Bodrum Gündem

Bodrum Gündem Güzel Haberler – Fatih Bozoğlu ile YORUMLU-Haber

2020 yılının başlaması ile dünya ve Türkiye sıkıntılı günler yaşamaya başladı. Beş aydan bu yana Bataklığa saplanmışız gibi çırpındıkça dibe batıyoruz. Lakin bu kötü günlerde, çok sıklıkla olmasa bile bataklıkta açan çiçek gibi güzel haberlere de rastlıyoruz. Bu güzel haberler ile yüreğimize biraz su serpiliyor.

Acının ve sıkıntıların içinden güzellik çıkartabilmek sadece erdemli insanların başarabileceği bir şey diye düşünüyorum.

İşte acı ve sıkıntının içinden güzellik çıkartabilen erdemli bir insanın öyküsünü paylaşacağım şimdi sizlerle.

(Bodrum Gündem okurlarının içinde bu tür erdemli hareketleri yapan çok insan olduğunu biliyorum ve okurlarımızla gurur duyuyorum.)  

31 Mayıs akşamı bir mesaj geldi.

Çok hoşuma gitti.

Bir daha ve daha dikkatlice okudum mesajı.

Önce gülümsedim, sonra yüreğim sıkıştı.

“Ne güzel insanlar var şu dünyada, yurdumda ve Bodrum’da…” dedim içimden.

Bu koca yürekli insan Mustafa Şenyüz Buğday, rahmetli Muğlalı Şensöz ile ömrü uzun olsun Güreceli Pembe Buğday’ın evladı. Dört kardeşten en küçüğü.

(Lakin en küçüğü iki tane. Yani Mustafa’nın bir ikizi var.)

Mustafa Şenyüz Buğday’ın mesajı aynen şu şekilde; “Benim adım Mustafa Şenyüz Buğday. Bodrumun yerlisiyim. Yaşım 38. Yıllarca ambulans şoförülüğü yaptım. Bir süre önce ayrıldım.  Ölümümden sonra başka insanların yasaması için, yeni hayatlara umut olabilmek için organlarımı bağışladım. Ama kesinlikle organlarım ücretsiz olarak nakil olacak. Kesinlikle para karşılığı nakledilmeyecek. Bunu özellikle adli makamlara da gidip resmi hale getireceğim. Benim kronik rahatsızlıklarım var. Sürekli hastaneye gitmem gerekiyor. Kalp, seker, tansiyon, beyinde oksijen azalması sıkıntıları yaşıyorum. Düşündüm ve sağken organlarımı bağışladım. Dileğim herkesin organ bağışı yapmasıdır. Toprağa karışıp gitmektense, belki birilerinin yaşamına umut olabiliriz. Bu konuda ilk haberi Selçuk Akbaş ağabeyim yapmıştı. Siz Bodrum’un en çok okunan gazetesi olduğunuz için inşallah bu yaptığımı haber haline getirip, insanlara güzel bir mesaj vermem için vesile olabilirsiniz. Desteğiniz için çok teşekkürler…”

Organ Nakli ile ilgili Haberimiz ise şu şekilde;

30 bin hastanın organ nakli beklediği Türkiye’de geçen yıl 9 bin 477 kişiye nakil yapıldı. Böbrek nakli ilk sırada yer aldı. Sağlık Bakanlığı Organ, Doku Nakli ve Diyaliz Hizmetleri Daire Başkanlığı verilerine göre; 22 bin 925 kişi böbrek, 2 bin 260 kişi karaciğer, 1557 kişi kornea, 1165 kişi kalp, 300 kişi pankreas, 1166 kişi kalp nakli bekliyor. 2019 yılında gerçekleşen operasyonlarda 3 bin 851 vaka ile böbrek ilk sırada yer aldı. 3 bin 730 kornea, 1776 karaciğer, 84 kalp, 33 akciğer ve 3 de pankreas nakledildi…

Bağış için form doldurmak yetiyor

Organ bağışı hala pek çok insanın çekinerek yaklaştığı bir konu. Bunun temelinde ise organ bağışıyla ilgili kulaktan dolma asılsız bilgiler yatıyor. Oysaki organ bağışı, tıbben yaşamını yitiren bir hastanın doku ve organlarının, nakil bekleyen başka hastaların tedavisi amacıyla kullanılmasından ibaret. 18 yaşını aşmış, akli dengesi yerinde herkes organ bağışında bulunabiliyor.

Organ bağışı yapanlara, bağışçı olduğuna dair bir de kart veriliyor. Bu kart bazı kişilerde, kötü niyetle kullanılabilir endişesi yaratabiliyor. Ancak beyin ölümü gerçekleşen kişinin üstünden organ bağışçısı kartı çıksa bile, organları hemen alınmıyor. Çünkü organ bağışı için aynı zamanda ailenin yazılı onayı şart. Dolayısıyla organ bağışını önceden yapmak, bir anlamda hayatını kaybeden kişinin vasiyeti anlamına geliyor.

Organ bağışı dinen caiz… 

Organ bağışı konusunda en fazla merak edilen ayrıntı ise, dinen caiz olup olmadığı. Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı Din İşleri Yüksek Kurulu, bu konuyla ilgili 1970’li yıllarda çalışma yapmaya başladı. İlgili hüküm, 1980 yılında kurul kararıyla verildi. Organ bağışı, dinen caiz kabul edildi.

Ulusal Organ ve Doku Nakli Koordinasyon Merkezi karar veriyor…

Türkiye’de 32 şehirde, 103 organ nakli merkezinde bu önemli operasyonlar gerçekleştiriliyor. Beyin ölümü gerçekleşen bir hastanın organlarının kime nakledileceğine, Ulusal Organ ve Doku Nakli Koordinasyon Merkezi karar veriyor. Koordinasyon Merkezi, veri tabanındaki bilgiler ışığında kime hangi organın nakledileceğini kararlaştırıyor.

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.