Bodrum Gündem

Bodrum’daki Külliye TBMM Gündeminde

Bodrum’daki Külliye TBMM Gündeminde

Bodrum Ortakent’te yapımına gelen tepkilerden kaynaklı bir süredir ara verilen Külliye İnşaatının yeniden faaliyete alınması CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin’i harekete geçirdi. Oldukça dikkat çeken sorular soran Girgin, genel kurulda yaptığı konuşmasında konuyu meclis gündemine de taşıdı…

Fatih Bozoğlu – Bodrum Gündem

2013 yılından beri gündemde olan ve Ortakent-Yahşi Mahallesi Camel Beach Koyu’nda hazineye ait 10 dönümlük arazi üzerinde planlanan projeye, 2016 yılı başında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın resen görüşü ile Muğla Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından ruhsatlandırma yapılmıştı. Bodrum Belediyesi, bir çok STK ve Bodrumluların tepki göstermesi ile yapımına bir süre ara verilen İslam Tanıtım Merkezi’nin inşaatı yeniden başlandı.

Diyanet İşleri Başkanlığı ve Bodrum Müftülüğü tarafından yapılması planlanan tesiste, cami dışında kültürel faaliyetlerin yapılabileceği birçok ünite bulunuyor.

İslam Tanıtım Merkezi inşaatının yeniden başlaması nedeni ile Muğla Milletvekili Süleyman Girgin hemen harekete geçerek bir soru önergesi verdi. CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin şu soruların yanıtlanmasını istedi;

  • Bodrum’un turizm açısından en kıymetli bölgelerinden olan Kargı koyuna 100 milyon liralık külliye yapılmak isteniyor.
  • 2012 yılında Sosyal kültürel ve dini alan olarak ayrılan arazi daha sonra Diyanetin talebi ile Dini Kültür ve Bilgilendirme Tesisi alanına çevrilmek istendi.
  • Bodrum Belediyesi’nde iki kez görüşülen plan tadilatı ve yapı ruhsatı yöresel mimari ve çevre yapılaşma özelliklerini taşımadığı için reddedildi.
  • Bu sefer Çevre ve Şehircilik Bakanlığı resen yapı ruhsatı düzenledi.
  • Temyiz süreci devam eden ve usulsüz verilmiş ruhsat ortada iken inşaatına zamanında başlanmamış olan külliye, bölgedeki yurttaşlarımızın ibadet ihtiyaçları ile orantılı bir büyüklükte midir?
  • Ekonomik kriz ve pandemi döneminde aciliyeti bulunmakta mıdır?

Yeri ve ruhsatlandırılan mimari projesi nedeniyle Bodrum kamuoyundan büyük tepki alan projeyle ilgili Bodrum Kent Konseyi tarafından imza toplanmış, 2016 yılı Mart ayında da TMMOB Şehir Plancıları Odası tarafından inşaat ruhsatı ve “Ortakent Revizyon ve İlave Nazım ve Uygulama İmar Planları”nın iptali için İdare Mahkemesi’nde davalar açılmıştı. Proje, kamuoyundaki tartışmalar ve başlayan hukuki süreç nedeniyle durdurulmuştu. Aradan geçen zaman içerisinde TMMOB Şehir Plancıları Odası, açtığı hem ruhsat hem de plan iptal davalarını kaybetti. Bölge İstinaf mahkemesi de yerel mahkemenin verdiği kararı onadı.

Diyanet İşleri Başkanlığı ve Bodrum Müftülüğü tarafından yapılması planlanan tesiste, cami dışında kültürel faaliyetlerin yapılabileceği birçok ünite bulunuyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.