Bodrum Gündem

Tarih ve Kültür Kenti; Muğla

Tarih ve Kültür Kenti; Muğla

Muğla Valisi Orhan Tavlı, il sınırlarında yapılan arkeolojik kazıların desteklenmesi ve yürütülen çalışmaların tanıtımlarına katkı sağlanması amacıyla Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TURSAB) ve Muğla Rehberler Odası temsilcileri ile toplantıda bir araya geldi.

Bodrum Gündem Haber

Toplantıya; Muğla Valisi Orhan Tavlı, Kültür ve Turizm İl Müdürü Zekeriya Bingöl, Bodrum TURSAB Başkanı V. Ozan Aydemir, Fethiye TURSAB Başkanı Özgen Uysal, Marmaris TURSAB Başkanı Suat Esin, Rehberler Odası Başkan V. Hamdi Turhan yanı sıra Prof. Dr. Bilal Söğüt ve Prof. Dr. Adnan Diler katıldı.

Muğla ili sınırlarında; Antik dönemden günümüze yerleşim dokusunun birlikte görüldüğü Stratonikeia, Ege ve Ak Denizi birleştiren liman kenti Knidos, Menteşe Beyliği Dönemi yerleşiminin en iyi görüldüğü Beçin Kalesi, Antik dönemin en önemli dini merkezleri Lagina, Letoon ve Labraunda, ayakta en iyi korunmuş tapınağı bulunan Euromos, farklı koylarda bulunan önemli liman kentleri Kaunos ve Iasos ile su altı Bozburun Bozukkale kazıları bulunmaktadır. Yürütülen kazı çalışmalarına ilave olarak bu yıldan itibaren höyük kazısı Çaltılar da eklenmiş durumdadır. Bunların her biri bulundukları ilçelere önemli artı değerler katmakta ve her geçen gün daha çok ziyaretçiyi alma konusunda ciddi çalışmalar yürütülmektedir. Özellikle bunlardan Stratonikeia, Lagina ve Knidos, Euromos ve Beçin, kazıları yılın 12 ayı devam eden Arkeolojik kazı ve restorasyon çalışmalarının yürütüldüğü kentlerdir.

İlimizde yıl boyu devam eden 5 kazının olmasının çok önemli olduğunu ve tüm antik kentleri ziyaret edeceğini belirten Vali Orhan Tavlı, Stratonikeia, Lagina ile Knidos’da kazılara ilave olarak büyük ölçekli restorasyon çalışmalarının da devam ettiğini ifade etti.

Vali Orhan Tavlı, efsanelere konu olan ve tarihi geçmişi çok eskilere dayanan Sedir Adasında bulunan Kedrai Antik Kentinde yürütülen arkeolojik kazıların ilimiz kültür turizmi açısından oldukça önemli olduğuna değinerek, iklimi, muhteşem coğrafyası, kültürel zenginliklerinin olanak sağladığı turizm çeşitliliği ile Sedir Adası’nın eşsiz bir destinasyon olduğunu belirtti.

Muğla’nın sahip olduğu tarihi ve kültürel zenginliklerin korunması ve gelecek nesillere sağlıklı bir şekilde aktarılmasının önemine vurgu yapan Vali Orhan Tavlı, Muğla Valiliği olarak ilimiz genelindeki tüm kazı ve restorasyon çalışmalarına katkı sağlanması ve kültürel değerlerimizin etkin tanıtımlarının yapılması konusunda her kazı alanı ile kurumlar ve sektör temsilcileri arasında işbirliği başlatıldığını ve bu konuda protokol çalışmalarının devam ettiğini söyledi.

Bodrum-Milas ve Dalaman Havalimanlarından ilimize giriş yapan ziyaretçilerin konaklayacakları yere varana kadar yol güzergâhlarına ilimizin tarihi, kültürel ve doğal zenginliklerinin tanıtılması ve gerekli bilgilendirmenin yapılmasının önemine değinen Vali Orhan Tavlı, yapılan etkin tanıtım çalışmaları sonucunda ilimizin sahip olduğu tarihi ve kültürel değerlerin bilinirliğinin artacağını ve ilimiz kültür turizmine büyük ölçüde katkı sağlayacağını ifade etti.

Toplantıda; Arkeolojik kazılara katkı sağlanması ve bu çalışmaların en iyi şekilde tanıtımlarının yapılması konusunda TURSAB temsilcileri, Muğla Rehberler Odası ve tüm kurumlar ile birlikte hareket edilmesinin gerektiğini ve bu konuda hep birlikte çalışmalar yürütülmesinin önemli olduğu ifade edildi. Ayrıca Covid-19 salgını nedeniyle ilimizde alınan tüm tedbirlere uyulması kaydıyla, antik kentlerde bazı kültürel geziler ve tanıtım faaliyetlerinin yapılabileceği konuşuldu. Bu tür toplantıların arkeolojik kazılar ve ilimiz kültür turizmi açısından çok önemli olduğu ve belirli aralıklarla yapılması konusunda fikir birliğine varıldı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.