Bodrum Gündem

Üniversite Sınavına Girecekler İçin Başarı Taktikleri

Üniversite Sınavına Girecekler İçin Başarı Taktikleri

Üniversite sınavlarına son bir ay kaldı. Korona süreci nedeniyle sınav tarihi konusundaki değişikliklerden etkilenen gençler nasıl bir strateji geliştirebilirler diye konuyu uzmana sorduk. Eğitimci Yazar, Pdr. Uzmanı Barış Aygener’den gençlerin bugünden sınav anına kadar uygulayacakları taktikleri aldık.

Barış Bey, merhaba. Sınav tarihindeki değişiklik gençleri etkiledi mi?

-Elbette etkiledi, fakat artık bu konu üzerinde durmakta yarar yok. Gençlerin yanıltılmış, haksızlığı uğramış bir duygu durumuna girmelerini istemem. Çözüm odaklı biçimde sınava yöneltmeliyiz, ilgimizi.

Peki, son bir ay nasıl değerlendirilmeli?

-Konu eksikleri, iki hafta içinde tamamlayacak şekilde bir plan oluşturulmalı. Tamamlanan konulara ilişkin tüm soru tiplerine hakim olmak için kaynak taraması yapılmalı. Bu dönemde ağırlık verilen çalışmaların YKS’de kazandıracağı artı netleri hatırlamak yararlı olur. Bundan sonraki her günü deneme çözerek değerlendirmek işe yarar. Hafta içi belirli günlerde derslerin ayrı ayrı denemelerini, belirli günlerde ise TYT ve AYT denemesi çözmek gibi bir strateji geliştirilebilir. Ama mutlaka hafta sonları TYT ve AYT denemesi çözülmelidir. Gençler, kendilerini bilirler, bazı konuların bazı soru tiplerinde sıklıkla yanlışa gittiklerini fark etmişlerse bu soruları bir yere not edip her gün çözümüne bakmak iyi bir taktiktir. Hatta sıklıkla unutulan bilgilerin her gün görülebilecek bir  yerlere asmak etkilidir. Elbette stratejik ilerlemek akıllıcadır. Daha kolay ve hızlı bir sürede geliştirecek konu veya soru tipini öne almak, bu sırada sınavda sorulma sıklığına da dikkat etmek bilinçli bir tavırdır. Tüm denemelerde gerçek sınav koşulları yaratmak, kurşun kalemle çözün, müzik, telefon gibi alışkanlıklardan uzak olmak önemli. Bu süre içinde  gençler deneme yapmak için en iyi hallerini yakalamayı beklememelidir, hasta hissettiklerinde de kendilerini zorlayarak uygulamadan taviz vermemeleri yararlarına olur. Deneme sınavlarınızdaki hataların öğrenmeye dönüşmesi için bir fırsat olduğunu hatırdan uzak tutmamak gerekir. Bunu test etmek için de gençlerin hatalı sorularını belirli bir zaman geçtikten sonra yeniden çözmeleri yerinde olur. Sınav zamanına kadar günlük 6-8 saatlik uyku düzenini sürdürmek ve beslenme alışkanlıkların aynı kalmasına dikkat etmek konusunda anne babalar öğrencilerine destek olmalıdır.

Son haftaya kadar ders çalışılmalı mı?

-Son haftaya kadar ders çalışmaya devam etmek gerekir.  Deneme sınavı çözme sıklığını artırılabilir. Çok önemli bir şey söylemek istiyorum: Gençlerin tüm derslerin geçmiş 10 yıl sorularını ve MEB kazanım testlerini çözdüğünüzden emin olmalarını istiyorum. Özellikle bu sene MEB kazanım testlerinin benzer ve hatta aynı sorularıyla karşılaşırsak ben hiç şaşırmayacağım. Sınavdan birkaç gün önce sınava girilecek  okulun mümkünse sınıfın ve sıranın görülmesi adaylarımızı sınavın fiziksel koşullarına hazır hale getirecektir.

Fiziksel hazırlıkla beraber psikolojik hazırlık için ne öneride bulunabilirsiniz?

-Gençler, zihinlerinde sınavı önceden yaşayabilirler. Gözlerini kapatıp kitapçıkların dağıtıldığını, kitapçık türünü cevap kağıdına kodladıklarını, soruları rahatlıkla çözebildiklerini, uğraştıran soruları ise “Bekle beni, elimden kurtulamazsın, daha sonra dönüp seninle ilgileneceğim.” diyerek erteleyip daha sonra dönerek yanıtladıklarını, kodlamaları dikkatlice yaptıklarını ve sınavı başarı ile bitirdiklerini hayal edebilirler. Hedefledikleri puanı aldıklarını gösteren sınav sonuç belgesine baktıklarını düşünebilirler. Olumlu bir psikolojik yüklemeyle kendilerini motive etmeleri iyi olacaktır. Son haftada da beslenme ve uyku düzeninize dikkate devam…

Son gün…

-Sınavdan önceki gün yeni konu öğrenmeye çalışmamak, yalnızca akla takılan noktalara bakmak için zaman ayırmak doğru olur. Sınavdan bir gün önce dışarıda yemek yenilmemeli, alışık olunmayan yiyecekler tüketilmemeli. Sınav gecesi ise uykuya dalmakta güçlük çekmemek için sınava yaklaşılan günlerde uyku düzenine özellikle dikkat etmek gerekir. Aslında altı saatlik uyku bilimsel olarak yeterlidir. Daha az uyunmuş olsa bile bu kaygı yaratmamalıdır. İnsan bedeni, vücudun birkaç gün için ihtiyaç duyduğu enerjiyi sağlayacak depolamaya sahiptir. Rahat olunmalıdır. Mümkünse evde dinlenerek vakit geçirmek en akıllıcasıdır. Önemli bir şey de sınav hakkında yakınlar ve arkadaşlarla yapılacak konuşmalar aza indirilmesidir. Kaygı oluşturacak her türlü değişkenden kaçınmak gerekir.

Geldik sınav gününe.

-Güne iyi bir kahvaltıyla başlanmalıdır. Evden çıkmadan Sınav Giriş Belgesinin, kimliğin ve içme suyun alındığı kontrol edilmelidir. Trafiğe kalmamak için evden erken çıkmak, sınavdan bir saat önce sınav yerinde bulunmak gereksiz stresi bertaraf etmek anlamına gelir. Genellikle bilgilerin hepsinin unutulmuş olduğu hissedilir böyle zamanlarda, halbuki bilgiler yerli yerindedir. Bu durumda gevşeme egzersizlerinden yararlanılabilir gençler. Herkesin emeğinin karşılığını aldığı bir sınav olmasını istiyorum şimdiden. Başarılar diliyorum. Üst üste değişimlerin yaşandığı bugünlerde gençlerin gündemini sayfalarınıza taşıdığınız için de size teşekkür ederim.

Biz de size teşekkür ediyoruz…

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.