Bodrum Gündem

Bodrum’u Bodrumlulardan Korumaya Çalışıyoruz

Bodrum’u Bodrumlulardan Korumaya Çalışıyoruz

Harun Özakıncı’nın yazıp yönettiği hem tiyatro oyunu hem de sinema olarak seyirci ile buluşan “Naptorun Pansiyon” un Eylül ayında başlayacak olan ikincisinin çekimleri için Yönetmen ve oyuncuların Bodrum Gündem Gazetesi ev sahipliğinde özel olarak bir araya geldiği tanıtım toplantısına misafir olan Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, Bodrum’un kültür ve sanatla ayağa kalkacağını ifade ederken sinema filmine sonuna kadar destek vereceklerini kaydetti.

Çiçek Bozoğlu/Bodrum Gündem

Eylül ayında çekimleri başlayacak olan “Naptorun Pansiyon2” nin rol dağılımları belli olan oyuncuların ilk defa bir araya geldiği tanıtım toplantısına konuk olan ve sinema filminde de oynayacak olan Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, Bodrum kültürünü şiirlerle, türkülerle, sinema filmleri ve sanatın tüm dalları ile yaşatmaya çalışacaklarını söyledi.

“Bodrum’un Kültürünü Şiirlerle, Türkülerle Ortaya Koyacağız…”

Bodrum Belediye Başkanı Aras, Harun Özakıncı’nın yaptığı işi çok önemsediğini belirtirken Bodrum’un yerlisi olarak uzun süre Bodrum’dan ayrı kaldığını belirtirken sözlerine şöyle devam etti “Bodrum bir aşktır biz Bodrum’u biraz boş bıraktık aslına bakarsanız. Bodrum’u hep eğlencesi ile tatili ile bir turizm yöresi olarak hep andık ama Bodrum altını dolduramadı diye düşünüyorum. Sözlerle kelimelerle, dolduramadık. Bodrum’un aslında ne olduğunu insanları çok fazla anlatamadık. Bunu ilk yapan Harun’du Hadi Gari Cumhur ve diğer yaptığı bütün projelerle. Bodrum’un o kadim 3500 yıllık tarihine büyük bir vurgu idi. Biz Bodrumlar belki bunun farkındaydık ama bir araya getirip, toparlayıp ortaya bir koyma yetisini gösteremedik, bugün bunları yaşıyoruz. Şimdi yapacak daha çok işimiz var, Bodrum Ağzı bunlardan bir tanesi. Bir coğrafyayı sadece doğal güzellikleri ile ağacıyla denizi ile tanımlarsınız oraya kimlik veremiyorsunuz. Onun gibi birçok yer var dünyanın her yerinde. Bodrum gibi güzel bir sürü coğrafya var ama buranın farkı işte kültürü, işte o kültürde en güzel yansıtacak olan kelimeler sözler. Toplumu değiştiren iki tane şey var; bir kitaplar ve şiirler. Şiirlerin de aynı zamanda notalara dökülmüş halleri var.  Fransız İhtilali kitaplarla oldu, yazarlarla ama bizim 68 kuşağında şarkılarla, türkülerle oldu. Livaneli türküleri ile büyüdük. Türkiye’nin yaşadığı darbelerde zor şartlarda kitaba çok fazla meraklı değiliz ama filmlere, şarkılara ve türkülere çok daha fazla ehemmiyet veririz. Özellikle şarkılar ve filmler konusu böyledir bizde. 80 sonrası artık protestolar kendini tamamen şarkılarla göstermeye başladı. Ahmet Kayaların, Livenelilerin ve onun gibi bir özellikle benim anlayışım da olanlar için onlar birer külttür. Filmler de aynı değerdedir, kültür eserleridir. Bodrum’un kültürün ortaya koymak istiyorsak şiirlerle ortaya koyacağız. Bodrum şiirleriyle, türküleri ile o kadar güzel bir topluluk olmuş ki söz ve şiir ustaları var bunlarla tekrar ortaya koyacağız. Cevat Şakir kitaplarla anlatmış o kadar değerli bir şeyi. Cevat Şakir okuyan Bodrum’a tanır Ege’yi tanır. Bundan sonra yapacağımız fuar ziyaretlerinde kitap götüreceğiz yanımızda. Biz okumayı millet olarak sevmiyoruz ama bir Rus bir Avrupalı seviyor. Sen ona Cevat Şakir kitabını verdin mi adam Bodrum’dan başka bir şey düşünemez olur. Ege’den Gökova’dan başka bir şey düşünemez olur, evet bunları yaratmalıyız.” Dedi.

“Bodrum’u Bodrumlulardan Korumaya Çalışıyoruz…”

Bodrum Belediye Başkanı Aras konuşmasının devamında, Bodrum’un sahipsiz olmadığının altını çizerken Bodrum’u Bodrumlulardan korumaya çalıştıklarını kaydetti. Aras “Buranın güzelliklerinden, yaşamından faydalanmaya çalışan insanlar bilsinler ki Bodrum sahipsiz değil. Bodrum’da bu insanlar bu kültüre sahip çıkıyorlar. Mimari yapısına, doğal güzelliklerine, denizine, meşesine pinarına sahip çıkıyor bu insanlar demeleri lazım. Şu anda bizim çalıştığımız en büyük konu bu. Bodrum’da yaşayan insanlardan Bodrum’a korumaya çalışıyoruz. Denize beyaz kom dökenimi ararsın, 500 yıllık zeytin kesip yol açmaya çalışanımı ararsın, bütün florayı talan edip mahveden, dağı taşı parçalayan, o güzelim milyon yıllık kayaları parçalayıp tekrar ev yapmaya çalışanı mı? Bodrum’u Bodrumludan korumaya çalışıyoruz gibi bir duruma geldik. Ben İmarın kapısına yazdırmalıyım ‘Bodrum’un doğal değerlerine sahip çıkacaksın kardeşim’ diye. Daha o kapıdan girerken adam ben nereye geldim demeli lazım. Türkiye’de olduğu gibi Bodrum’da da şu anda kuralsızlıklar var. O kural manzumesinin yaratmalıyız. Bunu da kültür ve sanatla yapabiliriz.  ” Dedi.

Filmde Belediye Başkanı Aras’ta Oynayacak…

Bodrum’a olan tutkusunu şövenizmin ötesinde coğrafya milliyetçiliği olarak tanımlayan Bodrum Belediye Başkanı Aras “Bodrum özelinde hiç kimse kusura bakmasın Bodrum şövenistiyiz, Bodrum’un sonuna kadar milliyetçisiyiz. Bu milliyetçilik coğrafya milliyetçiliğidir.  Bodrum’un kültürünün, mimarisinin, doğal yapısının bozulmasına izin vermeyiz. İşte bu çalışma da bunu ortaya koyuyor, çok değerli bir çalışma. Sözlü Tarih Çalışma Grubunun yaptığı da güzel bir çalışma var.  Şimdi Kent Müzesi ile uğraşıyoruz Bodrum’un etnografik yapısını oraya aktarabilelim diye. Etnografya derken kültürü ile insanıyla, eserleriyle, el sanatları ile her şey demektir. Bir dijital kent arşiv, süngercilik müzesi yaratmaya çalışıyoruz. Bundan sonra eski günlerine ne mimari olarak getirebiliriz ne de doğal olarak. Hiçbir şekilde 90’larda ki Bodrum’a dönemeyiz ama kültür ve sanatta Bodrum’u kurtarabiliriz” dedi.

“Naptorun Pansiyon” un ilkinde dönemin belediye başkanı Mazlum Ağan’ın da rol aldığını hatırlatan yazar-yönetmen Harun Özakıncı, Ahmet Aras’a filde oynaması için teklifte bulundu. Teklifi kabul eden Bodrum belediye Başkanı Ahmet Aras, bundan mutluluk duyacağını belediye ve şahıs olarak filmi sonuna kadar destekleyeceğini kaydetti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.