Bodrum Gündem

Adalet ve eşitlik kriteri zedelendi / Cevat Öneş Bodrum Gündem yazıları…

Türkiye Büyük Millet Meclisi (T.B.M.M.)’de kabul edilen İnfaz Yasası ile ortaya çıkan bir gerçeğin bazı sonuçlarını, Bodrum Gündem okurlarımızla paylaşmak istedim.

Şöyle ki;

  • Koronavirüs bahane edilerek, MHP’nin yönlendirmesiyle gündeme alınan bu yasa, gerçekte siyasi amaçlarla şekillendirilmiştir.
  • Bir af yasası niteliği taşımasına rağmen, İktidar Blokunun Meclis çoğunluğu yetersizliği sebebiyle, infaz düzenlemesi bahane edilerek ele alınmıştır.
  • Anayasamız ve Evrensel Hukuk Prensiplerine göre, adalet-eşitlik kriterleri zedelenmiştir.
  • Düşünce suçları, muhalif gazeteler ve yazarlar, demokratik muhalefet-siyaset yapıcıları ile örgütlü sivil toplum unsurları gibi, ülkenin yaratıcı-inşa edici değerlerinin kapsam dışı bırakılmaları kaygı yaratıcıdır.
  • Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Kanunu sebebiyle yargılanmakta olanların da, kapsam dışı bırakılmaları, Cumhuriyet tarihimizde bir ilki ortaya çıkarması ve henüz iddianameleri dahi hazırlanmamış tutukluların salıverilmelerinin önlenmek istenmesi bakımından, özel maksada matuf bir planlama olarak karşımıza çıkmaktadır.

Özel olarak, MURAT AĞIREL, BARIŞ TERKOĞLU, BARIŞ PEHLİVAN gibi gazeteciler üzerinde yoğunlaşan baskının, gerçek sebeplerinin, öncelikle METASTAZ, SARMAL gibi kitaplarıyla deşifre edilen Türkiye gerçeklerinin olduğu, bir somut vakıadır.

METASTAZ ve SARMAL yayınlarıyla, bir zihniyetin fotoğrafı çekilmiş ve pratiğinde siyasi, sosyal, hukuki, ekonomik, kültürel yansımalarının yarattığı/yaratmakta olduğu yıkıcı sonuçlar sergilenmiştir. Bir Yerel Yönetimler-Siyaset ilişkilerinin kirletici vasatları belgeleriyle gösterilmiştir.

Siyasi İktidara, Türkiye Siyasetlerine, Devlet Kurumsal Yapılarına, öncelikle MİT’na ve Yargı Sistemine, alınması gereken önlemler ve gerçekleştirilmesi gereken, bilime, ülke-toplum çıkarları için yapılması gereken çalışmalar-düzenlemeler bakımından, yol gösterici olmuşlardır.

Böylesi bir gerçeklik karşısında, MİT Kanununun kullanılarak, intikam alıcı bir algıya yol açılması, Demokratik Cumhuriyetin ve toplumun çıkarlarının korunabilmesi için önemli görevleri üstlenen bir kurumun yıpratılmasına yol açılması, kabul edilebilir bir durum değildir.

Ayrıca SELAHATTİN DEMİRTAŞ, OSMAN KAVALA örnekleri de, Demokrasimiz ve Yargı sistemimiz için, ülkemizin saygınlığı için, endişe kaynağı olmayı devam ettirmektedir.

Cumhurbaşkanı R. Tayyip Erdoğan’ın, 13 Nisan 2020 günü yaptığı Ulusa Sesleniş konuşmasında, muhalif siyaset ve medya unsurları için kullandığı, “Virüslerin temizlenmesi” sözlerinin yarattığı kaygılar sebebiyle de, değerlendirmemi paylaşmak istedim.

Saygılarımla…

Cevat Öneş

14 Nisan 2020 Ankara

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.