüs hakkında genelde yabancı basın olmak üzere birkaç önemli gelişmeleri toparladım ve sizlere sunmak istedim. Ayrıca bu virüsün Çin de laboratuvarda üretildiğine dair sağlam bilgiler yakaladım.

Şimdi bölüm bölüm bu virüs hakkında makaleye başlayalım.

Büyük Britanya da NHS (National Health Service) panikte. İlk ölüm haberi 6 Mart sabahı geldi. Hasta sayısı çoğalıyor. Koronavirüs daha çok erkeklerde görülüyormuş. Londra Çin mahallesi neredesye iflas etme durumunda. Metrolarda ağızlarını kapatanların sayısı artıyor.

Öğle saatlerinden gece yarılarına kadar kalabalıktan yürüyemediğimiz meşhur Chinatown artık hayalet şehri oldu diye yazıyor Dailymail gazetesi.

NHS artık hastalığa yakalananlara evde tedavi görmelerini öneriyor. İngiltere de York şehrinde başlayan hastalık şimdi İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda ya sıçramış durumda. Lakin bu satırları yazarken her nedense Chinatown da hastalık baş göstermedi. Ümit edelim hiç göstermesin. Koronavirüse İngiltere de yakalananların sayısı 163 e yükseldi. İkinci kişi de hayatını kaybetti.

Londra metrosonda bu görüntüler daha da artmaya başladı.

DİĞER HABERLERDEN KISA ÖZETLER…

Fransa da  RL partisinin Haut Rhin milletvekili koronavirüsten hastaneye kaldırılırken mecliste çalışan bir memurda da koronavirüs şüphesiyle kastanede. Mecliste büyük tedbirler alınmaya başlandı. Meclisin restaurantı ve barı 6 Mart ta kapatıldı. Fransa da 423 kişide koronavirüs bulundu. Son bir günde 138 kişi birden hastalığa yakalanmıştı. Maison Alfort (Paris in banliyösü) cıvarında 40.000 adet tarihi geçmiş maske ele geçirildi. Hükümet derhal önlemler almaya başladı.

Paris in devlet hastanelerinden 8300 adet maske çalındığı ortaya çıktı.

Dün Çin de 30 kişi daha hayatını kaybetti..Böylelikle ölü sayısı 3042 ye yükseldi.

ABD de kongre koronavirüs ile mücadele için tam 8,3 milyar dolar harcamayı onaylarken, San Fransisco açıklarındaki bir tur gemisinde 35 koronavirüs olayı görüldü. Yolcu gemisinde 3483 yolcu bulunmakta. Gemi karantinaya alındı.

Trump ın yardımcısı Mike Pence, ABD koronavirüse hazır olmadığını ve yeterli test yapacak gücü olmadığını itiraf etti. (kaynak Le Monde 6 Mart)

Güney Kore bugün 6 Mart tarihinde Japonya büyükelçisini Seoul de çağırıp nota verecek. Sebep, Güney Kore den Japonya ya giden yolcuların Tokyo da normal olmayan bir şekilde karantinaya alınmaları. (Gerçekten bunu Japonya dan beklemezdim).. Güney Kore da ölü sayısı bugün 42 ye yükselmiş.

İtalya da koronavirüs yayılıyor ve rakam 3800 e ulaştı. Artık seyirciler futbol maçlarını evden izleyeceklermiş.. Bu karar ne kadar sürecek merak ediyorum doğrusu.  İtalya da Perşembe günü 41 kişi daha hayatını kaybederken ölü sayısı şimdilik 148 e ulaştı. Değişik kaynaklar değişik sayılar veriyorlar. CNBC news..

Fransa da okullar tatil edilecek haberleri yayılmaya başladı.

Milano da Galleria Vittorio Emanuele II deki Biffi barında garson müşteri beklerken.. Bu galeri her zaman tıklım tıklım olurmuş.

DÜNYADA KORONAVİRÜS…

İngiltere de Southampton üniversitesi virüsün dünyada yayıldığı büyük şehirleri yayınladı. Haritada görüldüğü gibi dünyanın birçok ülkesinde büyük şehirler de çok büyük risk altında bulunuyorlar. İtalya da üniversite ve okullar birçok şehirde kapatıldı. Paris te aynı yola doğru gidiyor. Büyük şehirlerde ekonomik zarar hergün daha fazla baş gösteriyor. Bu gidişle birçok spor müsabakaları da iptal edilecek gibi gözüküyor.

Aljazeera ya göre 6 Mart 2020 tarihinde Londra saatıyla 18.08 de yayınladığı habere göre dünyaya yayılmakta olan koronavirüse yakalananların sayısı 100 000 i geçmiş.

İran da son 24 saatte yeni 1200 vaka daha bulundu. Aynı gün Londra saatıyla 17.30 da New York ta 33 vaka tespit edildi. Yine aynı tarihte Peru Cumhurbaşkanı Avrupa dan dönen 25 yaşındaki bir gençte koronavirüs bulunduğunu açıkladı. Togo da ilk virüs bulundu. İki  British havayolları çalışanında koronavirüs bulundu. Vatikan da da ilk kez koronavirüse yakalanan birisi bulundu. Ayrıca Cuma günü Kamerun ve Sırbistan da koronavirüse yakalanan kişiler tespit edilirken  Filipinlerde de 50 kişi virüse yakalandı.

Filipinde bir kilise… 

AŞI ÇALIŞMALARI

Sabah gazetesinin haberine göre şu ana kadar yapılan çalışmalarda bilim insanları bazı aşılar geliştirdiler ve hayvanlar üzerinde denemeler başladı. BBC Türkçe’nin haberine göre hayvanlar üzerindeki ilk denemeler olumlu sonuç verirse önümüzdeki aylarda insanlar üzerinde de denemeler yapılabilecek. Fakat uzmanlar kullanımı güvenli bir koronavirüs aşısını yıl sonundan önce geliştirebilseler bile, aşının büyük miktarlarda üretimi kolay olmayacak.

Dün BBC World de seyrettiğim bir haberde Donald Trump 3 ay içerisinde ABD de aşının bulunacağını iddia etmesine rağmen bilimadamları en iyi ihtimalle aşının ancak 2020 yılı sonunda bulunacağını söylediler.

Yine Sabah gaztesindeki makaleye göre gerçekçi bir bakışla aşının hemen herkesin kullanımına sunulabilmesi gelecek yılın ortalarını bulabilir. Bütün bunlar aşı üretimi konusunda en yeni yaklaşımlar kullanılarak ve çok hızlandırılmış bir şekilde yapılıyor, dolayısıyla da her şeyin yolunda gideceğinin garantisi yok. Unutmayalım ki son salgından bağımsız olarak, daha önce ortaya çıkmış ve insanlarda bildiğimiz soğuk algınlığına yol açan dört ayrı koronavirüs çeşidi daha var ve bunların hiç birinin aşısı bulunmuş değil.

Newsweek in yayınladığı dünyadaki son durum. Lakin bilindiği gibi hergün yeni vakalar cereyan etmekte.

ABD DE DURUM…

Dünyaya yayılan yeni ve ölümcül bir virüsün haberleri korkutucu olsa da, şu anda bu ülkedeki en tehditkar virüsün 2019-nCoV olmadığını bilmek önemlidir. ABD de en tehlikeli hastalığın adı griptir. CDC’ye göre, bu sezon zaten 26 milyona kadar grip vakası yaşanmış ve yüzbinlerce hastaneye kabul ve 25.000’e kadar ölüm meydana gelmiştir. Buna rağmen bu grip mevsimi özellikle şiddetli olmadı yazmış Harward üniversitesinden Robert Shmerling PhD…

Dr. Shmerling aynı zamanda ABD de sosyal medyada yayılan bazı haberleri de kınıyor.

Örneğin;

“Kekik Yağı Coronavirüs’e Karşı Etkili Oldu

“ABD hükümetinin yıllar önce koronavirüs için bir aşı oluşturduğunu ve patentini aldığını ve yaklaşık 5.000 Facebook kullanıcısıyla paylaşıldığını belirten bir aldatmaca’’

“Koronavirüs laboratuvarda insan yapımı bir virüs” şeklinde yanlış iddia.

2019-nCoV’den kurtulmalarına yardımcı olmak için kanıtlanmamış “tıbbi olmayan bağışıklık arttırıcılar” satışı

C vitamini alarak ve baharatlı yiyeceklerden kaçınarak enfeksiyonu önlemek için temelsiz öneriler.

Evet yukarda komplo teorilerini okuduk. Şimdi gerçeklere dönelim ve aşağıdaki rakamlara dikkat edelim.

Madem konumuz ABD, bir de şöyle bis istatistiğe göz atalım.

22 Şubat 2018 tarihinde Baltimore daki dünyaca ünlü John Hopkins hastanesinin verilerine göre ABD de her yıl hastalara verilen yanlış reçete yüzünden 250 000 kişi hayatını kaybetmekte. Evet, yanlış anlamadınız, doktorların hastanelerde yanlış reçete yazdıkları nedeniyle ölen kişi sayısı bu. Diğer istatistiklere göre bu rakam 440 000 kadar.

6 Ağustos 2019 raporlarına göre ABD de her iki günde 550 kişi yanlış reçete yüzünden hayatını kaybetmede.

Bu ABD ye ne kadar güvenilir, bilemem.. Bir makale okumuştum, bir ilaç yüzünden o ilacı içen binlerce insan yıllar sonra hayatlarını kaybetmişlerdi. Uzun araştırmalardan sonra o ilacın resmen kabul edilmesi için para karşılığında oy veren heyet yakalanmıştı. Para yüzünden sahte ilaç piyasalara sürülmüştü.

KORONAVİRÜS Ü İNSANLAR MI YARATTI?

Bir teori, sloganı “Gerçek” olan The Washington Times’dan Bill Gertz tarafından yayıldı.

Gerçek! Güvenilir Haber. Ben de son derece mantıklı buldum.

Bill in makalesi neredeyse tamamen İsrailli bir biyolojik savaş uzmanı olan Dany Shoham’a dayanıyordu. Salgının merkez üssünün, Çin’in dünyadaki en ölümcül virüsleri inceleyen laboratuvarların en üst düzey sınıflandırması olan tek P4 Seviyeli Biyogüvenlik Laboratuvarı’na ev sahipliği yapan Wuhan Viroloji Enstitüsü’nden sadece 32 km uzaklıkta olduğuna dikkat çekti.

Bu teori, sağ haber bülteni Zero Hedge’den Tyler Durden tarafından daha da ileri götürülüyor.

Wuhan Enstitüsü’nde bir anakara Çinli araştırmacıyı, sadece “küresel yarasa bağışıklık sistemi araştırmasının öncüsü” olduğu ve özgeçmişinin onu yeni koronavirüs gibi bir biyo-silah yaratmak için nitelikli hale getirdiği için tanımladı.

Twitter, bilim adamının kişisel ayrıntılarının yayınlanmasının ardından blogun hesabını askıya aldı.

Ne ilginçtir ki, ABD hükümeti tarafından finanse edilen Radio Free Asia, Wuhan enstitüsünün Çin’in en gelişmiş virüs araştırma laboratuvarı olduğu 2015 raporunu yeniden yayınladı. (South China Morning Post). Bu satırları yazarken ne tesadütür ki Le Monde gazetesi internet sayfasında Biyolojik Silah başlığını attı. Le Monde dünyanın en saygın gazetelerinden birisidir. Bu SARS-CoV-2 nin virüsün yayıldığı Vuhan da üretildiğini yazdı.

Bu haberi eski uluslararası hukuk profesörü olan Francis Boyle doğruladı. Wuhan şehri ölüm saçan bir laboratuvardır cümlesi bazı uzmanlar tarafından tasdik görüyor. Belki bu satırları yazarken bu konu daha da derinleştirilerek açıklığa kavuşacaktır. Biz hiçbir zaman gerçekleri öğrenemeyeceğiz. Kısacası Çin in yegane viroloji enstitüsü Wuhan da bulunmaktadır.

Wuhan daki bilim adamları SRAS ı ölümcül hale getirdiler diye yazıyor Le Monde.

Wuhan daki enstitü Dünya Sağlık Organizasyonu tarafından tanınmıyor. Çin hükümeti tarafından kurulan özel bir laboratuvardır. Wuhan yetkilileri yalan konuştular. 2003 senesinde SRAS tan sonra kurmayı kararlaştırmışlar. Ve bugün ölüm saçıyorlar. Makale çok uzun, lakin Çin yetkilileri çoğu zaman yalan demeçler veriyorlar. Mesela P4 laboratuvarları sadece İsrail de olsun Moskova veya Avrupa da olsun sadece test için kullanılıyor diyorlar ki tamamen yalan, bu laboratuvarlarda her türlü SRAS araştırmaları yapılıyor ve geliştiriliyor.

Çin liler galiba bilmeyerek büyük hatalar yaptılar, şimdi geriye dönüş yapamıyorlar. Durum bundan ibaret.. Bakalım önümüzdeki günlerde bu konu nereye varacak?

ÇİN…

Koronavirüs Çin deki deniz ürünleri pazarında meydana çıktı ve dünyaya yayıldı deniyor.

31 Aralık 2019’da, Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) Çin ofisi, Doğu Çin’de, 11 milyondan fazla nüfusa sahip Wuhan’da bir dizi akciğer hastalığı vakasının ardından daha önce bilinmeyen bir virüsün ilk raporlarını duyurdu.

O zamandan beri, daha önce koronavirüs olarak bilinen ancak şimdi Covid-19 olarak adlandırılan hastalık, Çin anakarasında yaklaşık 80.420 kişiyi vurdu ve 2.984’ü öldürdü.  CNN Türk te Hürriyet’ten Fulya Asena Kahraman  tarafından yayınlanan makaleyi aynen yazıyorum. Bu makalenin bir kısmını Los Angeles Times  da okudum.

Dünya genelinde sağlık görevlileri Corona Virüsü salgını ile mücadele etmek için savaşırken, Çin’deki bilim insanları ön araştırmaların COVID-19’un (corona virüs) mutasyona uğradığını ve şu anda en az iki virüs türü olduğunu açıkladı. Pekin Üniversitesi Yaşam Bilimleri Okulu ve Şangay Pasteur Enstitüsü doktorları bu yeni mutasyon ile ilgili, daha agresif olan virüs versiyonunun teste tabi tutulan insanların yüzde 70’ini etkilediğini, geri kalanların ise daha az agresif versiyondan etkilendiklerini açıkladı.Bilim insanları virüsün agresif versiyonuna ‘L tipi’ ünvanını verdi, daha az yaygın olan versiyona ise ‘S tipi’ ünvanı verilmiş durumda.L tipi virüsün, salgının sıfır noktası olan Wuhan’da daha sık görüldüğü açıklandı. Bilim insanları bir de güzel haber paylaşarak enfeksiyon sıklığının düştüğünü belirtti.

Doktorlar araştırma yaptıkları verilerin kısıtlı olduğunu belirtiyor ve COVİD-19’un evriminin tam anlamıyla anlaşılabilmesi için de takip sisteminin en gerekli unsur olduğunu ifade ediyorlar. Doktorlar yaptıkları açıklamada, Wuhan’da salgının ilk başladığı dönemde L tipi virüsün yaygın görüldüğünü, ancak Ocak 2020’ye gelindiğinde L tipi virüs vakalarının sayısında azalma yaşadıklarını belirttiler.

Araştırmacılar, bu ortaya çıkan farklı türlerin corona virüsün atalarının mutasyonundan kaynaklandığını açıkladı. Bilim insanları bir de uyarıda bulunuyor. Bu daha fazla versiyonun geleceği anlamına gelebilir…. Çinli doktorlar, bilim dünyasını virüsle savaşmak için bir araya gelmeye çağırıyor ve ortaya çıkan son bulguların bir araya gelerek acil ve kapsamlı çalışmalara ihtiyaç olduğunu gözler önüne seriyor açıklamasında bulunuyor.

DÜNYANIN SONU TEORİLERİ…

Hep okuduk, duyduk ve dünyanın sonu nasıl gelecek diye teoriler ürettik. Yok peygamberler geri gelecekler, yok uzaylılar gelip bizleri yok edecekler, yok okyanuslar yükselecek ve hepimiz boğulacağız, yok efendim büyük bir deprem dünyayı yok edecek, yok efendim başka bir gezegen birdenbire bize çarpacak, zaten deli saçması bir teori olan Big Ben teorisi gibi büyük bir patlama kıtaları yok edecek.

Hep Onlar..

Hep Başkaları…

Dış güçler..

Bence rasyonel bir teori daha ekleyelim.

Belki de dünyanın sonunu biz, insanlar getireceğiz. Bir gün gelecek ve istemeyerek – isteyerek ürettiğimiz hastalıklardan kurtulamayacağız..

Dünyada 2 milyardan fazla insan açlık sınırında, yüz milyonlar ise mikroplar ve pislikler içerisinde yaşıyor. İçecek temiz suyu dahi bulamıyorlar.

Bütün bu olaylar zaten hastalık demektir.. Bunları bilmek için TIP okumak gerekmez..

Nefes aldığı atmosferi kirleten, koskoca okyanusları denize attıkları plastik, çöp vb ile ölüm yatağı haline getiren biz insanlar her türlü cezayı hak ediyoruz..

Tabiatı mahvediyoruz..

Ne ekersen onu biçersin!

Allah bütün insanlara yardım etsin, akıl fikir versin..

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

  1. Nurten Akzanbak dedi ki:

    İnsanlar kendi çıkarları için kendi ırkının sonunu getirdiler.Sen istediğin kadar onları depremlerden korumaya çalış…nafile Makale bilgilendirici olmuş Teşekkürler.